گیلانیان : دکتر محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت یازدهم، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه در غرفه «تابناک» حاضر شد و به سئوالات خبرنگار تابناک اقتصادی در موضوعاتی همچون فروش نفت و برگشت پول، بودجه جاری و عمرانی، بدهی به پیمانکاران و ... پاسخ داد. که باید بازپرداخت بکنیم.
دکتر محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت یازدهم، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه ضمن بازدید از نمایشگاه مطبوعات در غرفه «تابناک» حاضر شد و به سئوالات خبرنگار تابناک اقتصادی پاسخ داد.
دکتر نوبخت در فضایی صمیمی اظهار داشتند: یکی از سایت ها که هر روز ما از اونجا شروع می کنیم تابناک هست. حضور شماها باعث خرسندی است. الحمد الله رسانۀ بسیار قوی ای، خیلی پر طرفدار!! همیشه جایگاه خیلی خوبی داشتید باز هم به همین ترتیب. ما را نیز به عنوان هواداران خودتان بدانید. علاقه مند هستیم به سایت شما.
آقای دکتر اگر اجازه هست ما از این فرصت استفاده کنیم چند سوال اقتصادی از حضورتان بپرسیم. اولین سوال اینکه ما در فروش نفت و برگشت پول آن از نظر دلاری مشکلی داریم یا خیر؟
-نه. ما می توانیم الان امکان استفاده از منابع مان را داشته باشیم مشکل الآن ما در ارتباط با نفت عمدتاً بر می گردد به مشکلی که در چند ماه گذشته با آن مواجه بودیم چند ماه پایان سال 94. افت شدید نفت در آن چند ماه پایان سال باعث شد که ما مجبور بشویم مقداری از نفت مان را پیش فروش بکنیم منابع آن را بگیریم و از آن استفاده کنیم تا امکان پرداخت حقوق و مسائل انجام بشود. چند ماه اول امسال عمدتاً مقدار فروش ما طبق آخرین آمار که ماه پیش ارائه شد به طور متوسط بیش از 2.5 میلیون بشکه نفت و میعانات گازی بوده. خوشبختانه قیمت هر بشکه را هم ما در بودجه چیزی حدود 40 دلار در نظر گرفتیم که در حال حاضر حدود 43 دلار داریم می فروشیم. نرخ تسعیر هم چنان چه در بودجه پیشبینی اولیه مان بر محاسبات بود 2997 تومان بود که الان در حد 3100 تومان است برای اینکه بشود یکسان سازی نرخ ارز کرد. خوشبختانه الان وصول منابع نفتی ما خوب است اما چند ماه اول اصلاً وارد خزانه نشد. عمدۀ اینها در رابطه با پیش فروشی که کردیم آن جا برداشته شده، البته الحمدالله الان وضع ما بهتر است. ما در بودجۀ امسال 68500 میلیارد تومان پیش بینی فروش نفت دیدیم که وزیر نفت در پیش بینی هایشان معتقد است که صد در صدش را می تواند تأمین کند. 68500 را اگر 500 بهش اضافه کنیم می شود 69000. اگر به 3000 تقسیم بکنیم می شود 23 میلیارد دلار. یعنی ما در حال حاضر داریم درواقع کشور را با درآمد نفت 23 میلیارد دلار اداره می کنیم. خب این را التفات دارید که این قیمت نفت حتی در زمانی که خود ما آمده بویدم حدود 108 دلار بود. که خب افت شدیدی است که ما باید مدیریت کنیم.
ما خدمتان این را می گویم تا این را ثبت بفرمایید و بعد ما را کنترل بکنید. ما پیش بینی مان این است که 237000 میلیارد تومان تا پایان سال بتوانیم منابع کسب بکنیم. تسهیم این 237000 میلیارد تومان منابع چیزی حدود 190000 میلیارد تومان برای جاری خواهیم داد، 37000 میلیار تومان برای عمرانی خواهیم داد، 10000 میلیارد تومان اوراقی که سال های گذشته منتشر کردیم و پولش را دریافت کردیم، الآن سر رسیدش رسیده که باید بازپرداخت بکنیم.
من خواهش می کنم تابناک اقتصادی در این موضوع ما را رصد کند و بررسی کند که ما تا پایان سال می توانیم به تعهدمان عمل کنیم یا خیر !؟
بدهی دولت به بانک ها چه میزان بوده و چه محلی جبران شده است!؟
میزان بدهی دولت به بانک ها چیزی در حد 45000 میلیارد تومن هست. این ها بدهی هایی ست که حسابرسی شده است.
ولی بانک ها بیشتر مدعی اند!؟
خب بانک ها تمام این ارقام را 25 درصد 30 درصد سود هم سرش می آورند . همه را کُنتر می زنند. منتها ما بر این اساس آن چه که حسابرسی شد سازمان حسابرسی تأیید کرد چیزی در حد 45000 میلیارد تومان است که سال 1392 که این بحث تسعیر پیش آمده بود دولت در آن زمان اسنادی را که منتشر کرد معتقد بود که 38000 میلیارد تومان بدهی به نظام بانکی دارد ما از دو محل می خواستیم این بدهی دولت به نظام بانکی را تقلیل بدهیم که بانک ها امکان بیشتری داشته باشند که بتوانند به افراد متقاضی تسهیلات اعطا بکنند و این یکیش مربوط به افزایش سرمایۀ بانک ها بود و دیگری تادیه این بدهی ها. دو مکانیزم ما در تبصرۀ 35 و 36 گذاشتیم. در تبصرۀ 35 گفتیم همین 45000 میلیارد تومان را که به تفکیک بانک ها مشخص بود ما بتوانیم از آن 74000 میلیارد تومان ردیفی که برای نرخ تسعیر داشتیم آن را عمل بکنیم. از 74000 تا 45000 تا را بدهیم. از آن تبصرۀ 36 ، 10000 میلیارد تومان ان شا الله طی هفته های آینده ما به صورت اسناد خزانه، یک تا 5 ساله، با سودی که در حد جبران نرخ تورم باشد، قدرت خرید را حفظ بکند، به نظام بانکی خواهیم داد. این ها نیز می تواند صورت حساب های بانک ها را اصلاح بکند به خصوص بانک های خارجی که می خواهند بیایند وضعیت بانکهای داخلی را نگاه می کنند. 10000 میلیارد تومان دیگر را هم می توانیم از طریق آن افزایش سرمایه عمل کنیم.
برای بدهی دولت به پیمان کارها را چه تدبیری دارید؟
نکته ای که حضرت عالی فرمودید ما برای بدهیمان به پیمان کاران 15500 میلیارد تومان دیدیم و الآن از همین مکانیزم تبصرۀ 36 استفاده می کنیم. ما چندتا این مصوبه ای که از مجلس گرفتیم می خواستیم اقدام کنیم.
تصدیق می فرمایید که این اولویتش نسبت به بدهی بانک ها هم بیشتر است.
حتماً بیشتر است. ابتدا برای ما گندم کارها مهم اند. ما 14 میلیارد و 700 میلیون تومان از بابت خرید تضمینی گندم به گندمکار ها پرداخت کردیم.
چیزی حدود 11.500.000 تن ما الان اول خواستیم گندم کارها را انجام بدیم که دادیم،الان یک طلبکار هم در حوزۀ گندم نداریم!
الان یک نفر شما به من نشان بده همین الان به شما پرداخت کنیم! از کجا دارید میگید؟ دارید میگید تا خلافش ثابت بشه!! من در شبکه دو اعلام کردم و به آقای قالیباف گفتم اگر تا دوشنبۀ دیگه یک نفر پیدا بشود و بگوید ماها بدهکاریم و حتما رسیدگی می کنم!!
دوم 8000 میلیارد تومان برای تعبیه بدهی ها مان به بیمۀ سلامت و امور دارویی و درمانی بیمارستان ها داروخانه ها داریم 5000 میلیارد تومن برای آموزش و پرورش و بازنشستگان داریم که این ها الآن در حال انجام است .سیب زمینی را هم از طریق تشویق صادرات حدود 100 میلیارد تومان تخصیص دادیم هم برای گندم و هم برای سیب زمینی، پیاز الان در ذهن من نیست و حتی برای میوه هایی که از جمله سیب مرکبات که امسال خوشبختانه با افزایش تولید مواجه شدیم برای کمک به تشویق صادرات و عمدتا برای کشمش این کار را می کنیم./ منبع : تابناک