Tuesday، 10 September 2024 | سه شنبه، 20 شهریور 1403
1 2

اختصاصی گیلانیان :

روزنامه ایران  شماره 4239 تاریخ 30/3/88 - صفحه19 - ایران زمین

تولید یک میلیون تن برنج در گیلان

با کشت 238 هزار هکتار از اراضی استان امکان پذیر شد .

پریسا عظیمی: شهرستان رشت با سطح زیر کشت حدود 63 هزار هکتار، بیشترین سطح برنجکاری و تولید برنج کشور را به خود اختصاص داده است.

امسال پیش بینی می شود تا پایان فصل برنجکاری 238 هزار هکتار از اراضی برنجکاری استان گیلان زیر کشت این محصول برود و بالغ بر یک میلیون و 96 هزار تن برنج نیز در استان تولید شود.

مهندس شایگان ادیبی، مدیریت زراعت و دفتر برنج استان گیلان با اعلام این خبر گفت: در صورت تحقق این امر نسبت به سال گذشته حداقل 4 درصد افزایش تولید محصول برنج را خواهیم داشت.وی با اشاره به پیشرفت فیزیکی نشاکاری در استان در گستره 238 هزار هکتاری برنجکاری گیلان گفت: پیشرفت فیزیکی نشاکاری تاکنون معادل 94 درصد است که نسبت به زمان مشابه سال گذشته حدود 10 درصد افزایش دارد.

مهندس ادیبی با بیان این که در کلیه شهرستان های گیلان برنجکاری حرفه و شغل اصلی غالب مردم محسوب می شود، تصریح کرد: شهرستان رشت با سطح زیر کشت حدود 63 هزار هکتار بیشترین سطح برنجکاری و تولید برنج کشور را به خود اختصاص داده است، ضمن آنکه کمترین سطوح برنجکاری نیز با سطحی حدود 3 هزار و 200 هکتار مربوط به شهرستان مرزی آستارا است.وی درباره عرضه برنج گیلان به سایر نقاط کشور گفت: سالانه حدود 530 هزار تن مازاد تولید برنج استان به اکثر نقاط ایران عرضه می شود. همچنین، بازاریابی و صادرات برنج گیلان به سایر کشورها به صورت انبوه کاملاً محسوس است و پیشنهاد می کنیم بخش های مسئول در این خصوص برنامه ریزی جدی داشته باشند.

مدیر زراعت و دفتر برنج استان گیلان تعیین قیمت برنج در شرایط عادی را تابع سازوکارهای بازار دانست و اظهار داشت: واردات، بیش از کسری نیاز داخلی و توزیع آن در مبادی عمده مصرف حتی تولید اثرات منفی در پایداری تولید داخلی خواهد داشت و وضعیت فعلی برنج اثرات مثبت کمتری بر درآمد زارعین در مقایسه با زمان عرضه محصول در پائیز دارد، بر این اساس این نوسانات قیمت نیز به نوعی اثرات منفی در روند تولید بویژه هزینه های تولید خواهد گذاشت. ضمن آنکه فشار مضاعفی را نیز بر مصرف کننده تحمیل می کند، در صورتی که در مقایسه با ارقام بدون کیفیت خارجی موجود در بازار، قیمت بسیار پائین است. به طور کلی قیمت ارقام کیفی نوعاً قیمت توافقی بوده و بر اثر مداخله بخش های دولتی از ارائه مجوزهای وارداتی بیش از کسری تولید، قیمت فوق به ضرر تولیدکننده تمام می شود و در رابطه با ارقام پرمحصول برنج نیز دولت همه ساله قیمت تضمینی (قیمت کف) تعیین می کند و چون متناسب با هزینه های تولید برای تولیدکننده نیست، از این قیمت عموماً استقبال نمی شود و زارعین به ناچار به بازار متوسل می شوند.

مهندس ادیبی از استان گیلان به عنوان استانی مناسب برای تولید بهترین و باکیفیت ترین ارقام برنج دنیا یاد کرد و افزود: سالانه انواع ارقام صدری ممتاز، دم سیاه، دم زرد، دم سرخ، هاشمی و... و همچنین ارقام اصلاح شده و بعضاً پرمحصول خزر، درفک، کادرس و اخیراً هیبرید کشت می شود. در حال حاضر قیمت انواع ارقام کیفی استان در بازارهای عمده فروشی 1800 و2100 تومان به ازای هر کیلوگرم و قیمت ارقام پرمحصول نیز در شرایط کنونی 1500 و 1800 تومان است.

این مقام مسئول در سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان به میزان بارندگی در سال جاری اشاره و بیان کرد: هرچند از ابتدای سال زراعی تاکنون (از مهرماه 87) میزان بارندگی ها به نسبت سال گذشته و میانگین بلندمدت به ترتیب 65 و 16 درصد افزایش را نشان می دهد، اما متاسفانه بیشترین بارندگی در نیمسال دوم بوده و استفاده مستقیمی در زراعت برنج از آن نمی شود. بنابراین توزیع و پراکنش نامناسب بارندگی و عدم تناسب با فصل کشت و کار برنج ایجاب می کند که دولت تلاش جدی را برای ذخیره آب های خارج از فصل انجام دهد. وی پایداری در تولید برنج و اقتصادی کردن تولید، ضرورت نگرش جامع به زراعت برنج در قالب نظام شالیزاری را اجتناب ناپذیر دانست و افزود: در سازمان جهاد کشاورزی اولویت برنامه های زراعت برنج حول محورهای تجهیز و نوسازی، پروژه های تامین آب، مکانیزاسیون، تقویت تشکل های مرتبط، توسعه کشت محصولات مختلف به عنوان کشت دوم بعد از برداشت برنج شکل دهی و هدایت می شود.

مهندس ادیبی به بیمه محصول برنج در استان اشاره کرد و افزود: خوشبختانه زارعین گیلانی از نظر رویکرد و پذیرش بیمه محصول برنج در کشور مقام اول را دارا هستند و فرهنگ پذیرش بیمه در زراعت برنج استان تقریباً عمومی شده و بالغ بر 80 درصد زراعت برنج در استان تحت پوشش صندوق بیمه کشاورزی قرار می گیرد. وی همچنین یادآور شد: براساس آمارهای موجود، واردات بیش از دو برابر کسری تولید داخل، اثر خود را کاملاً بر تولید داخلی گذاشته و شرایط را همواره برای برنجکاران نگران کننده کرده است.


 

720 هزار تن برنج سفید در گیلان تولید می شود

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اعلام این مطلب در گفتگو با ایانا گفت: امسال وضعیت برداشت برنج مطلوب است و تاکنون در بیش از 35 درصد مزارع برداشت انجام شده است.

ایرج بنیادی افزود: بیش از 14 هزار و 600 هکتار از اراضی شالیزاری را ارقام پرمحصول تشکیل می دهد. وی خاطرنشان کرد: پیش بینی می شود که تولید امسال شلتوک برنج به یک میلیون و 100 هزار تن برسد که تقریبا رقمی معادل سال گذشته خواهد بود.

بنیادی از کشت 24 هزار هکتاری مکانیزه در گیلان خبر داد و تصریح کرد: بیش از 60 هزار هکتار از اراضی استان گیلان به صورت مکانیزه برداشت می شود.

وی ادامه داد: استان گیلان تولیدکننده بیشترین مقدار ارقام محلی و کیفی است و سعی خواهد شد مراکزی برای خرید توافقی ارقام بومی راه اندازی شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان درباره برنجهای انباری سال گذشته تاکید کرد: با توجه به تمهیدات اندیشیده شده و برنامه ریزی برای واردات برنج به صورت مشخص و با توجه به موجودی انبارها، امسال پیش بینی می شود که مشکل خاصی وجود نداشته باشد.

منتظر اولین باران برای کشت دوم هستیم

بنیادی یادآور شد: با توجه به آنکه برداشت برنج در برخی از مزارع به اتمام رسیده است، کشاورزان همزمان با اولین باران، کشت دوم را آغاز می کنند.

وی اظهار داشت: برداشت گندم و جو نیز در استان به اتمام رسیده و کشت دوم پس از برداشت برنج با کشت محصولاتی چون سبزیجات، راتون، حبوبات و علوفه انجام خواهد شد./

منبع :خبرگزاری کشاورزی ایران ، کشاورزی     تاریخ : 20  مرداد   1389    شاخه : حبوبات و غلا

 

 

88/05/17

عضو هیات مدیره انجمن برنج در گفت وگو با فارس:

سه برابر نیاز کشور برنج وارد شد

خبرگزاری فارس: عضو هیات مدیره انجمن ایران گفت: در حالی که حداکثر نیاز به برنج خارجی 400 هزار تن در سال است، سال گذشته بیش از 3 برابر از این مقدار یعنی 1.3 میلیون تن برنج وارد کشور شد.

غلامعلی قربانی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با بیان این که سالانه 2.2 میلیون تن برنج در کشور تولید می شود، گفت: حداکثر نیاز واردات برنج سالی 400 هزار تن است، در حالی که طبق آمار گمرک سال گذشته یک میلیون و 383 هزار تن برنچ سفید خارجی، یعنی بیش از 3 برابر نیاز وارد کشور شده است.

عضو هیات مدیره انجمن برنج ایران افزود: در حالی که دین اسلام و همه بزرگان ما را از اسراف و تبذیر بر حذر داشته اند، اما هر سال در مراسم عیدها، مناسبت ها و میهمانی ها برنج طبخ شده (پلو) به مقدار قابل توجهی اسراف می شود، در شرایطی که برای تولید برنج زحمت فراوان کشیده شده است.

قربانی گفت: در حالی که ابتدای کار وزیر جهاد کشاورزی در دولت نهم شعار خودکفایی در تولید برنج داده شد، اما هنوز این محقق نشده است گر چه از دید ما نیاز واقعی برای واردات سالانه 400 تا 450 هزار تن برنج است، اما هر سال در عمل 3 برابر این مقدار واردات انجام می شود، با این حال قیمت برنج هم کاهش پیدا نمی کند.

رئیس انجمن برنج استان گیلان گفت: برای رسیدن به خودکفایی در تولید برنج باید از خرد شدن بیشتر زمینهای کشاورزی جلوگیری شود، همان گونه که اگر یک خودرو 50 میلیون تومانی از پدری به ارث برسد، آن را سه تکه نمی کنند، بلکه یک نفر آن را خریداری و سهم بقیه را می پردازد، در مورد زمین شالیزار هم باید این گونه عمل شود و هر روز زمین شالیزار به عنوان کارخانه تولید غذای مردم کوچک تر نشود.

قربانی گفت: تنها در برخی روزهای محرم در هرشهر 2 تا 3 تن برنج پخته شده دور ریخته می شود، در حالی که در تعالیم همه بزرگان دین از اسراف و تبذیر منع شده و باید علما راهکاری برای جلوگیری از اسراف و تبذیر برنج در مراسم مذهبی و اعیاد ارائه کنند.

وی گفت: هر روز در رستورانها چندین پرس غذای آماده به علت عدم رعایت الگوی مصرف دور ریخته می شود، در حالی که کشورهای لاییک دستور شرع مبنی بر منع اسراف و تبذیر رعایت می شود ما که مسلمانیم به درستی این دستورات را رعایت نمی کنیم.

عضو هیات مدیره انجمن برنج ایران با انتقاد از واردات بی رویه برنج خارجی گفت: همان گونه که واردات بی رویه چای خارجی اسانس دار و رنگ دار، ذائقه مردم را عوض کرد و مردم دیگر چای ایرانی نمی خورند، کم کم ذائقه مردم در برنج هم عوض می شود و برنج تولید داخل کم کم از سبد مصرف مردم غایب می شود.

قربانی با اشاره به هزینه بالای تولید برنج در کشور گفت: مسئولان وزارت بازرگانی برای کاهش هزینه تولید و افزایش صرفه اقتصادی شالیکاری باید فکری کنند و گرنه از یک طرف واردات برنج ارزان دامپینگ شده خارجی باعث تغییر ذائقه مردم می شود و از طرف دیگر عدم صرفه اقتصادی شالیکاری کم کم کشت برنج بی رونق می شود.

رئیس انجمن برنج گیلان گفت: برای جلوگیری از مهاجرت کشاورزان شمالی به حاشیه شهرها و ماندن در روستا و تولید برنج، باید صرفه اقتصادی و درآمد کشاورزان ارتقاء یابد.

قربانی با اشاره به صحبت معاون وزیر بازرگانی مبنی بر عدم صدور و حواله واردات برنج گفت:نیاز کشور به واردات برنج 400هزار تن است که از طریق تعاونیهای مرزنشینان انجام می شود، از طرفی واردات قاچاق هم صورت می گیرد اما با این حال گمرک آمار رسمی واردات 1.3 میلیون تن را تایید کرده است.

قربانی گفت: اگر وزارت بازرگانی فکری به حال تنظیم بازار و واردات برنج نکند، در استانهای شمالی شامل گیلان، مازندران، و گلستان فاجعه رخ می دهد و کشاورزان شالیکار بیکار شده و روانه شهرها می شود.

عضو هیات مدیره انجمن برنج ایران با اشاره به این که از سال گذشته حدود 400 هزار تن برنج تولیدی در انبار کارخانه های شالیکوبی موجود است، گفت: از 10 روز آینده برنج داخلی هم وارد بازار می شود و اگر انبار کارخانه ها خالی نشود، توان پذیرایی شلتوک جدید را نخواهند داشت.

قربانی در مورد میزان برنج موجود در انبارها گفت: بین 15 تا 20 درصد برنج داخلی در انبارها مانده و به جای آن برنج هندی، پاکستانی و تایلندی حتی در روستاهای گیلان هم رسوخ کرده است.

وی گفت: خود کشاورزان هم تا 8 تا 10 درصد برنج تولیدی را در خانه های خود نگه داشته اند و برنج در انبار کارخانه ها به دلیل نبود شرایط بهداشتی قابل نگهداری در دراز مدت نیست.

قربانی تولید برنج در استان گیلان را 750 هزار تن و در کل کشور 2.2 میلیون تن در سال ذکر کرد و گفت: همواره 10 تا 15 درصد برنج مصرفی کشور در انبار تجارت خانه ها موجود است.

عضو هیات مدیره انجمن برنج ایران خاطرنشان کرد: با احتساب برنج موجود در منازل کشاورزان، انبار تجار و انبار کارخانه ها حدود 40 درصد برنج تولیدی کشور در انبارها موجود است و برنج خارجی در شهر و روستاها به وفور یافت می شود.

قربانی گفت: در سه ماه اول سال گذشته 250 هزار تن برنج، به ارزش 90 میلیون دلار وارد کشور شد، در حالی که در سه ماه اول امسال 368 هزار تن برنج به ارزش 310 میلیون دلار وارد شده است.

رئیس انجمن برنج استان گیلان تصریح کرد: کشت برنج در 21 استان کشور به مساحت 615 تا 620 هزار هکتار انجام می شود که عمده برنج تولیدی در سه استان گیلان، مازندران و گلستان انجام می شود.

قربانی با اشاره به وجود 70 میلیون نفر در کشور گفت: بر اساس آمار واردات بهداشت و درمان سرانه مصرف هر فرد روزانه 100 گرم و سالانه 36.5 کیلوگرم برنج است که در مجموع 2 میلیون و 550 هزار تن کل مصرف برنج کشور برآورد شود و با احتساب تولید 2.2 میلیون تن برنج سفید حداکثر نیاز 400 تا 450 هزار تن برنج در سال خواهد بود.

قربانی خاطرنشان کرد: البته وزارت بازرگانی نیاز کشور را سرانه 40 کیلوگرم در سال اعلام کرد که بر اساس این آمار کل نیاز سالانه برنج 2 میلیون و 800 هزار تن خواهد بود که و نیاز به واردات 600 هزار تن است، اما واردات، یک میلیون و 383 هزار تن بیش از نیاز واقعی است.

رئیس انجمن برنج استان گیلان در مورد درآمد شالیکار از یک هکتار شالیزار گفت: اگر کشاورزی بتواند درآمد کافی برداشت کند، زمین شالی را همچون کوجودی ارزشمند محترم نگه می دارد، این که مشاهده می شود، زمین پدری را به بهای ناچیز می فرودش به خاطر این است که درآمد کافی برداشت نمی کند.

قربانی گفت: سود اصلی از درآمد برنج را دلالی می برد که موقع برداشت با بهای اندک برنج خریداری و انبار می کند و در مقطع نبود محصول به بهای دو چندان می فروشد.

88/07/01

استاندار گیلان:

5/ 1 سال دیگر برنج گیلان به خودکفایی می رسد

خبرگزاری فارس: استاندار گیلان گفت: 5/1 سال دیگر بحث خودکفایی برنج کشور را در گیلان اعلام می کنیم.

به گزارش خبرگزاری فارس از رشت، روح الله قهرمانی چابک بعد از ظهر امروز در جمع خبرنگاران در بازار ماهی فروشان امید گیلان، این استان را در امر تولید چای و برنج مستعد دانست.

وی با اشاره به برنج وارداتی اظهار داشت: استفاده از این برنج به هیچ عنوان توصیه نمی شود، زیرا معتقد هستیم که برنج باید سالم و بدون به کارگیری از سم تولید شود و شناسنامه دار باشد.

قهرمانی چابک با بیان اینکه تولید برنج کشور 2 میلیون و 200 هزار تن است، افزود: نیاز به واردات برنج فقط 600 هزار تن است، در حالی که چند برابر این رقم وارد می شود.

وی ادامه داد: برای اینکه حتی یک گرم از برنج خارجی وارد نشود، برنامه ریزی کرده ایم که تولید برنج خشکه از جمله آن است.

استاندار گیلان با اشاره به اینکه تولید برنج خشکه نیاز به آب کمتری دارد، تصریح کرد: می توان تا سقف یک میلیون و 300 هزار تن علاوه بر میزان تولید برنج مذکور، برنج خشکه را تولید کرد و به این ترتیب نیاز به واردات برنج نخواهد بود.

وی ایجاد صنایع تبدیلی کشاورزی را از برنامه های مهم عنوان کرد و گفت: ایجاد امنیت غذایی به عنوان یک اصل مهم است و تا 5/1 سال دیگر بحث خودکفایی برنج کشور را در گیلان اعلام می کنیم.

قهرمانی چابک کشت دوم را از برنامه های مهم خواند و افزود: امسال از 230 هزار هکتار شالیزار استان، 150 هزار هکتار به کشت دوم اختصاص می یابد. وی با بیان اینکه باید روی کشت سوم نیز برنامه ریزی انجام شود، اضافه کرد: در حال حاضر کشت سوم نیز در 40 هکتار اراضی موسسه تحقیقات برنج کشور در حال انجام است.

قهرمانی چابک در ادامه به وضعیت چای اشاره کرد و گفت: وضعیت چای نسبت به گذشته بهتر شده و قیمت خرید تضمینی برگ سبز درجه دو از 190 تومان به 290 تومان و برگ سبز درجه یک از 340 تومان به 540 تومان در هر کیلو افزایش یافته است. وی تولید چای خشک را 40 هزار تن و نیاز مصرف را 120 هزار تن اعلام کرد و افزود: وزارت بازرگانی دوره قبل می توانست بهتر عمل کند و بر نحوه واردات نظارت بیشتر داشته باشد. استاندار گیلان موضوع بسته بندی چای را از مشکلات این محصول نامید و خاطر نشان کرد: به زودی بزرگ ترین مجتمع فرآوری و بسته بندی چای در لاهیجان افتتاح می شود، ضمن اینکه اصلاح باغ های چای نیز از برنامه های ما است.

خودکفایی در تولید برنج ظرف مدت 2 سال با بذر اصلاح شده

تاریخ 29 آبان 1388

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان گفت: با معرفی بذر جدید برنج توسط مؤسسه تحقیقات برنج کشور خودکفایی کشور ظرف دو تا سه سال محقق می شود.

اردشیر روحی ماسوله در گفت وگو با فارس، در مورد خودکفایی تولید برنج گفت: یک نوع بذر جدید برنج توسط مؤسسه تحقیقات برنج کشور به دست آمده است که 8 تن در هکتار عملکرد دارد، در حالی که برنج معمولی 4 تن در هکتار و برنج خزر5.5 تا 6 هکتار عملکرد دارد.

وی گفت: رقم جدید برنج از نظر پخت از برنج رقم خزر هم خوش پخت است و هنوز برای آن اسم انتخاب نشده و دنبال نامهای بومی هستیم تا به کشاورزی برای استفاده کمک کند، کشاورزان از نامهای غیرمتعارف برنج هراس دارند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان در مورد زمان معرفی این نوع برنج گفت:به احتمال 90 درصد این برنج از سال آینده به کشاورزان معرفی می شود و در نقاط مختلف استان گیلان کاشته می شود.

روحی ماسوله گفت: اگر 40 درصد شالیزارها از این نوع برنج کاسته شود، کشور در تولید برنج خودکفا می شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان میزان نیاز به واردات را سالانه 500 تا 600 هزار تن اعلام کرد و گفت: انتظار کشاورز فقط این است که اگر برنج تولید کرد، بدون دغدغه به فروش رساند و این عامل انگیزه ای برای تولید و رسیدن به خودکفایی است.

روحی افزود: ظرف دو سه سال اول برنامه پنجم به احتمال 90 درصد تولید برنج با این بذر جدید خودکفایی حاصل می شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان با اشاره به اقدام دولت در ممنوع کردن تبلیغات برنج خارجی در صداوسیما گفت: با این کار برنج محصول داخلی وضعیت مناسب برای فروش در کشور پیدا کرد و در حال حاضر برنج محلی گیلان بسته به کیفیت از کیلویی 1800 تا 2300 تومان و برنج دم سیاه دودی تا 2500 تومان به فروش می رسد.

وی با اشاره به این که برداشت برنج از نیمه مرداد شروع می شود، گفت: ابتدای فصل برداشت، برنج وارداتی فراوان بود و کشاورزان مشکل فروش برنج داخلی داشتند ولی با سیاست مجلس و دولت در ممنوعیت تبلیغ برنج خارجی،خرید توافقی برنج ایرانی شروع شد.

روحی گفت: براساس اطلاعات کسب شده دولت ورود برنج خارجی را ممنوع کرده و در سال جاری به قدر کافی برنجوارد شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان در مورد تولید سال جاری گفت: یک میلیون و 100 هزار تن شلتوک با رشد 5 درصدی نسبت به سال گذشته برداشت شد که حاصل آن 730 هزار تن برنج سفید در گیلان است

وی یکی از سیاستهای جهاد کشاورزی را اقدامات فنی برای افزایش عملکرد و کاهش هزینه تولید دانست و گفت: باید جلوی ضایعات و پرتی برنج گرفته شود و با به کارگیری کمباین های جدید به جای 5درصد ریزش 1.5 درصد ریزش کمباین و به جای 25 درصد شکستگی در شالیکوبی های قدیمی این رقم به 13 درصد در شالیکوبی های جدید کاهش پیدا کند.

روحی تصریح کرد: برنج خود رو در شالیزار موسوم به راتون که در هر هکتار 800 کیلوگرم و در برخی مزارع یک تا 1.5 تن عملکرد دارد بعد از برداشت 15 مردادماه با حفاظت از مزرعه در آبان ماه می توانند مجددا تولید و برداشت شود.

وی گفت: کیفیت و مرغوبیت برنج راتون از برنج اولی کاشته شده بسیار بهتر است چون کود و سم ناچیز مصرف می شود و عطر و طعم بهتری دارد.

منبع :لقمه -  تاریخ 29 آبان 1388 - شاخهاقتصادی صنایع غذایی

همرسانی کنید:

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان