اختصاصی گیلانیان :"معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی گیلان گفت: امسال با مدیریت آب در بخش کشاورزی، تولید برنج در گیلان ۲۰ درصد افزایش یافته است".این مسئول می افزاید : "پیش بینی می شود با برداشت یک میلیون و 100 هزار تن شلتوک 750 هزار تن برنج سفید ... تولید شود".
از گذشته دور در اداره کل کشاورزی و بعدها در سازمان جهاد کشاورزی رسم بر این بود کارشناسان برنج بهنگام برداشت شالی پیش بینی کنند که برنجکاری در سال زراعی جاری چقدر افزایش تولید دارد .
این بدعت چنان مستحکم است که حتی هیچ حوادث غیر مترقبه ای مثل : سیل ، زلزله ، خشکسالی و غیره نمی تواند در این پیش بینی رشد تعلل و تغییری ایجاد نماید کما اینکه در سال 78 وقتی گیلان دچار خشکسالی شدید شد و خسارت بی سابقه ای به برنجکاری وارد نمود رئیس وقت سازمان کشاورزی استان – قبل از ادغام جهاد و کشاورزی - به خبرنگاران تهرانی که برای بازدید به گیلان دعوت شده بودند اعلام کرد : برنجکاری گیلان علیرغم وجود خشکسالی با رشد تولید برنج مواجه هست !؟
معلوم نیست چرا و به چه دلیلی این اقدام زاید و رمانتیک در این سازمان نهادینه شده و طبق عادت هرساله بین 10 تا 20 درصد افزایش تولید پیش بینی می کند ! پیش بینی ای که تا کنون هرگز تحقق نیافت و میزان تولید برنج سفید گیلان از مرز 750 هزار تن هرگز تجاوز نکرد ؟!
تا آنجائی که نویسنده به خاطر دارد و برخی از اسنادش در اختیار است این عادت از گذشته های دور تا کنون در این سازمان جاری و ساری است .
تا جائی در سال 82 نویسنده را واکنش به عکس العمل کرد و طی مقاله ای با عنوان "اعلام افزایش تولید برنج گیلان به نفع کیست ؟" در روزنامه جهان اقتصاد به پیش بینی های خیالی سازمان اعتراض کرد که این امر مورد توجه روابط عمومی وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفت و روابط عمومی جهاد کشاورزی گیلان را زیر سوال برد که پاسخ آن روز این اداره به شماره 7727/82 – 15/7/82 در آخر این مطلب منعکس است.
از زمانی که گیلان 220 هزار هکتار اراضی داشت و تا کنون که روستا های زیادی ضمیمه شهر شد ، یا مزارع زیادی بین شهرها در حاشیه جاده ها از بین رفت و به واحدهای سیاحتی و صنفی و اقامتی و ... اختصاص یافت و یا بسیاری از اراضی با تغییر کابری های گسترده و هشدار دهنده سبب واکنش مسئولان نظام شد مع الوصف به زعم متولیان امر اراضی برنجکاری گیلان به 238 هزار هکتار افزایش یافت ولی همچنان میزان تولید شلتوک گیلان یک میلیون 100 الی 120 هزار تن و میزان تولید برنج حدود 750 هزار تن است.
در حالی که اگر پیش بینی رشد 10 یا 20 درصدی اهل فن جهاد کشاورزی استان با احتساب ضریب خطا تحقق پیدا می کرد امروزه باید فقط تولید برنج گیلان مصرف داخل کشور را که به اختلاف آماری 2 میلیون 850 تا 3 هزار تن است تامین می کرد و تولیدات بقیه استان ها به خارج از کشور صادر می شد .
بعنوان مثال : اگر میزان تولید برنج سال 75 گیلان که 750 هزار تن است و پیش بینی 10 الی 20 درصد آقایان را فقط 10 درصد در نظر بگیریم طبق جدول رشد باید تولید 750 هزار تن سال 75 در سال 94 به حدود 4 میلیون 546 هزار تن می رسید .
حال اگر فقط حدود 50 درصد این رشد تحقق پیدا می کرد میزان تولید برنج گیلان در سال جاری باید دو میلیون و 273 هزار تن می رسید نه 750 هزار تن .
ظاهرا مسئولان پیش بینی کننده جهاد کشاورزی گیلان مثل آن لوله گذار معروف کاری به نتایج اعمال خود و اثرات حوادث غیر مترقبه ندارند و آنها پیش بینی خودشان را می کنند و تصور می رود پشت این عمل هدف یا اهدافی مستتر باشد که ما از آن بی خبریم !؟
با کمال تاسف پیش بینی افزایش 20 درصدی تولید برنج سالجاری در شرایطی اعلام می شود که کاظم صفار حمیدی ، مدیر بیمه محصولات کشاورزی گیلان اعلام می کند : "امسال ۵۶ هزار هکتار از شالیزارهای گیلان در برابر حوادث طبیعی از قبیل : خشکسالی, ورس(خوابیدگی ساقه های برنج بر اثر بارش باران)و وزش باد ، بین ۵ تا ۱۰۰ درصد آسیب دیدند".
این آمار فقط یک چهارم اراضی استان را شامل می شود و بنظر می رسد بدلیل عدم استقبال کشاورزان حدود سه چهارم باقیمانده اراضی برنجکاری استان مشمول بیمه محصولات کشاورزی نباشد کما اینکه فرماندار رشت در تاریخ 8/4/94 گفت : سوختگی شالیزارها در بخش های لشت نشاء، خشک بیجار و خمام در ردیف فعالیت های صندوق بیمه کشاورزی نیست.
البته این زمان برای بررسی دلیل عدم استقبال کشاورزان از بیمه محصولات کشاورزی مناسب نیست و وقت دیگری را می طلبد .
حال اگر تصور کنیم 5 تا 100 درصد اراضی آسیب دیده فقط 20 درصد از شالیزارهای بیمه شده استان 100 درصد آسیب دیده باشند می توان گفت حدود 11 هزار و 200 هکتار از اراضی بیمه شده گیلان از حیز انتفاع ساقط شده باشد .
اگر طبق آمار سال 82 جهاد کشاورزی از هر هکتار از اراضی 3.8 تن شلتوک استحصال شود در واقع 42 هزار 560 تن شلتوک و بر مبنای 66 درصد تبدیل باید28 هزار 89 و اندی تن برنج مزارع گیلان از بین رفته باشد
این آمار فقط مختص اراضی بیمه شده است و اگر فقط همین خسارت را به سه برابر اراضی بیمه نشده استان تعمیم دهیم و خسارت آنها را نیز یک برابر محاسبه کنیم باید بگوییم بیش از 56 هزار تن تولید برنج گیلان باید از بین رفته باشد .
بنابراین جا داشت آقایان با رعایت خسارت های وارده بر اثر خشکسالی و همچنین آسیب وارده بر اثر گرمای بیش از 35 درجه که از برنج سلب مقاومت می کند ، و بارندگی و خوابیدگی و غیره که باعث شکست شلتوک در هنگام خرمن ، بویژه درتبدیل شلتوک به برنج سفید در کارخانجات پیش بینی می کردند که در این صورت تولید برنج استان از حدود 700 هزار تن تجاوز نمی کند .
البته این آمار بدون احتساب آمار 200 هکتاری اعلام شده توسطنماینده ولی فقیه در یکی از خطبه های نماز جمعه بعنوان اراضی کشت نشده است .
از آنجائی که پیش بینی باید یک مبنای علمی و اصولی ناشی از مطالعات ، مشاهدات و تجربه عملی داشته باشد بنظر می رسد این پیش بینی ها فاقد پایه و مایه علمی و مثل بقیه شعار های بخش کشاورزی مثل : جشن خودکفائی گندم ! خودکفائی برنج تا دو سال دیگر ! است که هرگز محقق نشد و نخواهد شد کما اینکه ضریب خطای پیش بینی 10 ، 20 درصد آقایان به نصف و حتی آن نصف را به نصف تقلیل دادیم مع الوصف اثری ، تغییری ، بهبودی در وضع تولید برنج مشاهده نمی شود و ما همچنان در اول شعار وصف برنج مانده ایم ؛ ان شاء الله خدا عاقبت ما را ختم بخیر کند .
بعنوان مثال پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور در تاریخ 20/6/90 مهدی سعادتی ، استاندار وقت گیلان وعده اجرای طرح خودکفایی درتولید برنج تا 2 سال آینده را داد !؟ و این وعده هم از نوع همین پیش بینی هاست که به دست فراموشی سپرده شد .
از ظریفی سوال شد : علیرغم پیش بینی های رشد 10 یا 20 درصدی سالانه تولید برنج در گیلان چرا میزان تولید برنج گیلان در سال 95 نسبت به سال های 85 و 75 هیچ تغییری نمی کند ؟ پاسخ داد : این هم مثل ادعای مدیریت آب حضرات است که از مدیریت آب فقط اسمش برای تبلیغات جهاد کشاورزی و آب منطقه ای باقیمانده است .