سبك زندگي و تحقق لوازم آن براي موفقيت جوانان :
۱ــ تعریف سبک زندگی

اختصاصی گیلانیان : سبک زندگی، اصطلاحی است که به « انتخاب شیوه ای برای زیستن و اداره امور زندگی» معنا می شود. چنین عنوانی در مسایل دیگر نیز به کار می رود، مانند: سبک نقاشی، سبک صنعت، سبک علمی، سبک تدریس، سبک تحقیق و…
سبک زندگی در اسلام
مبحث سبک زندگی، در دین مقدس اسلام، از سابقه ای ۱۴۰۰ ساله برخوردار است و با نام های گوناگونی از آن یاد شده و روایات متعددی از پیامبر اعظم(ص) و امامان معصوم(ع) در باره «زندگی باسعادت»، «زندگی صالحانه» و تشویق مسلمین به رعایت دستورات دینی در کلیه مراحل زندگی، در منابع اسلامی، موجود می باشد.
اصطلاح سبک زندگی
سبک زندگی[Life Style =] ، اصطلاحی است که در غرب، برای نخستین بار و به صورت رسمی، توسط « آلفرد آدلر اتریشی» [متولد به سال ۱۸۷۰ میلادی و درگذشته در سال ۱۹۳۷]، چشم پزشک و نیز متخصص در روانشناسی، برای توصیف شرایط زندگی انسان، استفاده گردید.
سبک زندگی، دارای محدوده ی وسیعی است که به برخی از آن ها اشاره می شود:
۱ـ نحوه ی اندیشیدن در مسایل مختلف.
۲ـ نوع رفتارها در حالتهای متفاوت.
۳ـ عادت های غذایی در طول شبانه روز.
۴ـ تنوع تفریحات و سرگرمی ها.
۵ـ سیستم معاشرت با خانواده، اقوام، دوستان، همکاران و همسایگان.
۶ـ صداهایی که به شنیدن آن ها علاقمندیم.
۷ـ کتابهایی که از مطالعه شان لذت می بریم.
۸ـ غذاهایی که به خوردنشان تمایل نشان می دهیم.
۹ـ نیازهایی که به خرید کالاهای مختلف احساس میکنیم.
۱۰ـ نکات ریزی که در هنگام «خرید» مراعات میکنیم.
۱۱ـ شیوه ی ارتباطهای چهارگانه انسان با خویشتن، خداوند، همنوعان، طبیعت، و…
میزان تاثیرگذاری سبک زندگی
اگرچه ظاهرا «سبک زندگی» هر فرد، محصول انتخاب خود او است و آدمی در این گزینش، کاملا مختار و آزاد است. اما وقتی که مواد مذکور در سطور بالا را پذیرفتیم، سایر اجزای «سبک زندگی» خود را با آن منطبق میکنند.
به عنوان مثال، دین و مذهب، یک دستورالعمل کلی از سوی خداوند است که در صورت پذیرش و ایمان عملی به آن، شخص دیندار، رفتارهای جزیی خود را نیز با آن کل، هماهنگ میکند.
پنج بار اقامه ی نماز در هر روز، بخشی از سبک زندگی هر مسلمان است که از «دین» فرا گرفته است. ممنوعیت استفاده از برخی غذاها [= مانند حرام بودن مصرف آبجو و شراب، گوشت خوک و برخی حیوانات دریایی و خشکی] باز هم قسمت دیگری از سبک زندگی او، به شمار می آید.
سبک زندگی و تغییر
از سوی دیگر، «سبک زندگی» پیوسته و دایمی نبوده و طی دوران عمر بشر، در معرض تغییر قرار می گیرد. زیرا ممکن است شخص در زمان روبرو شدن با دیگر انسانها و همزیستی با آنان، عادتهایی را از آن ها الگوبرداری کرده و به شیوه ی زندگی خود، اضافه کند. همچنین امکان دارد بر اثر تاثیرپذیری از اطرافیان، عادتی از مجموعه عادتهای سبک زندگی خود را تغییر دهد.
حال سوال این است که الگوبرداری از رفتار دیگران که آگاهانه یا ناخواسته، اتفاق میافتد و گاهی تغییر اساسی در باورها و اعتقادات را نیز پدید میآورد، چرا مورد غفلت واقع میشود؟!
امروزه شاهدیم که فیلمهای سینمایی، تلویزیون، اینترنت و مطبوعات، رفتارهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و… را در وضعیتی ناخواسته به آدمی، تلقین می کنند که قطعا دارای پشتوانه ی عقیدتی می باشند هر چند که سخنی از «اعتقادات» به میان نیاید یا حتی گفته شود که ربطی به «عقاید» ندارد.
از طریق رسانه های یاد شده، «پیامهای بازرگانی» هر ساعت و روز، در معرض دید بینندگان قرار می گیرند و بخشی از اوقات فراغت و تفریحات ما را پر کرده، و مردم را به سوی خرید بیشتر، تشویق میکنند.
هر کسی که هم می خواهد خرید بیشتری داشته باشد، ناگزیر باید از امکانات و پشتوانه ی اقتصادی قویتری نیز برخوردار باشد، و تحقق این مسئله به دو امر دیگر بستگی دارد:
اول ـ کار و تلاش بیشتر در طول شبانه روز.
دوم ـ کار بیشتر نیز مستلزم کاستن از استراحت و تحمل انواع رنج ها می باشد.
نگاه اسلام به زندگی
در حالی که این شیوه ی زندگی، با نوع سبک زندگی اسلامی در تضاد می باشد. زیرا دین مقدس اسلام :
۱ـ انسان را در خدمت خداوند می خواهد.
۲ـ نعمتهای بیشمار او را به عنوان «امانت» در دستان وی میداند.
۳ـ او را به سوی قناعت، پرهیز از اسراف و تبذیر سوق می دهد.
۴ـ وظایف روزانه اش را معین کرده است.
با تشکر از مقاله ارزشمندتان لطفا در خصوص نحوه رسیدن به شیوه زندگی ناب محمدی (ص) با توجه به سبک زندگی فعلی جامعه مطالبی ارائه بدهید