گیلانیان به گزارش شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان : سمینار آموزشی راهکارهای مدیریت مصرف انرژی درساختمان ها با حضور جمعی از مسئولان و شرکت اعضای ذیربط در سالن اجتماعات بانک صادرات گیلان در رشت برگزارشد.
این سمینار آموزشی با همکاری شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان ، سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گیلان و انجمن مهندسین برق و الکترونیک ایران، شاخه گیلان برگزار شده است .
ششمین سوخت کره زمین
مهندس بلبل آبادی رئیس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان و انجمن مهندسین برق و الکترونیک ایران، شاخه گیلان ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع صاحبنظران متعهد و متخصص ، توانمند و پرتلاش در عرصه برق و ساختمان گفت: از بهره وری انرژی به عنوان ششمین سوخت کره زمین نام برده می شود و در همین راستا از مدیریت مصرف انرژی در بخش تولید انرژی برق به عنوان پاک ترین نوع تولید انرژی یاد می شود .
چرایی حضور برق گیلان
مهندس بلبل آبادی مدیر عامل شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان در مورد چرایی حضور برق گیلان در مدیریت مصرف انرژی اظهار داشت : بحث مدیریت مصرف انرژی برق به عهده شرکت محترم توزیع نیروی برق گیلان است و از لحاظ سیستماتیک در دستور کار شرکت مزبور قرار دارد .
ولی شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان به دلیل ضرورت و اهمیت موضوع به عنوان همکار و همراهی با شرکت توزیع نیروی استان گیلان ، بطور جدی وارد این بحث شده است و با برگزاری جلسات و نشست ها و سمینارهای مختلف در سازمانها و ادارات استان اقدامات جدی و متعددی را انجام داده است که این روند همچنان تداوم و ادامه خواهد داشت .
ظرفیت نامی تولید انرژی در گیلان
وی آنگاه با اشاره به میزان تولید انرژی برق در گیلان گفت : ظرفیت نامی تولید انرژی برق در استان گیلان حدود 2816 مگاوات است و 6 نیروگاه بزرگ و کوچک دراین استان مشغول به کار هستند که 3 نیروگاه از سوخت فسیلی و 3 نیروگاه تجدید پذیر بادی منجیل با ظرفیت نامی 3/92 مگاوات ، نیروگاه برق آبی سد سپیدرود با ظرفیت نامی 5/87 مگاوات و نیروگاه آبی کوچک سد تاریک با ظرفیت نامی 4/3 مگاوات هستند که در تولید انرژی برق استان از آنها بهره می گیریم .
پیک مصرف سال گذشته
مدیر عامل شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان در مورد پیک مصرف گفت : مصرف پیک غیر همزمان در 25 مردادماه سال گذشته (94) 1542 مگاوات بود، یعنی خیلی کمتر از ظرفیت نامی نیروگاههای استان گیلان بود .
صادرات برق
وی افزود : استان گیلان به لحاظ تولید انرژی برق دچار چالشی نیست بلکه علاوه بر مصارف داخل استان ، صادر کننده انرژی برق به استانهای همجوار مانند مازندران ، زنجان ، تهران وآذربایجان هست و علاوه برآن با یک خط ارتباطی 2 مداره با کشور جمهوری آذربایجان امکان تبادل انرژی وجود دارد و در مواقع ضروری و لزوم اقدام می شود .
وی اضافه کرد : یک روز قبل از برگزاری این سمینار آموزشی کار تبادل انرژی با کشور جمهوری آذربایجان حسب نیاز و درخواست آنها صورت گرفت .
سه محور اساسی
مدیر عامل شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان به 3 محور اساسی صنعت برق در این استان اشاره کرد و افزود: تولید ، انتقال و فوق توزیع که در حیطه کاری و ماموریت شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان است و توزیع که به عهده شرکت توزیع نیروی برق استان گیلان است به عنوان محورهای اساسی این صنعت در استان هستند .
وی یادآور شد : در بخش تولید خوشبختانه هیچ چالشی نداریم ولی در بخش انتقال و فوق توزیع و توزیع نیروی برق به دلیل عدم سرمایه گذاری متناسب با میزان رشد مصرف استان در طی سال های اخیر و تنگناهای مالی که صنعت برق با آن روبرو است، با مشکلات و چالشهایی روبرو هستیم که این موضوع تامین انرژی برق مطمئن و پایدار مشترکین و مصرف کنندگان محترم را با مخاطراتی روبرو می نماید .
اهمیت و اولویت مدیریت مصرف
مهندس بلبل آبادی اضافه کرد : دقیقا بحث مدیریت مصرف انرژی برق از همین جا برای شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان و شرکت توزیع نیروی برق استان گیلان دارای اولویت و ضرورت و اهمیت می شود .
راهکارهای حل مشکلات
وی در مورد راهکارهای حل مشکلات گفت : برای غلبه براین معضل سه مورد اساسی را در دستور کار قرار دادیم که شامل بحث مدیریت انرژی الکتریکی ، توسعه شبکه انتقال و فوق توزیع در سطح استان که جزء وظایف ذاتی شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان است و سومین مورد نیز جذب سرمایه گذار در بخش های مختلف مانند مولدهای مقیاس کوچک ، انرژی های تجدید پذیر و... است. خوشبختانه با گشایش هایی که اخیرا صورت گرفته است با استقبال و علاقمندی سرمایه گذاران دراین بخش ها روبرو شدیم و مذاکراتی انجام شد و کارهای ارزیابی شرکت های اروپایی صورت گرفت و دو شرکت اروپایی هر یک برای احداث یک نیروگاه 100 مگاواتی موافقت های اولیه را اخذ کردند و در حال انجام سایر مراحل کاری هستند.
پتانسیل 3000 مگاواتی گیلان
مدیر عامل شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان به پتانسیل 3000 مگاواتی انرژی های تجدید پذیر این استان اشاره کرد و گفت : بیش از 3000 مگاوات پتانسیل انرژی بادی در منجیل و مناطق اطراف آن در گیلان وجود دارد که به آینده بسیار خوشبین هستیم .
مدیریت مصرف در همه ایام
وی آنگاه مدیریت مصرف انرژی برق را در همه ایام سال مورد تاکید قرار دارد و اظهار داشت : چه در محورهای اساسی 3 گانه صنعت برق در گیلان مشکل داشته باشیم و یا هیچگونه چالشی نداشته باشیم ، در هر شرایط مدیریت مصرف انرژی برق ضرورت داشته و باید به جد دنبال شود .
وی افزود : نه در کشور ما بلکه در جهان ، بحث مدیریت مصرف انرژی برق همواره مورد توجه قرار داشته و از ضرورتها و اولویتها بشمار می رود .
وی اضافه کرد : دلایل بسیار زیادی ما را وادار می کند که به مدیریت مصرف بپردازیم یکی از دلایل مهم جلوگیری از آلودگی محیط زیست است .
اعداد و ارقام غیر قابل تصور
مهندس بلبل آبادی یادآور شد: نیروگاههای سوخت فسیلی آلودگی زیست محیطی ایجاد می کند. طبق آمار ، برای تولید یک کیلووات ساعت برق ، حدود بیش از نیم کیلوگرم گاز دی اکسید کربن تولید می شود و برای یک نیروگاه 1000 مگاواتی هر ساعت حدود 500 تن گاز دی اکسید کربن در جو رها می شود ، اگر این میزان برای یکسال محاسبه شود، اعداد و ارقام آن غیر قابل تصور است و بالغ بر بیش از 4 میلیون و 380 هزار تن گاز دی اکسید کربن وارد جو خواهد شد .
وی افزود : چندی پیش پیک مصرف کشور از مرز 53 هزار مگاوات عبور نمود اگر مرز 50 هزار مگاوات را محاسبه کنیم حدود 219 میلیون تن تولید گاز دی اکسید کربن در یک سال اتفاق می افتد.
همین تولید گاز دی اکسید کربن و آلودگی محیط زیست می تواند به عنوان مهم ترین عامل هدایت کننده به سمت مدیریت مصرف باشد .
سرانه مصرف برق
وی در مورد سرانه مصرف برق درایران و جهان گفت : میزان مصرف سرانه برق درایران حدود 2500 کیلو وات است در حالی که میزان مصرف سرانه جهانی 800 کیلو وات است یعنی در کشور ما 3 برابر میزان مصرف جهانی ، برق مصرف می شود .
وی یادآور شد : با توجه به آلودگی زیست محیطی ، سرمایه بر بودن صنعت برق و زمان بر بودن آن باید هزینه های بسیار سنگین و هفتگی برای احداث نیروگاهها، شبکه های انتقال و فوق توزیع و توزیع نیروی برق صرف شود ، همه اینها توجه ما را جلب می کند که به صورت جدی به بحث مدیریت مصرف بپردازیم.
وی اضافه کرد : طبق آمار ، مصرف سرانه انرژی درایران به ازای هر نفر بیش از 5 برابر مصرف سرانه انرژی کشور اندونزی با 225 میلیون نفر جمعیت ، 2 برابر کشور چین با جمعیت یک میلیارد و چند صد میلیون نفر ،4 برابر هند با جمعیت حدود یک میلیارد و 100 میلیون نفر است این آمار و ارقام حاکی از هدایت ما به سمت مدیریت مصرف انرژی و برق است همچنین آماری دیگر نشان می دهد که میزان مصرف انرژی در ایران هر 10 سال یک بار 2 برابر شده است .
تمامی این موارد دلایل قانع کننده ای هست و باید به مدیریت مصرف انرژی توجه ویژه داشته باشیم .
علاوه بر اینها شدت مصرف انرژی در کشور ما 5 برابر مصرف متوسط جهان است و بخش عمده ای ازاین مصرف انرژی در بخش های غیر مولد مانند بخش خانگی مصرف می شود .
همچنین شدت مصرف انرژی درایران 13 برابر کشور ژاپن و 8 برابر کشورهای اروپایی است علاوه برآن کل مصرف انرژی کشور ما معادل یک کشور 750 میلیون نفری است و این در حالی است که جمعیت کشور ما حدود یک دهم این جمعیت است .
وی یادآور شد : کل انرژی الکتریکی سالانه در کشور ما بیش از 250 میلیارد کیلو وات ساعت است ازاین مقدار حدود 30 درصد صرف مصارف خانگی می شود .
یخچال پر بازده
مهندس بلبل آبادی مدیر عامل شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان در مورد جایگزین کردن یخچال های پر بازده به جای یخچال های پر مصرف طبق بررسی های شرکت (سابا ) گفت : اگر از یخچال های پر بازده به جای یخچال های پر مصرف استفاده کنیم 450 تا 500 کیلو وات ، مصرف بار خانگی کاهش می یابد و هزینه های برق به 3/1 کاهش خواهد یافت .
27 میلیارد کیلو وات ساعت صرفه جویی
وی افزود : اگر در کل کشور از 10 میلیون دستگاه یخچال پر بازده استفاده شود ، 27 میلیارد کیلو وات ساعت برق صرفه جویی خواهد شد که این رقم معادل 10 درصد کل تولید انرژی برق کشور است .
وی اضافه کرد : با این صرفه جویی می توان یک نیروگاه 3700 مگاواتی ایجاد کرد برای ساخت چنین نیروگاهی باید 5 میلیارد دلار سرمایه گذاری شود .
این آمار و ارقام نیز نشان می دهد که صنعت برق بسیار هزینه بر و زمان بر است و در چنین شرایطی در فصل گرما یعنی فقط در ماههای تیر و مرداد در استان گیلان باید ظرفیتی معادل 2 برابر مصرف استان را به حالت انتظار نگهداریم تا فقط دراین 2 ماه تامین برق مورد نیاز مصرف کنندگان محترم امکان پذیر شود . و اوج مصرف یا پیک مصرف را سپری کنیم .
وی افزود : پیک مصرف سال گذشته در 25 مرداد ماه 1542 مگاوات بوده است لذا با مدیریت مصرف انرژی می توان بدون دغدغه بسیاری از مشکلات را حل کرد و سرمایه گذاریهای لازم در بخش های مولد و مورد نیاز کشور از جمله در صنایع تولیدی و غیره صورت پذیرد .
وی در پایان از همه برگزار کنندگان و همکاران که در برگزاری سمینار آموزشی راهکارهای مدیریت مصرف انرژی در ساختمان ها تلاش کردند تشکر و قدردانی کرد .
در ادامه این سمینار آموزشی مهندس قاسمیان رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گیلان طی سخنانی با اشاره با موضوعات مرتبط این سمینار گفت : یکی از مهم ترین چالش های اساسی و دغدغه ها و نگرانی های جهان امروز موضوع صرفه جویی در مصرف انرژی است و در سال های اخیر با افزایش نگرانی ها در خصوص تبعات زیست محیطی ، مصرف انرژی و گرم شدن کره زمین ، اهمیت این موضوع را خیلی بیشتر کرده است .
مصرف انرژی در ساختمان ها
وی آنگاه در مورد مصرف انرژی در ساختمان ها گفت : در کشور ما بخش ساختمان حدود 40 درصد کل مصرف انرژی را به خود اختصاص می دهد .
وی افزود : متاسفانه مهم ترین اقدامات انجام شده در سالهای اخیر، اثر بخش و مورد انتظار در کاهش مصرف انرژی در بخش ساختمان نبوده است و رشد مصرف همچنان روند افزایشی و نگران کننده ای دارد .
وی اضافه کرد : تداوم این روند تبعات اقتصادی و زیست محیطی جبران ناپذیری بوجود می آورد لذا باید به صورت جدی مقررات ملی ساختمان مبحث 19 را مورد توجه قرار داد.
مبحث 19 مقررات ملی
وی یادآور شد : مبحث 19 مقررات ملی ساختمان به موضوع صرفه جویی انرژی در ساختمان اختصاص پیدا کرده است و اجرای این مبحث در مدیریت مصرف انرژی بسیار موثر خواهد بود .
مهندس قاسمیان رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گیلان در بخشی دیگر از سخنان خود در مورد اهداف برگزاری این سمینار آموزشی گفت : آشنایی همه ما با روش های نوین مدیریت مصرف انرژی در ساختمان از اهداف برگزاری این سمینار آموزشی بود .
وی افزود: امیدوارم درآینده نه چندان دور برای رسیدن به استانداردهای مطرح جهانی برای مصرف انرژی ، گامهای لازم برداشته شود .
وی یاد آور شد: در سال گذشته نیز در سازمان نظام مهندسی با تشکیل 2 کمیسیون انرژی و محیط زیست 2 سمیناربرگزار شد امیدواریم در برگزاری سمینارهای بعدی این همکاریها تداوم یابد .
مهندس صیاد زاده کارشناس ارشد مکانیک و رئیس گروه تامین و مصرف انرژی سازمان بهره وری انرژی (سابا) در بخش پایانی این سمیار آموزشی در پیرامون مباحث 19 مقررات ملی ساختمان و دیگر مسایل مرتبط به صورت فنی و تخصصی آخرین یافته های علمی و عملی را برشمرد .
وی در ادامه این سخنرانی تخصصی به پرسش های مطروحه حاضرین در زمینه های مختلف مقررات ملی ساختمان ، سازه ها و مدیریت مصرف انرژی برق و... پاسخ دادند .
گفتنی است که شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان ازآغاز سال جاری تاکنون بیش از 6 جلسه کمیته مدیریت مصرف با مباحث مختلف فرهنگ سازی ، بستر سازی ، آموزش و آگاه سازی و... و جلسات متعددی با صدا و سیما ی مرکز گیلان رشت – کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان و... برگزار کرده است و علاوه برآن در مطبوعات استانی و کشوری اطلاع رسانی های لازم با توجه به ضرورت ها و مناسبت ها صورت گرفت و روند برگزاری جلسات کمیته مدیریت مصرف همچنان تداوم دارد .