اختصاصی گیلانیان : واژه اقتصاد، از آن دسته کلماتی است که به طور روزمره در زبان محاوره ای و نوشتاری مردم کلیه ممالک و ملت های دنیا، مورد بهره برداری مداوم و وسیع قرار دارد. زیرا همه اقشار جوامع بشری، به شکل های گوناگون و به طور ناگزیر، با آن درگیر بوده و فرار و نشیب های اقتصادی ـ شامل گرانی کالاها، تورم، نرخ ارز و پول های رایج بین المللی، نرخ طلا و فلزات گرانبها، بورس و فرابورس ، تجارت جهانی، افزایش و کاهش حقوق و دستمزدها و... ـ را با تمام وجودشان درک و لمس می نمایند.
ایران به عنوان یکی از کشورهای وابسته به نفت و دارای اقتصاد تک پایه، از نکته ی یاد شده مستثنا نبوده و دارای نقاط ضعف فراوانی است که یکی از راه های چاره ی آن ، کوشش واقعی برای رهایی از چنین وضعیتی و تکیه بر داشته های داخلی است.
کنترل مصرف
دومین راه علاج ، پرهیز از زیاده روی در مصرف کالاهای خارجی به وسیله ی انجام تبلیغات وسیع، گسترده و طولانی مدت رسانه ای در این زمینه است تا مردم به اهمیت مسئله ایجاد اشتغال و حمایت از محصولات وطنی پی برده و متوجه شوند که هر چقدر که از تولیدات خارجی بیشتر استفاده کنند ، موجبات بیکاری فرزندان خود را فراهم ساخته اند و در حقیقت ، جز به خودشان به کس دیگری زیان نمی رسانند .
نظارت بر تولید
از سوی دیگر، لازم است تولیدکنندگان نیز تحت نظارت منظم باشند تا از نیاز بازار به کالاهایشان سوء استفاده نکرده و به اعتماد مردم خویش لطمه نزنند، معضلی که متاسفانه در سال های گذشته، همواره با آن مواجه بوده ایم، به عنوان مثال، صنایع خودروسازی، تولیدات بی کیفیت خود را با گران ترین قیمت به مردم فروخته و موجب بی اعتمادی مصرف کنندگان شده و هیچگاه نیز به طور واقعی در صدد حل اشکالات کاری و مدیریتی خود نبوده اند.
جنب و جوش رسانه ای
طی مدتی که سیاست های اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر انقلاب اسلامی به رؤسای سه قوه اعلام گردید، جنب و جوش رسانه ای آغاز شد و مسئولین ارشد کشور در سفرهای استانی خویش روی اجرای آن تاکید می نمایند و جملگی تصریح می کنند که «باید بشود»، اما چه کسی می خواهد آن را به مرحله ی عمل درآورد، فعلا کسی از آن به طور جدی، سخنی نمی گوید.
کاستی های مدیریتی
متاسفانه این رسم مسئولین کشور ما ـ از گذشته تا حال است ـ که سعی دارند با صحبت های کلی و مبهم، بار مسئولیت را از عهده ی خود برداشته و بر شانه های مدیران میانی بگذارند و آنان نیز به همین ترتیب، فشار کاری را روی زیردستان وارد کرده و از خود سلب وظیفه می نمایند. رده های پایین ادارات و سازمان ها نیز به تجربه دریافته اند که بازه زمانی سر دادن این شعارها ، بسیار اندک بوده و پس از مدتی به دست فراموشی سپرده می شوند.
هوشیاری و زمان شناسی
با هوشیاری و زمان شناسی مدبرانه رهبر معظم انقلب اسلامی، اقتصاد مقاومتی، یکی از مباحث پایه ای و زیرساختی است که طی سال های اخیر به شدت مورد توجه رهبر معظم انقلاب ـ به عنوان تعیین کننده ی سیاست های کلی نظام ـ قرار گرفته و به شکل مطالبه ی دایمی ایشان از مدیران ارشد و میانی درآمده است.
معنای اقتصاد مقاومتی
اقتصاد مقاومتی به معنای نیرومند سازی بنیان های اقتصادی کشور در برابر تکان های سخت و حوادث تلخ ـ مانند تحریم ها گوناگون ـ فراملی است که از بیرون مرزها بر ما ـ و هر کشوری که می خواهد راهی جدای از مسیر مستکبرین جهانی را در پیش گیرد ـ تحمیل می شود و به طور طبیعی، بر روی زندگی جاری و آینده مردم تاثیر می گذارد.
پایان دادن به شعارها
جهت دستیابی به چنین اقتصادی، باید ابتدا مسئولین ارشد کشور از حالت شعار دادن و اکتفا به سخنرانی در همایش ها، بازدیدها و دیدارها، خارج شوند و شخصا در میدان اجرا و عمل، به فعالیت ملموس و چشمگیر بپردازند و قبل از همه، اصول مورد نیاز را در سازمان های تحت مدیریت، به دقت پیاده نمایند.
توجه به زیرساخت ها
اقتصاد مقاومتی برای دست یابی به موفقیت نیازمند آماده شدن زیرساخت های زیر است:
الف) مدیریت صحیح وضعیت مصرف در کشور، با کنترل هدفدار واردات، کوشش برای صادرات و نیز تشویق مردم به استفاده از کالاهای داخلی و عادت دادن اقشار جامعه به صرفه جویی از طریق تبلیغات تلویزیونی و فیلم ها. در حالی که الان تقریبا بر عکس عمل می شود و اعتقادی به مورد بالا، وجود ندارد.
ب) حمایت از صنعت و کشاورزی داخلی . به عنوان مثال برنج مورد نیاز سبد کالا باید از داخل کشور تهیه می شد نه کشور هندوستان تا کشاورز گیلانی و مازندرانی بتواند حداکثر بهره را از این بازار بزرگ به دست آورد نه کشاورز و تاجر هندی. یا کلیه سازمان های کشور ـ از ریاست جمهوری تا بقیه ـ مقید به استفاده از خودروهای داخلی باشند نه ماشین هایی مانند بنز، بی ام و، نیسان، تویوتا و...
ـ کنترل دقیق بازار ارز و فلزات گرانبها و پیش بینی فراز و فرودهای آن و انجام اقدامات پیشگیرانه، جهت کاهش آسیب های وارده به مردم.
ـ کاستن از شدت میزان وابستگی به نفت. در سال های اخیر شعارهای زیادی بابت این موضوع داده شده ولی در عمل، کار قابل توجهی صورت نگرفته است بلکه در دولت ها پی درپی، وابستگی به نفت، روز به روز روند صعودی یافته است.
ـ اعتماد و تکیه بیش از پیش و حقیقی، به دانش و شور انقلابی جوانان متدین این مرز و بوم و میدان دادن به آنان جهت شکستن مرزهای تحریم با اعمال مدیریت کلان از سوی افراد باتجربه و متعهد به نظام که سوابق مفید و سازنده ی آن ها به اثبات رسیده باشد.
تحقق آرزوهای دوراندیشانه
مسلم است که تنها با رعایت کلیه موارد یاد شده، می توان اقتصاد مقاومتی را از حالت حرف خارج و به میدان عمل وارد کرد و کامیابی های این ملت شریف و سرافزار و مقاوم را برای سال های آینده، تضمین نمود و به آرزوهای دوراندیشانه ی مقام معظم رهبری جامه عمل پوشید.