الگوسازی، یک شیوه تربیتی و آموزشی موفق است که امروزه در سطح مراکز علمی و پژوهشی سراسر جهان، مورد توجه ویژه، قرار گرفته است و برای تحقق آن، برنامه ریزی های دقیق و بلندمدت، صورت می گیرد.
الگوهای رنگارنگ
اینک در زمان ما، ماهواره ها، تلویزیون ها، مجلات، روزنامه ها و شبکه های اجتماعی، به طور مستقیم یا غیرمستقیم، محسوس یا غیرمحسوس، به ساختن الگوی های متنوع و رنگارنگ، برای مردم قاره های کره زمین مشغولند تا انسان ها را تشویق کنند که به پیروی از آن ها بپردازند.
زندگانی مجازی
البته هدف اکثر آن ها، دور کردن مردم از انسانیت، آزادگی، ظلم ستیزی، دفاع از مظلوم و یاری رسانی به بی پناهان است تا جوامع بشری، روز به روز، بیشتر در اعماق تاریکی فساد و تباهی، فرو رفته، و با سرگرمی های روزمره، و هوس های زمینی، مشغول گشته و به جای زندگی حقیقی، به دنبال زندگانی مجازی و سراب گونه، باشند.
الگوسازی فاخر
دین مقدس اسلام، شیوه الگوسازی مثبت و فاخر را از 1400 سال پیش، مورد توجه قرار داده و با استفاده از معصومین(ع)[= پیامبر گرامی اسلام(ص)، حضرت فاطمه زهرا(س)، و ائمه معصومین(ع)] به معرفی الگوهای کامل و بی نقص، در جهت هدایت مردم به سوی صراط مستقیم الهی پرداخته است.
برترین الگو
در میان الگوهای یاد شده، برترین چهره شاخص، پیامبر اعظم(ص) است که خود آن بزرگوار برای حضرات معصومین علیهم السّلام، بزرگترین سرمشق است.
معنای الگو
مسلما وقتی صحبت از الگو شدن یک «شخص» می کنیم، یعنی شاخص هایی در وجود او دیده می شود که به دلیل بهره گیری درست از آن ها، وی قابلیت دارد که جهت دست یابی به موفقیت در مسایل فکری، معنوی و عملی، مردم به پیروی از او بپردازند. بدین خاطر قرآن در آیه 21 سوره احزاب می فرماید: «لَقَد کانَ لَکُم فِی رَسُولِ اللهِ اُسوَهٌ حَسَنَهٌ» به یقین، رسول خدا(ص) برای شما، پیوسته، الگوی نیکویی است.
به دنبال پیامبران
این بیان الهی، به مردم به خصوص مسلمانان، پیام می دهد که اگر به دنبال یافتن رهبری با بالاترین ویژگی های انسانی هستند که بتوانند پای خود را جای پای او گذاشته و به سوی قله های رفیع معرفت حق تعالی، بهترین اندیشه های معنوی و شایسته ترین رفتارهای مادی، حرکت کنند، باید به دنبال پیامبران باشند که آخرین و برترین آن ها، حضرت محمد بن عبدالله(ص) است.
ملت الگو
جالب آن که قرآن، به همین مقدار بسنده نکرده و در آیه 143 سوره بقره، از مسلمین می خواهد که: «وَ کَذالِکَ جَعَلناکُم اُمَّهً وَسَطاً، لِتَکُونُوا شُهَداءَ عَلَی النّاسِ، وَ یَکُونُ الرَّسُولُ عَلَیکُم شَهِیداً» و این گونه شما [= مسلمانان] را یک اُمّت میانه قرار دادیم، تا الگوی مردم باشید، و پیامبر(ص) [نیز] برای شما الگو است. از دیدگاه کتاب خدا، مسلمین، همانند پیامبر بزرگ خویش، باید تمام تلاش خود را به کار گیرند تا دیگر مردمان ـ از ادیان، مکاتب و مذاهب دیگر، حتی بت پرستان و مشرکین ـ به نحوه گفتارها و رفتارهایشان، علاقمند شده و آنان را به عنوان «ملت الگو» برگزیده، آهسته آهسته، در طول زمان، مسیری را که اسلام برای بشریت، تصویر کرده را پذیرفته، و با عقل، آگاهی، اختیار و آزادی، راه صحیح زندگی سالم و حیات طیّبه را دریابند. ادامه دارد