گیلانیان : این روز ها درحالی طرح تخصیص نیمی از اعتبار ایجاد تصفیه خانه سراوان به پروژه فرهنگی «خانه رشت» مطرح شده که شیرابه زباله های دپو شده در سراوان سلامت گیلانی ها را به مخاطره انداخته است.
بناهای تاریخی گیلان عمر طولانی ندارند، رطوبت شدید از یک طرف و نبود بودجه برای مرمت و نگهداری آن ها از طرفی دیگر مهم ترین دلیل تخریب بناهای تاریخی درده های اخیر بوده است.
شهر رشت، چند بنای تاریخی دارد که هرچند قدمت آن ها به کمتر از یکصد سال می رسد ولی به لحاظ معماری بسیار فاخر بوده و برگرفته از معماری نئوکلاسیک اروپایی است. به طوریکه مجموعه عمارت های تاریخی میدان شهرداری تنها وقتی کمتر از ۵۰ سال از ساخت آن می گذشت، توانست تاریخ ۲۶آذر ۱۳۵۶ و با شماره ثبت ۱۵۱۶ در لیست آثار ملی کشور قرار گرفت.
مهم ترین این بنا ها عمارت بلدیه یا همان برج ساعت معروف رشت است که این روز ها دیگر به نوعی نماد شهر محسوب می شود. ساختمانی که از زمان ثبت شدنش در لیست آثار ملی قرار بود کاربری اش فرهنگی شود.
در سال ۵۶ این عمارت با مصوبه دولت وقت قرار بود «موزه نقاشی هنرمندان معاصر» شود و حتی بدین منظور ۹۰ تابلوی نقاشی از هنرمندان فاخر گیلان خریداری شد اما با گذشت ۳۸ سال از آن زمان ولی هنوز تغییر کاربری این ساختمان در وضعیتی نا معلوم به سر می برد.
از تخریب تا موزه مردم شناسی
بعد از زلزله منجیل و رودبار در سال ۶۹ بود که برج ساعت به شدت آسیب دید و شهردار وقت تصمیم به تخریب این بنای باشکوه داشت و دلیل این کار را نیز محافظت از جان مردم بیان کرده بود. وی گفته بود که ترک های ایجاد شده در بنا می تواند باعث تخریب آن شده و به جان شهروندان آسیب بزند.
اگر ممانعت میراث فرهنگی و تلاش های مهندس روبرت واهانیان در مرمت این بنا نبود؛ خدا می داند در جوار قبر استاد ابوجعفر چه بنایی قد می افراشت.
پس از آن بود که کمیسیون فرهنگی شورای شهر سوم بار ها وعده تبدیل این بنا به «موزه مردم شناسی» را داده بود.
همینطور شهردار فعلی رشت در دوران قبلی تصدی این پست نیز با رایزنی هایی که با مدیرکل ارشاد گیلان انجام داده بود، برای تبدیل عمارت بلدیه به موزه نقاشی هنرمندان معاصر گیلان به توافق رسیده بودند.
در این میان حضور احمد مسجد جامعی در نشست مجمع مشورتی روسای کلانشهر ها که در آخرین روزهای خرداد ۹۳ در تالار این عمارت برگزار شد و اشاره وی به تلاش گیلانیان در ایجاد و به ثمر رساندن مشروطیت باعث شد تا پیشنهاد تبدیل این بنا به «موزه مشروطه» مطرح و مورد پذیرش جمشیدی رئیس وقت شورای شهر رشت، قرار گیرد.
با عملی نشدن این وعده ها، جدید ترین زمزه ای که برای تغییر کاربری این بنا شنیده شده، تبدیل آن به «خانه رشت» است.
این روز ها محمد علی ثابت قدم شهردار رشت با ارسال لایحه ای به شورای شهر، خواستار فراهم کردن مقدمات احیای عمارت بلدیه و تامین بودجه بدین منظور و تبدیل آن به خانه رشت شده است.
اهداف این لایحه در یکصد و بیست و سومین جلسه صحن علنی شورای شهر، توسط رئیس شورا قرائت و اعتبار پیش بینی شده برای این منظور ۳۰ میلیارد ریال اعلام شد.
تامین اعتبار تغییر کاربری از بودجه ایجاد تصفیه خانه سراوان
این لایحه درست زمانی به شورا رسید، که شهرداری می باید بودجه پیشنهادی سال بعد را به صحن شورا گسیل می داشت. تعجیل برای تغییر کاربری این ساختمان باعث شده شهردار پیشنهاد جابجایی در کدهای بودجه سال ۹۴ را هم بدهد.
تامین اعتبار ایجاد خانه رشت، در بودجه سال ۹۴ پیش بینی نشده بود، بنابراین شهردار پیشنهاد داده، نیمی از کد اعتباری اجرای تصفیه خانه شیرابه سراوان را برای تغییر کاربری این بنا استفاده کنند.
پیشنهاد تامین اعتبار این طرح و استفاده از بودجه تصفیه خانه سراوان که بزرگ ترین معضل زیست محیطی گیلان محسوب می شود، موافقان و مخالفانی را به همراه داشته است.
بخشی از عمارت بلدیه نمایشگاه آثار هنری خواهد شد
رئیس کمیسیون فرهنگی شورا درباره ایجاد خانه رشت به خبرنگار مهر می گوید: دیر یا زود باید این عمارت تغییر کاربری یابد. بخشی از این ساختمان در اختیار برخی نهادهای دیگر نظیر بانک است که می باید تخلیه و به مجموعه باز گردانده شود.
مظفر نیکومنش نودهی، درباره مصوبه سال های ۵۶ و تبدیل این عمارت به موزه هنرمندان معاصر تصریح می کند: ایجاد خانه رشت بیشتر در شکل عنوان است و برای ساختمانی به آن مساحت، بخش های مختلفی درنظر گرفته شده از جمله تالار گفتگو، تالار فیلم، تالار سازمان های مردم نهاد و نمایشگاه و تالار اسناد.
وی می افزاید: طبقه اول قرار است تالار هنر شود و در این تالار تلاش داریم با ایجاد شرایط لازم حراستی و ایمنی، تابلوهای نقاشی خریداری شده از نقاشان بنام و معاصر گیلان را در این عمارت به نمایش بگذاریم.
نیکومنش در پاسخ به این سئوال که چرا در بودجه سال آتی برای احیای این بنا کد اعتباری پیش بینی نشده، یادآور می شود: با اینکه در شهرداری با رکود مالی مواجه هستیم، ولی کمیسیون فرهنگی از شهردار خواسته برای ایجاد خانه مشروطه و موزه هنرهای معاصر اعتبار لازم را پیش بینی کند.
وی اضافه می کند: مرمت این بنا و تغییر کاربری آن برای نقاشی هایی که هم اثر فاخر و پشتوانه فرهنگی گیلان است و هم به لحاظ قیمت، بسیار با ارزش هستند، نیازمند اعتبار زیادی است. بنابراین شهردار پیشنهاد داده بخشی از اعتبار از کد تصفیه خانه سروان تامین شود زیرا هنوز بستر لازم برای ایجاد تصفیه خانه سراوان تامین نشده است.
خطر شیرابه های سراوان در کمین سلامت شهروندان
در این میان برخی از سایر اعضای شورا مخالف کاهش اعتبار تصفیه خانه هستند. رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورا از جمله این مخالفان است.
فاطمه شیرزاد در این باره به خبرنگار مهر می گوید: اجرای تصفیه خانه شیرابه سراوان سال هاست وعده داده می شود و در کمیسیون بهداشت شورای چهارم هم برای اجرای آن مطالعه شده و در بودجه امسال هم کد اعتباری در نظر گرفته شده است.
وی نسبت به افزایش بیماری های ناشی از نشت شیرابه های سمی مرکز دپوی زباله در جنگل های سراوان به آب و خاک گیلان هشدار داده و یادآور می شود: این شیرابه ها سال هاست سلامت شهروندان را با مخاطره روبرو کرده است و اهالی روستاهای اطراف دچار بیمارهای متعددی شده اند و تا همین الان هم برای ایجاد چنین تصفیه خانه ای دیر شده است.
کم لطفی شهردار به ایجاد تصفیه خانه
رئیس سابق کمیسیون بهداشت شورای چهارم نیز نسبت به کم لطفی شهردار به احداث تصفیه خانه سراوان اعتراض داشته و به خبرنگار مهر می گوید: شورای چهارم، ساعت ها برای مطالعه و کار کار شناسی ایجاد تصفیه خانه سراوان وقت گذاشته است.
فرانک پیشگر همچنین در جلسه ۱۲۴ صحن علنی شورا که عصر دیروز برگزار شد گفته بود: لندفیل سراوان تبدیل به یک فاجعه زیست محیطی شده و خطرات شیرابه های سمی سلامت مردم را تهدید می کند.
وی ادامه داد: با وجود گذشت دو سال از شروع مطالعات این پروژه، هنوز بخشی از مطالعات تعیین تکلیف نشده و تقریبا در همین مرحله متوقف مانده است و مراحل تایید آن به کندی پیش می رود.
نایب رئیس کمیسیون بهداشت شورای شهر با ابراز تاسف از کوتاهی شهردار در اجرای فاز اول تصفیه خانه افزود: شهردار در این مدت به جای تسریع در روند تایید مطالعات انجام شده، و رفع موانع اجرایی، از ابتدای آغاز به کار خود دو بار لوایحی به شورا ارسال کرده و خواستار تخصیص اعتبار این پروژه به دیگر لوایح بوده است.
پیشگر که بار ها در صحن شورا نسبت به تعجیل در احداث تصفیه خانه هشدار داده بود، بار دیگر عنوان کرد: برای چندین بار تاکید می کنم شهردار به جای اینکه برای اجرای پروژه های دیگر از ردیف بودجه تصفیه خانه سراوان کسر کند، برای رفع موانع اجرایی این پروژه قدم بردارد چرا که سلامتی شهروندان و نجات رودخانه های رشت در گرو اجرای این پروژه است.
بی توجهی به سلامت شهروندان
در حالی که شیرابه هایی که روزانه از جنگل های سراوان به رودخانه های رشت سرریز می شود، سلامت و زندگی مردم را به خطر انداخته است اما به نظر می رسد شهردار در ایجاد تصفیه خانه کوتاهی کرده و به سلامت شهروندان توجهی ندارد. چرا که به رغم حضور چندین باره دهیاری گلسرک، روستایی که در همجواری مرکز دپوی زباله سراوان قرار گرفته- در شورای شهر رشت و طرح مکرر درخواست رسیدگی به این معضل و اعلام این موضوع که بیماری های ناشناخته ای در میان اهالی این روستا دیده شده است اما، شهردار رشت به تازگی و در نشست کمیسیون های فرهنگی شورا ها - روز پنجشنبه دهم دی ماه در تالار شهرداری برگزار شده بود- اعلام کرد: می توان از دل فرهنگ اقتصاد تولید کرد و درآمد شهرداری ها را بالا برد.
وی در این نشست وعده داد که عمارت های تاریخی در دست شهرداری را به موزه تبدیل می کند.
آنچه مسلم است اینکه این روز ها سلامت شهروندان رشتی در اولویت های چندم شهرداری قرار گرفته و ایجاد تصفیه خانه سراوان که ارتباط مستقیمی با سلامت شهروندان و نجات محیط زیست گیلان از معضل شیرابه زباله ها دارد، فدای درآمدزایی شهرداری شده است.شهروندانی که نامشان و رفاهشان همواره بهانه بسیاری از مدیران برای انجام اقدامات مختلف است.
حالا باید دید در رقابت بین ایجاد تصفیه خانه سراوان که مطالعه شده و کد اعتباری دارد و ایجاد مرکز فرهنگی در مجموعه میدان شهرداری که در ردیف بودجه امسال هیچ گونه اعتباری نداشته، کدامیک به نتیجه می رسد./ منبع : مهر