بر خلاف تردید و عملی نداستن طرح توسط برخی مسولین
رئیس جمهور بر ساخت آزاد راه دریایی گرگان،آستارا تاکید کرد

گیلانیان : در حالی که حدود سه سال از تصویب طرح آزادراه دریایی شمال ایران در رشت میگذرد، محمود احمدینژاد بار دیگر در سفر به گرگان بر اجرایی شدن این سازهی بینظیر در ایران و به نوعی در جهان تاکید کرد.رییس جمهور پیش از ظهر دوشنبه در جمع مسوولان استان گلستان با اشاره به آزاد راه ریلی حاشیه دریای خزر اعلام کرد: این طرح گرگان را به رشت متصل میکند و در حال تنظیم قرارداد مالی آن هستیم. مهر با مخابرهی این خبر به نقل از رییس دولت دهم افزود: امیدواریم این طرح به زودی و تابستان سال جاری اجرایی شود چون طرف قرارداد این طرح مشخص شده است و در حال تنظیم قرارداد مالی هستیم. شایان ذکر است که ساخت این آزادراه از مصوبات دور دوم سفر رییس جمهور به گیلان است. طبق اطلاعاتی که تاکنون در این باره منتشر شده قرار است. این پروژه به صورت سازه آهنی (پل) در فاصله ۱۵۰ متری ساحل و به طول ۱۰۰۰ کیلومتر از آستارا تا گرگان بر روی دریا ساخته شود و بر همین اساس وعده داده شده که از تخریب محیط زیست جلوگیری شود.
رونق گردشگری و اقتصادی
در دی ماه سال ۸۹ که خبر تصویب این پروژه رسانهای شد روح الله قهرمانی استاندار وقت گیلان در این ارتباط گفت: ساخت این آزاد راه دریایی رونق گردشگری و اقتصاد و نیز ایجاد اشتغال را در سه استان شمالی در پی خواهد داشت. بر طبق اظهارات قهرمانی، قرار بود راهآهن رشت ـ ساری نیز در کنار این آزادراه ساخته شود تا با ساخت آن زمینه توسعه بنادر، طرحهای گردشگری و ساخت اسکلههای جدید فراهم شود. در همان ایام اعلام شد که دولت مصمم است این طرح ملی را هر چه زودتر و از طریق بخش خصوصی اجرا کند. تاکنون اظهار و نظرهای مختلفی دربارهی این پروژه صورت گرفته است. تعدادی این طرح را رویایی و غیرقابل اجرا ارزیابی کرده و بعضی هم آغاز و ادامهی پروژه را منوط به عملی شدن سازوکارهای مختلف دانستهاند که حداقل در کوتاهمدت امکان عملی شدنشان در ایران وجود ندارد.
از تبلیغات تا اجرا
یکی از منتقدان این پروژه رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی گیلان است که ساخت آزادراه دریایی را پروژهای غیرقابل اجرا معرفی و تاکید دارد که این طرح بیشتر تبلیغاتی است تا عملی.
نبوی، معاون محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست کشور هم چندی قبل در گفت و گو با گیلان امروز با تاکید بر اینکه اعتقاد دارم در چنین پروژههایی حتما باید کارشناس فنی سازههای دریایی حضور داشته باشد تا سازههای مورد استفاده همخوان با محیط زیست دریایی باشند ادامه میدهد: در خیلی از کشورهای پیشرفته در انجام چنین پروژههایی از سازههای همخوان با محیط زیست استفاده می شود، خب، چرا ما استفاده نکنیم؟
وی با زدن چند مثال از جمله فرودگاهی که ژاپن روی دریا احداث کرده است، استفاده از فناوریهای روز و همخوان با دریا را مهم خواند و گفت: بحث توسعه چیزی نیست که آن را نفی کنند. توسعه باید اتفاق بیفتد منتها با توجه به موقعیت محیط زیست خودمان و بهرهگیری از مواد و سازههایی که همخوان با محیط زیست باشند و توسعه پایدار یعنی همین.
بنابراین باید بدون اینکه به محیط زیست آسیبی برسانیم از منابع و ذخایری که داریم استفاده کنیم.
تا نسلی کنونی و نسل آینده از امکانات بیشتری برخوردار شوند. دکتر نبوی با تاکید بر اینکه نمیتوان برای انجام پروژههای عمرانی مرتب با دریا، دریا را پر از پایه کرد، اضافه میکند: سازههای همخوان یعنی سازههایی که سازگار با محیط طبیعی دریا (محیط زیست) هستند و اخلالی در بستر دریا ایجاد نمیکنند. البته رییس سازمان حفاظت محیط زیست تایید میکند که ساخت پروژههایی چنین عظیم، مستلزم انجام مطالعات زیست محیطی و تایید دفتر ارزیابیهای سازمان حفاظت محیط زیست است.
در آرزوی عملیاتی شدن
نظر کلی رییس سازمان محیط زیست اما بر این اصل استوار است که اگر طرح مشکلی نداشته باشد و در مورد پایههای پلهای احتمالی راهکارهای مناسبی پیشنهاد شود طبیعتاً محیط زیست مخالفتی با آن نخواهد کرد.
به نظر میرسد با توجه به اظهارات جدید محموداحمدینژاد در گرگان، شاهد جدیتر شدن پروژهای باشیم که تاکنون محدود به اظهارات چند مقام مسوول بوده است و از سطح رسانهها فراتر نرفته است. باید منتظر بود و مشاهده کرد که آیا این پروژهی رویایی به سرنوشت دهها طرحی دچار میشود که به دلیل مخاطرات زیست محیطی در مرحلهی اجرا یا در نیمههای راه متوقف ماندهاند و یا آنکه واقعاً پیمانکاران این طرح از امکانات و تواناییهای خارقالعاده برخوردارند. به گونهای که هم محیط زیست تخریب نشود و هم آنکه اجرای آن توجیه اقتصادی لازم را داشته باشد.
نظرات
بدون نظر