گیلانیان : لابی صهیونیستی به هدف تحریف واقعیت ها و تأثیرگذاری بر افکار عمومی در دنیا، همه تلاش خود را برای نفوذ و سلطه بر رسانه ها و به ویژه شبکه ها و شرکتهای ماهواره ای به کار گرفته است؛ ولی در این بین افشاگری رسانه های جمهوری اسلامی ایران برای رژیم صهیونیستی و حامیان آن گران تمام شده است، چرا که اکنون رسانه های ماهواره ای ایران به زبانهای عربی، انگلیسی، اسپانیایی و... به دلیل پرده برداشتن از واقعیت ها و ارایه خبرهایی که تاکنون از افکار عمومی در دنیا مخفی نگه داشته می شد، مخاطبان بسیاری را در سراسر دنیا به خود جذب کرده اند... امری که می توان نتایج آن را این روزها در جریان بیداری اسلامی و همچنین حرکت ها و اعتراض های مردمی در سراسر دنیا ضد رژیم صهیونیستی و سیاستهای امپریالیستی حامیان غربی و منطقه این رژیم به خوبی مشاهده کرد.
اقدام غیرقانونی شبکه یوتلست در قطع برنامه های شبکه «العالم» از ماهواره «AB7» هاتبرد، بهانه ای شد تا در گفت وگویی با دکتر «سید احمد سادات» مدیر این شبکه، اقدامات لابی صهیونیستی ضد شبکه های ماهواره ای ایران و راهکارهای مقابله با این گونه اقدامات خصمانه را بررسی کنیم. در ادامه متن کامل گفت وگوی «تابناک» با دکتر سادات را می خوانید:
* شرکت یوتل ست روز پنجشنبه (10 اسفند) پخش شبکه العالم را از یکی از ماهواره های خود قطع کرد؛ موضوعی که قبلا نیز العالم و چند شبکه ماهواره ای جمهوری اسلامی ایران در برخی ماهواره ها با آن مواجه شدند. دلیل اینگونه اقدامات علیه شبکه های ماهوارای ایران و به خصوص العالم چیست؟
ترس و هراس غرب از افشاگری رسانه های جمهوری اسلامی ایران و تأثیرگذار بودن آنها بر افکار عمومی، دلیل قطع این رسانه ها از روی ماهواره ها است؛ زیرا افشاگری های العالم و رسانه های همسو برای غربی ها گران تمام می شود. در سال های اخیر العالم به عنوان بازوی قدرتی ایران در حوزه کشورهای جهان عرب، از تأثیرگذار ترین شبکه های برون مرزی بوده است. شبکه العالم که در آستانه حمله غرب به عراق به فرماندهی آمریکا تأسیس شد، در مدت کوتاهی توانست جایگاه ویژای بین مردم عراق و دیگر کشورهای عربی منطقه پیدا کند؛ این شبکه همچنین در جریان جنگ 33 روزه لبنان و 22 روزه غزه با انتشار گزارش های تصویری و اخبار لحظه به لحظه، واقعیتهایی را برای افکار عمومی منعکس کرد که بیشتر رسانه های عربی منطقه درباره آن سکوت کرده بودند . العالم قبل از بیداری اسلامی در کشورهای عربی نیز اقداماتی انجام داد که هم اثرگذار و هم جریان ساز بود. در جریان بیداری اسلامی نیز عملکرد حرفه ای شبکه العالم در اطلاع رسانی، با استقبال چشمگیر مردم در کشورهای انقلابی و مخاطبان در کشورهای دیگر عربی همراه شد. بنابراین هدف قرار دادن فرکانسهای شبکه العالم با امواج پارازیت و حملات بی سابقه سایبری به سایت العالم و قطع برنامه های شبکه از برخی ماهواره ها، نشانه تأثیرگذاری العالم بر مخاطبان است و همانطور که رئیس رسانه ملی گفته، قطع شبکه العالم و پرس تی وی، کسب نمره قبولی برای جمهوری اسلامی ایران در بیداری بخشی به دنیا است.
* اخیرا در مصاحبه ای، از ضرورت راه اندازی ماهواره ملی سخن گفته بودید؛ به نظر شما لزوم راه اندازی چنین ماهواره ای تا چه حدی است؟
پس از قطع شبکه العالم از ماهواره های نایل ست و عرب ست در آبان 88 با تصمیم پنج کشور مرتجع عربی، بارها به مسؤولان تأکید شد که به دنبال راهکار جایگزین باشند؛ زیرا این اقدام علیه العالم مقدمه ای برای برخورد با سایر شبکه های مستقل، همسو و حامی جریان مقاومت در منطقه بود. در آن زمان در دیدار با مسئولان مختلف در این خصوص توضیحات مفصلی داده شد؛ به آنها تأکید شد که بایستی از سلطه تکنولوژی غربی بر ماهواره ها رهایی پیدا کرد. با توجه به عدم توسعه دامنه تحریم ها در صورت وجود عزم ملی می توان به این ایده جامه عمل پوشاند؛ و هرچه در این خصوص تأخیر صورت گیرد هم فضای بین المللی علیه ما سخت تر می گردد و هم تأثیرگذاری رسانه های بین المللی ما کاهش خواهد یافت. حتی به خاطر دارم که در مقطعی به مسئولان مربوطه یادآوری گردید که ارزش و اهمیت فضای جمهوری اسلامی ایران به اندازه کافی درک نشده و میزان حساسیت مسئولان در خصوص فضا بایستی به اندازه خاک جمهوری اسلامی باشد، امری که به دلیل عدم درک واقعی از ارزش فضا و نقش آن در معادلات آینده ارتباطات بین المللی محقق نگردید.
به نظر بنده اگر در زمینه دستیابی به ماهواره ملی کوتاهی نمی شد، شاید امروز شاهد اینگونه فشارها از سوی غرب علیه رسانه های ایران نبودیم؛ و قطعا رسانه های بین المللی ما تأثیرگذاری بیشتری بر افکار عمومی در مناطق هدف داشتند. بنابراین همانطور که قبلا بارها تأکید کرده ام، ماهواره ملی به عنوان یک نیاز اساسی و اصلی بوده و هست، و تأخیر در ساخت و ارسال آن تبعات جبران ناپذیری دارد. زیرا راهکار استفاده از ماهواره های جایگزین پس از قطع شبکه های ایران نیز دوام اندکی دارد و آن ماهواره ها ممکن است در نتیجه فشار لابی های صهیونیستی و غربی، به مرور سرویس خود را قطع کنند. همانطور که درحال حاضر امکان استفاده از ماهواره های عربی و غربی را از دست داده ایم و به ماهواره های روسی، آسیایی و غیره نیز دسترسی نداریم و اکنون با لطایف الحیل به دنبال سیگنال رسانی از طریق ماهواره ها و فضای سایبر هستیم؛ گرچه در خصوص راه های جایگزین به نتایج بسیار خوبی رسیده ایم، ولی این امر به معنی عدم نیاز ما به سیگنال رسانی از طریق ماهواره نمی باشد، چراکه هریک از این ابزار کارکردهای ویژه خود را دارد.
* با در نظر گرفتن این موضوع که هنوز ما از داشتن ماهواره ملی بی بهره هستیم، شبکه العالم اکنون چه راهکارهایی را برای رساندن پیام خود به مخاطبان عرب در دنیا، در پیش گرفته است؟
در کنار یافتن ماهواره های جایگزین، فعالیت های گسترده ای را در شبکه های اینترنتی برای پخش استریم شبکه از طریق سرورهای مختلف ایجاد کردیم، به صورتی که اکنون پخش زنده اینترنتی العالم نسبت به دیگر شبکه های تلویزیونی جایگاه بالایی را کسب کرده؛ و خوشبختانه با درایت و دوراندیشی معاونت برون مرزی، توانسته ایم مشکلات سیگنال رسانی را از راه های مختلف حل کنیم، که البته اگر این تدابیر نبود اکنون با وضعیت متفاوت و دشواری مواجه بودیم؛ چرا که در همان زمان موفق شدیم از طریق روش های جایگزین صدا و تصویر خود را به مخاطبین برسانیم. به گونه ای که حتی در آن مقطع بیننده احساس نمی کرد که شبکه از نظر فنی و سیگنال رسانی دچار مشکل است. در همین راستا ابزارهای مختلف تلفن همراه را برای پخش زنده شبکه العالم توسعه دادیم .. همچنین برای مقابله با عملیات فیلترینگ در چند کشور، خبرها از طریق خبرنامه ارسال می شود، علاوه بر آن العالم در شبکه های اجتماعی فعالیتهای قابل توجهی انجام داده به صورتی که شمار قابل توجهی از مخاطبان شبکه اکنون در بسیاری از نقاط دنیا برنامه های شبکه العالم را از راه های مختلف از جمله سایت شبکه، لایو استیشن، دیلی موشن و شبکه های اجتماعی دنبال می کنند. اکنون سایت شبکه العالم با جهشی مناسب نسبت به گذشته، ماهانه حدود سه میلیون بازدید دارد، از طرف دیگر پخش اینترنتی شبکه العالم نیز ماهانه 350 هزار بازدید دارد که آن نیز رشد چشمگیری نسبت به سابق داشته است صفحه اصلی فیس بوک العالم نیز از 200 هزار لایک فراتر رفته، و تعداد علاقمندان به شبکه به صورت روزانه در حال افزایش است. علاوه بر این، در برخی از کشورها اقدام جالبی از سوی مخاطبان صورت گرفته است، به گونه ای که به صورت تصادفی با شبکه های اجتماعی و سایتهایی مواجه شدیم که به صورت خودجوش به پخش اخبار سایت شبکه العالم و انتشار ویدیوها و برنامه های آن می پردازند؛ این امر در کشورهای کویت، بحرین، عربستان سعودی، و سوریه نسبت به بقیه کشورها بارزتر بوده است. پس دشمن باید متوجه شده باشد که امکان خاموش کردن صدای رسانه های ما را ندارد. چراکه امروزه هریک از مخاطبین ما به صورت یک رسانه عمل می کند. به خاطر دارم که رایزن فرهنگی ما در کویت به بنده گفت: «بسیاری از اخبار شبکه العالم به صورت گسترده از طریق واتس اپ بین مردم کویت در حال گردش است، و این امر برای من خیلی جالب و عجیب بود».
* با توجه به وجود رسانه های عربی متعدد در دنیا و به ویژه منطقه، جایگاه العالم را چگونه ارزیابی می کنید؛ آیا نظرسنجی هایی درباره میزان تأثیرگذاری العالم صورت گرفته است؟
حقیقت این است که به دلیل کمبود بودجه مدتها است شبکه رأسا اقدام به نظرسنجی نکرده است؛ لیکن از نتایج نظرسنجی های منتشر شده توسط شبکه های رقیب به خوبی بهره برداری می شود؛ این نظرسنجی ها نشان می دهد که العالم بین 4 و 5 شبکه پر مخاطب خاورمیانه است. جدیدترین نظرسنجی اوایل امسال انجام شد که نشان می دهد العالم در عراق جزو پنج شبکه نخست است. همچنین بر اساس یک نظر سنجی که قبلا در فلسطین و در منطقه رام الله که به سفارش شبکه ابوظبی صورت گرفته بود، باز هم جز پنج شبکه اول بودیم. در یکی از نظرسنجی های شبکه الجزیره نیز شبکه العالم در یمن جزو پنج شبکه اول بود؛ این نظرسنجی در مقطعی انجام شد که همه شبکه های رقیب در یمن فعال بوده و العالم نیز به صورت عادی تحولات یمن را پوشش می داد. درصورتیکه شبکه العالم بیش از 10 ماه است که به صورت روزانه برنامه ای ویژه در خصوص یمن پخش می کند، و بازتابهای این فعالیتها به صورت گسترده در روزنامه ها و سایت های یمنی منتشر می شود. از طرفی در حال حاظر رسانه های رقیب توجه خاصی به تحولات یمن نداشته و خبرهای این کشور را به صورت کامل پوشش نمی دهند؛ بنابراین قطعا جایگاه ما در یمن بسیار تقویت شده است. علاوه بر این طبق نظرسنجی های صورت گرفته، شبکه العالم انتخاب اول مردم بحرین است، و جزو چهار رسانه اول مخاطبان عربستانی است. از دیگر ملاکهای مؤثر در سنجش نظر مخاطبان شبکه، واکنش رسانه های معاند است. هفته ای نیست که رسانه های معاند و وابسته به کشورهای مرتجع عربی و به ویژه آل سعود مطلبی را برعلیه العالم ننویسند، و یا نسبت به گسترش نفوذ این شبکه احساس خطر نکنند؛ آنها حتی با جعل اخبار علیه العالم دروغ پردازی می کنند و از طریق مونتاژ تصویری به صورت گسترده در سایت های اینترنتی تلاش می کنند به نحوی به اعتماد مخاطبان العالم خدشه وارد کنند؛ حتی این رسانه ها بارها به حکام کشورهای عربی توصیه کرده اند برای مقابله با شبکه العالم به صورت مشترک شبکه های فارسی زبان راه اندازی کنند تا به قول آنها توپخانه رسانه ای جمهوری اسلامی ایران را کم اثر کنند.
* به طور کلی نقش رسانه های بین المللی جمهوری اسلامی ایران را در تحولات منطقه ای چطور ارزیابی می کنید؟
تصور می کنم که رسانه های بین المللی ما اعم از مکتوب، دیداری و شنیداری نیاز به متولی واحدی دارند تا از طریق تدوین راهبردها و تأسیس طیف گسترده ای از رسانه های جدید، بتوانند با رقبای منطقه ای رقابت کنند. در حال حاضر کشورهای کوچک منطقه مانند قطر یا برادران بزرگتر آنها مانند عربستان سعودی و مصر دارای سازمان های رسانه ای بسیار گسترده ای هستند که چند رسانه بین المللی موجود ما به هیچ وجه نه از نظر تعداد و گستردگی و نه از نظر کارکردها، توان مقابله با آنها را ندارند. در این خصوص ما خودمان را با کشورهای غربی که در این زمینه سرمایه گذاری بسیاری کرده اند مقایسه نکرده ایم، بلکه سخن از همین چند کشور در خاورمیانه است. عربستان سعودی بیش از هفتاد کانال ماهواره ای تأسیس کرده است که هریک از آنها در سپهر رسانه ای آن کارکرد ویژه ای دارد. از کانالهای دینی با رویکرد تخریب تشیع گرفته تا کانالهای مروج زندگی به سبک غربی و کانالهای خبری، موسیقی، کودکان، فیلم و سریال و غیره. کشور مصر نیز در این خصوص جایگاه برتری دارد، و علاوه بر شبکه های سرگرمی، در حال حاضر به بیش از 40 زبان زنده برنامه پخش می کند، به گونه ای که فقط به 8 زبان و لهجه آفریقایی برنامه های متنوعی دارد. پس این امر نشان می دهد که ما در مقایسه با رقبای مذکور چه از نظر تعداد و تنوع رسانه ها و چه از نظر سرمایه گذاری بسیار عقب تر هستیم. این امر توجه بیش از پیش مسئولان را می طلبد، تا برای تأسیس سازمانی جهت سیاست گذاری و اداره رسانه های بین المللی به صورت ویژه اهتمام داشته باشند. اگر این امر محقق شود، خواهید دید که ارزش و اثرگذاری آن از چندین وزارتخانه و سازمان موجود در کشور نیز بسیار بالاتر خواهد بود. در این خصوص هرچه تأخیر صورت گیرد فاصله ما با رقبا بیشتر می شود. امروزه تأثیر بر افکار عمومی دنیا و مردم کشورها مقدمه فتح آنها است؛ و در واقع این رسانه ها هستند که زمینه آن را فراهم می سازند، و دستگاه دیپلماسی و نیروی نظامی پس از آن وارد عمل می شوند.
* شما از سال 87 که مدیریت شبکه العالم را برعهده گرفتید؛ چقدر توانسته اید به اهداف شبکه العالم دست پیدا کنید؟ آیا العالم موفق بوده است، نقاط قوت و ضعف شبکه را در چه می بینید؟
مشکلاتی که در تخصیص بودجه ارزی و ریالی وجود دارد باعث می شود نتوانیم همگام با رقبای خود حرکت کنیم... عدم امکان توسعه فنی و تکنولوژی، ارسال پارازیت بر روی فرکانس های شبکه و فیلتر شدن سایت العالم در برخی از کشورها از دیگر نقاط ضعف شبکه محسوب می شود. همچنین مشکل تخصیص بودجه و لزوم انقباضی عمل کردن در هزینه ها باعث گردیده از میزان تحرکات و پوشش های خبری کاسته شود. البته روی آوردن به روش های پخش موازی از طریق اینترنت و انواع موبایل ها و استفاده از شبکه های اجتماعی از نقاط قوت شبکه محسوب می شود؛ همچنین به رغم مشکلات مالی با اعمال صرفه جویی موفق شدیم در اوایل سال جاری استودیوهای شبکه العالم در بیروت، دمشق و بغداد را تجهیز کنیم. علاوه بر آن مهمترین عامل قوت شبکه محتوای پیام آن است. با توجه به اینکه افکار عمومی به دنبال مفاهیم انسانی و ارزشهای والای انقلابی می باشند، این امر طبعا جزو ویژگی های خاص رسانه های ایرانی است که وظیفه مهم صدور انقلاب و ارزشهای آن را برعهده دارند. به یاری خدا توانستیم به موفقیت های خوبی برسیم. چرا که هم اکنون شبکه العالم در بسیاری از کشورها و نزد مردم منطقه به عنوان یک رسانه حامی جریان مقاومت و بیداری اسلامی شناخته می شود، در برخی از این کشورها نیز مثل بحرین، فلسطین و سوریه، العالم جایگاه ویژه تری داشته و دارد. در خصوص تقویت جایگاه شبکه العالم می توان به برخی شاخص ها از جمله ضریب نفوذ العالم در کشورهای مقصد اشاره کرد. در حال حاضر در کشورهای مصر، مغرب، الجزایر، موریتانی، لیبی و تونس توانستیم ضریب نفوذ خود را افزایش دهیم در برخی از این کشورها علاوه بر ایجاد یک دفتر اصلی شبکه ای متشکل از خبرنگاران شبکه را در استانهای مختلف ایجاد کردیم. علاوه بر آن توانستیم به لایه های مختلف اجتماعی و مردمی در کشورهای هدف نزدیک شویم،گرچه برخی از نهاد های رسمی و حکومتی بارها برای العالم مشکل ایجاد کردند اما توانستیم با نمایندگان پارلمان ، احزاب، و NGO ها و لایه های مختلف اجتماعی مردمی ارتباط خوبی داشته باشیم که این امر موجب تقویت جایگاه شبکه شد. همچنین در خصوص حمایت از محور مقاومت توانستیم در جنگ 33 روزه لبنان و جنگ های 22 روزه و هشت روزه غزه نقش ویژه ای داشته باشیم. به گونه ای که رهبران مقاومت در مقاطع مختلف شبکه العالم را شریک در پیروزی خود اعلام کردند همچنین تیم کارشناسی و خبری العالم در مناطق مختلف از جمله لبنان، سوریه، مصر و یمن تقویت شد. به گونه ای که اخبار العالم توانست در رسانه های محلی کشورهای مختلف به ویژه در کشورهای شمال افریقا، حوزه خلیج فارس و شامات نمود بیشتری داشته باشد.
* برخی رسانه ها اخیرا خبری را مبنی بر حذف شبکه العالم از ماهواره منتشر کرده اند، آیا این خبر صحت دارد؟
خیر، پس از قطع العالم از ماهواره آتلانتیک برد7، در حال حاضر ما همچنان بر روی دو ماهواره گالکسی و هاتبرد هستیم، و مخاطبان همچنان از طریق این دو ماهواره برنامه های شبکه العالم را دنبال می کنند.