توضیح گیلانیان : کشاورزی چای با معضلی به نام چای سنواتی مواجه است که گفته می شود بیش از 120 هزار تن چای تولید داخلی به دلیل بی برنامگی متولیان امر از سال 79 و حتی پیش از آن در انبارها نگهداری می شود و سالانه میلیارد ها تومان بابت انبارداری آن پرداخت می شود .
علیرغم اینکه بخش اعظم چای سنواتی شاید به میزان بیش از 90 درصد از حیز انتفاع ساقط و غیر قابل شرب است و در حال حاضر تنها 60 هزار تن آن قابلیت مصارف صنعتی دارد در انبارهائی نگهداری که امروزه به مامن مار و عقرب و حشرات موذی تبدیل شده .
با توجه به اینکه بارها در کارگروه چای بحث امحاء چای سنواتی مطرح و حتی مورد قبول واقع شده مع الوصف هیچ مقامی حاضر به امحاء این محصول زبان بسته نیست زیرا حفظ چای سنواتی چند فایده برای خواص دارد :
اول اینکه دست اندرکاران چای هر از گاهی به انبار چای ستوانی (تک) می زنند و بخشی از چای سنواتی و حتی چای آلوده به فاضلاب را وارد بازار می کنند . دوم مافیای چای با تغییر ذائقه ایرانیان آنها را عادت به چای خارجی می دهند. سوم اینکه به بهانه افت شدید تولید چای داخلی همچنان از سود بی نهایت واردات چای بهره مند می شوند .
یک بار دیگر مدیرکل استاندارد و تحقیقات صنعتی گیلان از ورود چای آلوده به بازار مباحثی را مطرح کرد ولی شیوه همچنان ادامه دارد زیرا وقتی متولی چای کشور خود از کارخانه داران باشد وضع از این بهتر نمی شود .
مدیرکل استاندارد و تحقیقات صنعتی گیلان گفت: 60 هزار تن چای انبار شده در گیلان داریم که قابل مصرف انسانی نیست.
محمدعلی یوسفی گفت: چای های انبار شده با گذشت بیش از سه سال از زمان تولیدشان قابلیت مصرف مستقیم انسانی ندارند اما می تواند مصارف صنعتی داشته باشند.
وی اضافه کرد: هم اکنون بیش از 60 هزار تن چای سنواتی در انبارهای گیلان موجود است که ارزان قیمت هستند و به منظور مصارف صنعتی بسیار مورد استقبال خرید کشورهای خارجی هستند.
یوسفی گفت: از جمله کشورهایی که تمایل به خرید چای های سنواتی گیلان دارند، می توان به کشور همسایه ما ترکیه، گرجستان، هندوستان و دیگر کشورهای حاشیه خزر اشاره کرد.
مدیرکل استاندارد و تحقیقات صنعتی گیلان با بیان اینکه کاربرد چای سنواتی در مصارف صنعتی به خصوص در مواد آرایشی بهداشتی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، خاطرنشان کرد: کشور ایران جزو کشورهای مهم دنیا در مصرف مواد آرایشی و بهداشتی است اما به دلیل نبود امکانات لازم در استان ما نمی توانیم از چای های سنواتی این مواد را تولید و به دنیا عرضه کنیم.
وی افزود: وجود چنین امکاناتی در دیگر کشورها موجب شده است که مطالبه چای سنواتی از گیلان برای مصارف صنعتی بالا برود و از آن بهره های خوبی ببرند.
مهندس یوسفی تصریح کرد: چای این روزها در دنیا گران است اما ما به خاطر نداشتن امکانات لازم چای سنواتی را بسیار ارزان در اختیار دیگران قرار می دهیم.
وی با بیان اینکه به شدت کنترل می کنیم تا مبادا چای های سنواتی در بسته های چای استاندارد وارد شوند، از مردم خواست تا به جد از خرید چای های کیلویی موجود در بازار که بدون درج هیچ شناسایی از مرکز تولید در معرض فروش گذاشته می شوند، خودداری کنند.
مدیرکل استاندارد و تحقیقات صنعتی گیلان گفت: صادرکنندگان می توانند با مراجعه به اداره کل استاندارد استان گیلان و با رعایت کامل ضوابط و مقررات مربوط به این قبیل چای ها، نسبت به صادرات چای های سنواتی تحت عنوان "مصارف صنعتی" اقدام کنند.