Saturday، 14 September 2024 | شنبه، 24 شهریور 1403
1 2

گیلانیان : در ۹ ماه نخست سال ۱۳۹۵ تعداد ۹۷ هیأت تجاری از کشورهای اروپایی، آسیایی، آفریقایی و عربی پذیرش شده اند که در مجموع تعداد ۲۱۰۰ فعال اقتصادی را به پای میز مذاکرات تجاری با فعالان اقتصادی ایرانی کشانده است. این تعداد تنها از طریق اتاق ایران پذیرش شده اند در حالی که اتاق های شهرستان ها از جمله اتاق تهران نیز پذیرای هیأت های متعدد استانی و ایالتی سایر کشورها بوده اند.

غلامحسین شافعی - رئیس اتاق بازرگانی ایران - در روزنامه «ایران» می نویسد: بخش خصوصی ایران که در دوران طولانی مدت اعمال تحریم های بین المللی، دشواری های فراوانی را از سر گذرانده است، طی یک سال گذشته از اجرای برجام به دنبال احیای مسیر تجارت و کسب و کار است. دوری یک دهه ای از روند معمول اقتصاد جهانی و خارج شدن از چرخه مناسبات اقتصادی بین المللی، به سادگی و به سرعت قابل جبران نیست.

طی یک سال گذشته تلاش های قابل توجهی برای استفاده از ظرفیت های برجام در اقتصاد به کار گرفته شده است. دیدارها و رفت و آمد میان فعالان اقتصادی و همین طور مقامات سیاسی حول موضوعات اقتصادی به اوج خود رسیده است اما طبقات مختلف جامعه در انتظار نمود بیشتر ثمرات برجام است. طبیعی است که رفع تحریم ها و باز شدن شریان ارتباطات اقتصادی، ابتدا در لایه های بالا نمایان می شود و با فاصله زمانی طولانی تری به بدنه جامعه می رسد اما می توان با رفع موانع تولید و بهبود محیط کسب و کار در داخل، سرعت بیشتری به این فرایند داد تا هم ثمرات برجام و هم نمود رشد ۷.۴ درصدی اقتصاد در بدنه جامعه ملموس شود.

در حال حاضر افزایش چشمگیر تولید و صادرات نفت، مهم ترین و محسوس ترین ثمره برجام بوده است که اثر آن در درآمد ملی نمایان است. ورود هواپیمای نو به آسمان ایران که نماد از میان رفتن تحریم ۳۸ ساله صنعت هوایی است نیز امیدواری را برای تداوم این مسیر و تجلی آن در سایر بخش های اقتصادی افزایش داده است. پس از تأثیرگذاری رفع تحریم ها بر صنایع بزرگ، باید به دنبال راه های اتصال صنایع کوچک کشور به صنایع کشورهای پیشرفته بود. بنگاه های کوچک و متوسط به عنوان اشتغالزا ترین بخش اقتصادی کشور که دربرگیری آن در بدنه جامعه نیز فراتر از صنایع بزرگ است، می توانند محور رشد اقتصادی و توسعه بازار کار قرار گیرند. بنابراین توجه به این بنگاه ها هم از نظر بهبود فضای کسب و کار داخلی و هم در زمینه همکاری های مشترک بین المللی، می تواند راهگشا و اثرگذار در تمامی لایه های اقتصادی باشد.

طی یک سال گذشته از اجرای برجام، هیأت های تجاری و اقتصادی زیادی از کشورهای مختلف خارجی به منظور شناخت اقتصاد ایران، راهی کشورمان شده اند. ترافیک پرفشار در رفت و آمدهای اقتصادی به این دلیل است که دوری ایران از جامعه جهانی در یک دهه پیش از برجام، شرایط را برای شناخت کافی از شرایط اقتصاد ایران دشوار کرده است و فعالان بخش خصوصی در دنیا به دنبال آشنایی با ایران هستند. ظرفیت ها و ویژگی های منحصر به فرد ایران در منطقه می تواند زمینه مناسبی برای همکاری مشترک و صادرات به بازارهای اطراف ایران باشد. این موضوع در دیدارهای متعدد اقتصادی بیان شده است. در دوره جدید اقتصاد ایران نمی خواهد به عنوان بازار مصرف برای جهانیان، ظاهر شود بلکه قرار است راه های تقویت تولید ملی و همکاری های مشترک، در دستور کار قرار گیرد. اتاق بازرگانی، صنایع، معادن وکشاورزی ایران در مسیر پسابرجام این هدف را دنبال کرده است و بر همین اساس به دنبال رونق در کسب و کار بخش خصوصی بوده است.

در ۹ ماه نخست سال ۱۳۹۵ تعداد ۹۷ هیأت تجاری از کشورهای اروپایی، آسیایی، آفریقایی و عربی پذیرش شده اند که در مجموع تعداد ۲۱۰۰ فعال اقتصادی را به پای میز مذاکرات تجاری با فعالان اقتصادی ایرانی کشانده است. این تعداد تنها از طریق اتاق ایران پذیرش شده اند در حالی که اتاق های شهرستان ها از جمله اتاق تهران نیز پذیرای هیأت های متعدد استانی و ایالتی سایر کشورها بوده اند. همچنین اتاق ایران در ۱۰ ماهه سال ۱۳۹۵ موفق شده است ۲۰ هیأت تجاری را به ۳۸ کشور اعزام کند که برخی از این هیأت ها در همراهی با مقامات بلندپایه کشور بوده است.

در مجموع ۵۱۵ نفر از فعالان اقتصادی کشور در این هیأت های اعزامی حضور داشته اند که به امضای چندین تفاهمنامه و سند همکاری منجر شده است. در این مدت همچنین هیأت های تخصصی برای مذاکرات و همکاری ها از سازمان هایی چون صندوق بین المللی پول، بانک توسعه اسلامی، سازمان ۸کشور اسلامی درحال توسعه (دی۸)، بانک جهانی، سازمان جهانی تجارت، اتاق های بازرگانی اتحادیه اروپا، کمیسیون اتحادیه اروپا و چند سازمان بین المللی دیگر در اتاق ایران پذیرش شده اند.

مجموع این دیدارها که بواسطه فضای پسابرجام برای بخش خصوصی فراهم شده است، به عنوان فرصتی برای توسعه همکاری های بین المللی و نقطه وصل دوباره اقتصاد ایران به چرخه جهانی محسوب می شود به همین دلیل با حساسیت بالایی از سوی اتاق ایران به عنوان بزرگترین پارلمان بخش خصوصی کشور دنبال می شود. همراهی با وزیر امور خارجه در سفرهای دیپلماتیک نیز که فرصت آن برای بخش خصوصی فراهم شده، فرصتی مطلوب برای پیشبرد دیپلماسی اقتصادی است. در همین راستا در سفر اواخر اسفندماه وزیر امور خارجه به کشورهای اروپای شرقی نیز، هیأتی اقتصادی به سرپرستی اتاق ایران راهی خواهد شد تا اهداف مورد نظر بخش خصوصی نیز در کنار مذاکرات دیپلماتیک دنبال شود./ منبع : ایسنا

همرسانی کنید:

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان