دستاوردي عظيم و اميدي ديگري :
سایت گازی سردار جنگل و ارتقای جایگاه منطقه ای ایران

گیلانیان : در چند دهه گذشته بسیاری از تحولات داخلی و منطقه ای به نوعی به عامل نفت، گاز و وجود ذخایر عظیم فسیلی در خاورمیانه گره خورده است با توجه به این نگرش بی دلیل نبود که رئیس جمهور پس از خبر اعلام کشف میدان گازی در خزر در کنار بیان تاثیرات فنی و اقتصادی این کشف تاریخی، دستاورد ارتقاء جایگاه سیاسی ایران را در منطقه برجسته کرد.
محمود احمدی نژاد بیستم آذرماه درمازندران با بیان اینکه در۵۰ سال گذشته موضوع بهره برداری از میادین گازی در خزربه یک آرزوی تاریخی برای ایرانیان تبدیل شده بود گفت: تاکنون ایران در این حوزه،تولید نفت و گاز نداشت و تمامی مناسبات و مسائل مربوط به نفت وگازدریای خزررا دیگران تعیین می کردند اما با این اکتشاف همه ی این مناسبات تغییرکرده وجایگاه سیاسی ایران دردریای خزرارتقاء می یابد.
رئیس جمهور همچنین با بیان اینکه کشف این میدان گازی آغازگر تحولی بزرگ در اقتصاد استان های شمالی محسوب می شود تاکید کرد:حجم گاز این حوزه ۵۰ هزار میلیارد فوت مکعب است که با مصرف ۱۰ سال کشور برابری می کند.در مدت کمتر از یکماه پس از تاکید رئیس جمهور مبنی بر همت و تلاش مسئولان برای بهره برداری ازاین ذخیره ی الهی ؛ شهرستان رودسرکه در۱۸۸ کیلومتری میدان گازی سردارجنگل قرار دارد در نوزدهم دی ماه شاهد آغازساخت سایت پشتیبانی این میدان شد.
نزدیکی به حوزه های نفتی، شبکه های انتقال نفت وتاسیسات زیربنایی،فاصله از گسل های اصلی زلزله خیز و نزدیکی به مناطق صنعتی از جمله دلایلی بود که رودسر بر اسالم و گیسوم تالش، لوندویل آستارا و ورودی رودخانه سپیدرود به خزر ترجیح داده شد.
بررسی ها نشان می دهد ارتقای جایگاه فناوری اکتشاف، بهبود اوضاع معیشتی مردم واقتصاد کلان کشورو از همه مهمترارتقای جایگاه سیاسی و دیپلماسی اقتصادی ایران در جهان، از مزایای سایت پشتیبانی میدان گازی خزر است.
علی اصولی مدیرعامل شرکت نفت خزر که شرکتش مدیریت اکتشاف و توسعه نفت گاز در دریای خزر را برعهده دارد در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه نخستین موج اکتشافات گسترده در خزر توسط شرکت های فرانسوی و آلمانی و نفت ایران دردهه ۴۰ انجام شد که عمدتا منجر به نتیجه نشد، به فعالیت های اکتشافی پس از انقلاب اسلامی نیز اشاره کرد و گفت: از سال ۷۰ اقداماتی در سواحل شمال ایران آغاز شد که به حفر۲ چاه درمازندران و یک چاه در بندرانزلی منجرشد اما ازاین مطالعات اکتشافی نیز نتیجه ی زیادی به دست نیامد تا اینکه مطالعات جدید در سال ۱۳۸۱ با استناد به پتانسیل های قابل توجه دراعماق ۵۰۰ تا ۸۰۰ متری در دریای خزر آغاز شد.
وزیر نفت در مراسم آغاز ساخت سایت پشتیبانی میدان گازی سردار جنگل در مصاحبه با خبرنگار واحد مرکزی خبر با بیان اینکه فناوری کشف میدان نفتی و گازی درآب های عمیق پیش ازاین، فقط در اختیار ۵ کشور فرانسه، انگلیس، برزیل، روسیه و چین بود گفت:ایران جزء ۶ کشو دنیاست که به فناوری کشف میدان نفتی و گازی در عمق های زیاد دریا دست یافته است.
در واقع با استناد به سخنان رستم قاسمی میتوان اذعان داشت که به رغم تحریم و تلاش های گسترده ی دشمنان برای جلوگیری از پیشرفت و توسعه ؛ایران اسلامی به همت تلاش، هوش و ذکاوت دانشمندان و مهندسان جوان ایرانی، تنها کشور منطقه و دولت عضو اوپک است که توانسته به فناوری پیچیده و حساس اکتشاف نفت در آب های عمیق دست یابد و این موضوع به ارتقاء جایگاه کلان ایران در صنعت نفت منجر گشته است.
بد نیست بدانیم که میدانهای نفتی و گازی در خلیج فارس در آبهای کم عمق ۶۰ تا ۷۰متری قرار دارد.البته توجه به ابعاد فنی و تخصصی اکتشاف این میدان گازی نباید ما را از تاثیرات اقتصادی آن باز دارد.
استاندار گیلان درگفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه ساخت سایت پشتیبانی این میدان گازی در زمینی به وسعت ۳۰۰ هکتاردررودسر، ۱۰۰ هزار فرصت شغلی را بصورت مستقیم محقق می کند گفت: این تعداد فرصت شغلی با ساخت پالایشگاه و تاسیسات زیربنایی،کشتی سازی وسازه های سکوی نفتی وگازی ایجاد می شود.
مهدی سعادتی افزود: ساخت سایت پشتیبانی برای بهره برداری ازذخایرمیدان گازی سردارجنگل با ۱۰ هزارمیلیارد ریال اعتبارمورد نیاز، ۱۰ سال به طول می انجامد.
حسن تقی زاده جوان ۳۲ ساله رودسری به خبرنگارما گفت: قصد داشتم برای کارکردن به عسلویه بروم. دور شدن ازخانواده وزادگاهم را دوست نداشتم اما بیکاری امانم را بریده است.وی گفت: وقتی مطلع شدم که این سایت گازی دررودسرساخته می شود، ازتصمیمم منصرف شدم وازاین که می توانم درکنارخانواده ام بمانم و شغلی هم داشته باشم خدا را شکرمیکنم.
غلامرضا تند خیز که ساختمان هتل سه ستاره اش،روبروی سایت پشتیبانی گازی خزر دررودسرقرار دارد نیز به خبرنگارما گفت:سال هاست که اغلب هتلداران به دلیل نداشتن مسافر متضرر می شوند که هتل من هم از این قاعده مستثنی نیست.وی با اشاره به این که هتلها معمولا فقط ۲۵ درصد روزهای سال مسافر دارند افزود: پیش بینی می کنم با راه اندازی سایت پشتیبانی گازی خزر،مهندسان ومتخصصان زیادی درمنطقه حضور یابند که بی شک ۵ هتل در رودسرمی توانند محل های مناسبی برای اسکان آنان باشد که در رونق اقتصادی هتلداران منطقه نیز تاثیر بسزایی خواهد داشت.
و اما بی تردید در کنار بهبود وضعیت معیشتی مردم، ارتقا جایگاه سیاسی ایران در منطقه، بویژه حوزه ی خزرازاثرات دیگرکشف میدان گازی سردارجنگل خواهد بود. بویژه آنکه مدیرعامل شرکت نفت خزراز ادامه اکتشافات دراین مخزن هیدروکربنی برای رسیدن به لایه های زیرین که نفت خام می باشد خبر داده است.
براساس برآورد های کارشناسان حوزه ی انرژی، با ادامه ی این اکتشافات احتمال کشف ۷ میلیارد بشکه نفت نیز در این حوزه ی گازی وجود دارد.در مورد میزان منابع نفت وگازدریای خزر، آمار وارقام بسیارمتفاوتی ارائه شده که از ۱۵تا ۲۰۰میلیارد بشکه نفت، معادل ۲۰درصد کل منابع جهان و ۲۳۵تا۳۳۷میلیون فوت مکعب گاز تخمین زده می شود.برآوردهای متفاوت ازمنابع نفت وگازحوضه خزرکه کاری زمین شناختی است بیانگرآن است که ذخایرهیدروکربن منطقه به شدت تحت تاثیرعلایق سیاسی منطقه ای وبین المللی قرار گرفته است.
دکترسعید میرترابی از کارشناسان برجسته ی کشوردر حوزه ی مطالعات نفت و سیاست به خبرنگارما گفت: پیوند بسیاری از تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی منطقه با ذخایرعظیم فسیلی درچند دهه ی اخیرآن چنان افزایش یافته است که بدون اغراق می توان تاکید کرد منابع هیدروکربنی به عناصری هستی بخش برای بسیاری از جوامع منطقه تبدیل شده است.با این حساب شناخت دقیق پیامدها و آثار وجود نفت در خاورمیانه و حوضه خزر گامی ضروری در مسیر حل مشکلات دیرپایی است که مردم این منطقه با آن دست به گریبانند.
این صاحب نظر حوزه ی نفت و سیاست با بیان اینکه پس از فروپاشی شوروی سابق آمارهای مختلف و متناقضی از ذخایر هیدروکربنی در خزر از سوی آژانس اطلاعات انرژی آمریکا، آژانس بین المللی انرژی وبتریش پترولیوم مطرح شده گفت: تاکنون در این آمارها سهم ایران از ذخایر اثبات شده ی نفت و گاز صفر ویا خیلی کم منظور می شد که این موضوع به این معنا بود که ایران ذخیره ی نفت و گاز قابل برداشت که برای استفاده از آن حساب باز کند ندارد. از اینرو کشف ذخایر جدید گازی در حوزه خزرکه از نوع گاز شیرین می باشد میتواند در صورت برنامهریزی صحیح برای توسعه و تولید وانتقال؛ معادلات بازار جهانی گاز را در ابعاد قابل ملاحظهای تغییر دهد.
نویسنده کتاب های « مسائل نفت ایران ؛ درآمدی براقتصاد سیاسی نفت و نفت، سیاست و دموکراسی » با بیان این که ایران به عنوان چهارمین کشور دارنده ی ذخایر نفت و دومین کشوردارنده ذخایر گازدرمنطقه ی بیضی استراتژیک انرژی قرار داردافزود: ایران تنها کشورمنطقه است که دو سراین بیضی انرژی یعنی خزروخلیج فارس را که۷۰ درصد نفت و ۴۰ درصد گازجهان را درخود جای داده به یکدیگر متصل می کند واین موضوع براهمیت ارتقاء جایگاه ژئوپلوتیک ایران می افزاید.
دکترسعید میرترابی افزود: باتوجه به ادامه اکتشافات،احتمال کشف های موفقیت آمیز دیگری نیز در بخش ایرانی خزر دور از دسترس نیست.
این استاد دانشگاه همچنین ارتقا موقعیت ایران در کشورهای مجمع صادرکننده گاز را از اثرات دیگر کشف این میدان گازی عنوان کرد و گفت: به رغم اینکه ایران با داشتن ۱۶ درصد ذخایرگازجهان رتبه دوم را دراین زمینه دارد اما با تراز منفی گازی روبرو است چراکه حجم واردات گازایران بیش ترازصادرات آن است.
به گفته اوجی مدیرعامل شرکت ملی گاز از ابتدای امسال تا پایان دی ماه درحالی ۶/۷ میلیارد مکعب صادرات گاز داشتیم که در همین مدت ۹ میلیارد متر مکعب گاز وارد کشور شد.
کوتاه سخن اینکه:
شناخت دقیق پیامدها و آثار کشف میدان گازی خزر در آب های حاکمیتی ایران گواه این است که این دستاورد بزرگ و غرورآفرین متخصصان داخلی کشورمان تحریم ها راکم اثر کرده و برارتقا جایگاه فنی وعلمی ایران درصنعت نفت جهان وبومی سازی این صنعت افزوده است ؛ کشف میدان گازی خزر گامی بلند برای تحکیم مناسبات دریای خزروتعیین رژیم حقوقی آن است.
با سلام من افتخار مبکنم که این میدان گازی در شهر ما پیداشده امیدوارم بیکاری در این شهر و استان سرسبزم گیلان تموم بشه