اختصاصی گیلانیان : در دنیای امروزه از حمل ونقل بعنوان صنعت یاد می شود و پیشتازی در این صنعت علاوه بر تکنولوژی و تجهیزات و وسایل حمل و نقل به محلی برای عبور نیز نیاز دارد. پیدا کردن بهترین مسیراز مبدا تا مقصد با حداقل هزینه همیشه مورد توجه بازرگانان بوده و شهرستان بندرانزلی از دیرباز به دلیل موقعیت استراتژیک خود همیشه مورد توجه بازرگانان ومعبری مطمئن برای این منظور بوده است .
به گزارش روابط عمومی ستاد نظارت گمرکات گیلان پرویز تقوی ، ناظرگمرکات گیلان ومدیرکل گمرک انزلی با بیان این مطلب ادامه داد: کریدور شمال- جنوب برای اولین بار در سال 1992 در نشست کشورهای عضو اتحادیه اروپایی در هلسینکی به عنوان شاهراه ترانزیتی شماره9 به تصویب رسید.
وی افزود : توافقنامه این کریدور در سپتامبر سال 2000 میلادی در سنت پترزبورگ میان سه کشور ایران، روسیه و هند به امضاء رسید. در واقع این سه کشور موسس کریدورشمال- جنوب محسوب می شوند و دبیرخانه کریدور نیز در ایران است بعدها کشورهای قزاقستان، تاجیکستان، بلاروس، عمان، سوریه، آذربایجان، ارمنستان، ترکیه، اکراین، بلغارستان، و قرقیزستان به آن پیوستند.
وی ادامه داد: در حال حاضر گمرکات گیلان با ترانزیت 356هزار و 736 تن کالا به ارزش 437 میلیون و 714 هزار و 785 دلار بالغ بر 44 درصد از کالاهای ترانزیت خارجی خود را از کریدور شمال ـ جنوب حمل می نماید .
ناظرگمرکات گیلان تصریح کرد: این کریدور ارتباط ترانزیتی کشورهای شمال اروپا وروسیه از طریق دریای خزر به کشورهای حوزه اقیانوس هند، خلیج فارس و جنوب آسیا را برقرار می سازد که در ابتدا محور ترانزیتی شمال- جنوب در مسیر هلیسنکی- جلفا واقع شده بودکه پس از وقوع جنگ در قره باغ این محور عملا متروکه شد و ایران محور سرخس، مسکو، بندر ماخاچ قلعه درداغستان را پیشنهاد نمود که بعد از مدتی به علت ناامنی و تشنج در ماخاچ قلعه داغستان، محور بندرعباس و بنادر امیرآباد و انزلی در جنوب دریای خزر و بنادر آستراخان و لاگان (شمال دریای خزر) پیشنهاد شد .
وی ادامه داد : این کریدوردر حال حاضر از حوزه اقیانوس هند (بندر بمبئی) آغاز و ازطریق دریا به بندرعباس در جنوب ایران متصل میشود در داخل خاک ایران کالا بوسیله حمل و نقل جاده ای یا ریلی به بنادر شمال کشور (انزلی و امیرآباد) انتقال می یابد سپس از طریق دریای خزر به آستراخان و لاگان روسیه حمل می شوند.
تقوی با اشاره به اینکه عمده کالاهای ترانزیتی از گمرکات گیلان شامل: آهن، گازوئیل، بنزین، تخته نراد، لوازم بهداشتی و آرایشی و ... بوده و از کشورهای روسیه و آذربایجان به امارت متحده عربی ترانزیت شده است، افزود: کشورهای آسیایی و اروپایی با قرار گرفتن در مسیر کریدور شمال- جنوب کالای خودرا با سرعتی حدود دو برابر در مقایسه با مسیر کانال سوئز مبادله میکنند و طبق گفته کارشناسان حمل و نقل کالا از طریق کریدور شمال- جنوب حدود 40% کوتاهتر و30% ارزانتر است.
وی تصریح کرد: علاوه بر ترانزیت 35 درصد کالاهای وارداتی 99 درصد کالاهای صادراتی نیز از کریدور شمال و جنوب حمل می شود.
وی تصریح کرد:کریدورشمال-جنوب دارای مزایای متعددی بوده وبا برنامه ریزی وهدف گذاری دقیق وکارشناسی شده می توان به بسیاری از اهداف دیگر از قبیل : تسریع وتسهیل تجارت وترانزیت - افزایش حجم مبادلات کالا بین هند و پاکستان و کشورهای حاشیه اقیانوس هند با روسیه وآسیای مرکزی - بهبود وضعیت معیشتی مردم در شهرهای مسیر کریدور شمال- جنوب - افزایش همکاری وتعامل بنادر وگمرک کشورهای عضو کریدورشمال- جنوب - ایجاد دروازه مشترک تجاری با کشورهای مجاور عضو کریدور شمال- جنوب - توسعه کریدور شمال- جنوب باکاهش هزینه ها و تسهیل وتسریع در امر انتقال و کسب درآمد قابل توجه برای کشور دسترسی پیدا کرد .
ناظرگمرکات گیلان ادامه داد: گمرک در این خصوص می تواند با اتکا به دانش فنی پرسنل و درصورت تجهیز به تکنولوژی پیشرفته و روزآمد نقش برجسته ای ایفا نماید .