اختصاصی گیلان : طبق عقیده بسیاری از مفسرین شیعه و سنی آیات 3 و 67 سوره مائده در باره غدیر خم نازل شده است.
آیت الله قربانی ، نماینده مقام معظم رهبری در گیلان و امام جمعه رشت در خطبه های نماز جمعه این هفته رشت با بیان این مطلب افزود : طبق نظر بسیاری از علوم قرآن شناسان آیه 3 مائده ( الیوم اکملت لکم دینکم) آخرین آیه ای است که نازل شده است .
وی افزود : بسیاری از علوم قرآن شناسان از جمله یعقوبی در جلد دوم تاریخش تأکید دارند که این آیه آخرین آیه ای است که بر پیغمبر اکرم نازل شده است و بعد از این دیگر آیه ای نازل نشده است.
خطیب جمعه رشت گفت : متأسفانه تعصب و جهالت گاهی کارهائی را انجام می دهد که مایه رسوائی عاملین آن می شود .
وی گفت : دیدم بعضی از مفسرین اهل سنت گفتند این آیه در باره گوشت های حرام است که در صورت اضطرار خوردن آن جایز است و به جهت صدر آیه ، ذیل آیه تفسیر می شود .
آیت الله قربانی در مورد صدر آیه سوم سوره مائده گفت : قرآن دقیقا گوشت های حرام را مشخص کرده است . مثل : مُردار ، خون ، گوشت خوک ، حیواناتی که به اسم بت ها ذبح شوند ، حیوان خفه شده ، حیوانی که به ضرب چوب کشته می شود ، حیوانی که از کوه پرت می شود و میمیرد ، حیوانی که با شاخ زدن حیوان دیگر میمیرد ، حیواناتی را که درندگان آنها را می درند ولی هنوز زنده اند ، حیواناتی که از طریق قمار و لاتار و یا قرعه زدن سر بریده شود ؛ این ها خروج از دین است .
وی در مورد ذیل آیه گفت : قرآن بعد از این که گوشت های حرام شده را نام می برد می فرماید : امروز کافران از دین شما مأیوس شده اند ، از آنها نترسید و از من بترسید ؛ امروز دین شما را کامل کرده ام و نعمتم را بر شما تمام کرده ام .
وی ادامه داد : یعنی به قول اینها حرام اعلام کردن چیز هائی که نام برده شد مثلا مایه تکمیل کردن دین و اتمام نعمت است !؟
خطیب جمعه در ادامه تفسیر آیه گفت : این آیه ضمن اینکه می فرماید : و اسلام را برای شما دین پسندیده قرار داده ام ، دو باره به همان محرمات توجه می دهد که اگر کسی در مخمصه و مشکلی قرار بگیرد و دسترسی به غذای حلال نداشته باشد و از روی ناچاری و اجبار مردار را بخورد چون خداوند رحمان و رحیم است ، مانعی ندارد .
وی ادامه داد : چون صدر و ذیل آیه مربوط به گوشت های حرام و در صورت اضطرار حلال است بعضی از اهل سنت آمدند این (الْیَوْمَ یَئِسَ الَّذِینَ کَفَرُواْ مِن دِینِکُمْ) و (الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتی) را در باره همین ها گرفتند و این را (نعمت من بر شما تمام) می دانند .
وی افزود : آیا نزول این آیه آن اهمیت را دارد که در محلی به نام غدیر پیغمبر اکرم خود و جمعیت حدود 120 هزار نفری یا بیشتر را ساعت ها توقف دهد و این همه تشریفات را قائل شود که بفرماید گوشت مردار و امثال آن حرام است ؟ آیا دین اسلام با این حرف ها تکمیل می شود یا چیزی که بسیار مهمتری بوده است ؟
وی همچنین گفت : بسیاری از مفسرین شیعه و اهل سنت گفته اند که نزول این آیه مربوط به امامت و جانشینی علی بن ابیطالب (ع) است ، آنهم 80 روز قبل از رحلت پیغمبر ، و دیگر بعد از این آیه آیه دیگری نازل نشده است .
آیت الله قربانی با اشاره به آیه تطهیر گفت : شیعه در مورد صدر و ذیل آیه معتقد است همه جا سیاق حجت نیست . ما در قرآن آیات زیادی داریم که صدر و ذیل آن با هم ارتباط ندارد .
وی افزود : با توجه به اینکه اول آیه 67 مائده نازل شده سپس آیه 3 این سوره پس چرا خداوند آیه آخری را در اول قرار داده است ؟
وی در ادامه گفت : ما شیعه و اهل سنت عقیده داریم جایگاه آیات و سور قرآن توقیفی است ؛ یعنی پیغمبر طبق مصالحی آیات را در جای جای قرآن قرار داده که این جاگذاری آیات از لحاظ نزول هیچ ارتباطی با قبل و بعد ندارند .
نماینده اول استان در خبرگان رهبری گفت : پیغمبر می دانست اگر مسئله امامت علی (ع) را با (یا ایها الرسول) و ( الیوم یئس) مستقلا در یک جا قرار بدهد ممکن است بعضی ها قرآن را تحریف کنند .
وی ادامه داد : وقتی این آیه نازل شد یکی از آن مخالفین گفت : یا رسول الله ! این به دستور خدا است که شما علی را به عنوان جانشین معرفی می کنید ؟ فرمود : آری . گفت : اگر اینطور است از خدا بخواه یک سنگی از آسمان بر سر من فرود آید و مرا نابود کند ! و سنگ آمد و این آدم را آنجا نابود کرد . یعنی علی (ع) اینجور دشمن داشت .
وی افزود : در صحیح بخاری 1 روایتی نقل شده که خودم دیدم ؛ پیغمبر اکرم در بستر بیماری فرمود برای من قلم و دوات بیاورید تا چیزی بنویسم که شما بعد از من گمراه نشوید . خلیفه دوم گفت : پیغمبر بر اثر بیماری هذیان می گوید – نعوذ یالله – کسانیکه احساس می کردند پیغمبر می خواهد علی (ع) را به جانشینی خود برگزیند و یا سفارشی در باره او بکند ، می گفتند : او – نعوذ بالله – دارد هذیان می گوید .
وی در این رابطه تأکید کرد : اگر آیه صریحی اینچنینی در کنار هم قرار می گرفت بیم آن می رفت اینها قرآن را تحریف کنند ولذا برای رد گم کردن یک آیه را در شماره 67 قرار داد و یک آیه دیگر را بین دو آیه محرمات گوشت و اضطرار بر آن قرار داد تا بگونه ای نباشد که حساسیت آنان را تحریک نکند .
آیت الله قربانی به عنوان مثال گفت : گاهی انسان یک جنس قیمتی دارد برای جلوگیری از تحریک دیگران آن را در داخل یک کاغذی می پیچد و به گوشه و کناری می اندازد و کسی نسبت به آن حساسیتی پیدا نمی کند ولی اگر بخواهد همان شی قیمتی را در میان یک زر ورقی بپیچد و روی طاقچه و یا معرض دید قرار دهد همه روی آن حساسیت پیدا می کنند . پیغمبر اکرم با این تدبیر خواست حساسیت به وجود نیاورد.
وی در اد امه گفت : در تفسیر المنار 2 خواندم در زمان عثمانی ها جمعی از کشیشان آلمان نزد سلطان عثمانی آمده بودند از معاویه به نیکی یاد می کردند و می گفتند : خدا به معاویه خیر دهد، اگر معاویه علی را سرگرم جنگ های داخلی نمی کرد امروز همه آلمانی ها مسلمان بودند و یک مسیحی در میانشان پیدا نمی شد . معاویه جنگ داخلی را بوجود آورد و نگذاشت علی دنیا را بگیرد .
وی گفت : اگر حکومت علی که بیش از پنج سال طول نکشید بعد از پیغمبر ادامه پیدا می کرد دنیا را اسلام می گرفت ولی دشمنان اول سقیفه را بوجود آوردند و نگذاشتند حق به حقدار برسد و آن وقتی هم هم علی )ع) به جای حق نشست جنگ های سه گانه را بر حضرت تحمیل کردند و آخر کار هم حضرت را شهید کردند و حضرت نتوانست دین اسلام را جهانی کند
امام جمعه رشت گفت : وقتی جامعه رهبری مثل علی (ع) داشته باشد ، دین کامل می شود زیرا مفسر دین ، دین را تفسیر می کند .
وی گفت : به عقیده ما امام تنها مجری احکام دین نیست ، مرجع دینی احکام دین هم هست . یعنی حقیقت دین را برای مردم تبیین می کند . ولذا این آیه باید در باره یک حادثه مهم باشد که آن حادثه مهم مدیریت دنیای اسلام و تفسیر واقعی دین است و آن مسئله امامت و رهبری جامعه اسلامی هست .
آیت الله قربانی گفت : الغدیر می نویسد 110 صحابه پیغمبر ، 84 نفر از تابعین و 364 نفر از علما و دانشمندان بزرگ اهل سنت در کتاب های خود حادثه غدیر را نقل کرده اند و این مسئله ای نیست که تنها ما شیعه بگوییم ولی تعصب همه اینها را نادیده می گیرد و می گوید پیغمبر اکرم در وادی غدیر که مفترق الطرق بود ، جمعی به سوی یمن ، گروهی به سمت شام و جماعتی به سوی مدینه می آمدند ، پیغمبر 120 تا 150 هزار نفر را در آن هوای گرم جمع کرد . گرمای هوا به حدی بود که مردم یک گوشه عبا را برای جلوگیری از سوزش آفتاب ، بر سر و گوشه دیگر را برای جلوگیری از سوزش شن صحرا زیر پای خود گذاشته بودند پیغمبر با جهاز شتر منبری آماده کرد و بعد از سخنرانی مفصل که در حقیقت احتجاج در زمینه های مختلف و گرفت تأیید حاضران در مورد اولی بتصرف بودن پیغمبر ، آنگاه فرمود : من کنت مولاه فهذا علی مولاه ؛ هر که را من مولا هستم ، علی مولای اوست.
وی افزود :تعصب و جهالت را ببینید که گفتند: مولای به معنی دوست است !؟ یعنی پیغمبر 120 هزار نفر مردم را در آن صحرای سوزان جمع کرد و ساعت ها نگهداشت که فقط بگوید علی را دوست بدارید !!
وی ادامه داد : وقتی قرآن می گوید پیغمبر اولی بتصرف به مردم است ؛ یعنی چیزی که پیغمبر بگوید باید همه اطاعت بکنند و پیغمبر در غدیر در ابتدا از مردم همین تأیید را گرفت سپس علی را به عنوان امام و جانشین خود معرفی کرد . این ها به صدر آیه که پیغمبر اولی بتصرف است را توجه نکردند ، آمدند گفتند : مولا یعنی دوست .
آیت الله قربانی گفت : وقتی حب و بغض بیاید جائی برای استدلال و منطق باقی نخواهد ماند . چون این آقایان تحت تأثیر مکتب های انحرافی شان قرار گرفته اند و نمی توانند واقعیت را ببینند .
وی ادامه داد : پیغمبر بعد از معرفی علی (ع) تکبیر گفت و شکر کرد که خداوند با تعیین امامت دین را تکمیل کرد و خدا راضی شد .
توضیح مدیر مسئول گیلان:
1 - معتبرترین کتاب اهل سنت .
2 – تفسیر المنار، به پیشنهاد و پافشارى گروهى ازمصریان از جمله رشیدرضا محمد عبده برآن شد تا در جامع الازهر تدریس تفسیر قرآن را آغاز کند. کار تدریس تفسیر قرآن او از اول محرم 1317, تا نیمه محرم 1323 به مدّت شش سال ادامه یافت. دراین مدّت عبده توانست از سوره حمد تا آیه 126 سوره مبارکه نساء را تفسیر کند. به خاطر درگذشت عبده دراین سال, تفسیر او ناتمام ماند. پس از محمد عبده, رشیدرضا ادامه درس تفسیر استاد خویش را عهده دار شد وتا آیه 101 سوره مبارکه یوسف (آخر جزء دوازدهم قرآن) را تفسیر کرد واین بار نیز دست تقدیر, با فوت رشیدرضا کاراین تفسیر را ناتمام گذاشت. بنابراین آنچه هم اکنون از تفسیر المنار در دسترس است, همان تفسیر دوازده جزء قرآن است که در دوازده مجلد به چاپ رسیده است.