اختصاصی گیلانیان : بارش برف اخیر و عملکرد اعضای ستاد بحران یاد آور برف سال 83 است که هنوز اثرات زیانبار اقتصادی آن بر چهره صنعت آشکار است .
پس از بحران سهمگین سال 83 که استان را بطور کل فلج کرده بود از سوی استانداری کتابی به نام (
بحران سفید) در تطهیر مدیریت و مسئولان بحران نوشته شد که بسبب کثرت مبالغه و خلاف واقعه دفتر نماینده ولی فقیه در گیلان پاسخ این کتاب را در قالب کتابی به نام (
بحران مدیریت) داد .
کتاب (
بحران مدیریت) چنان جایگاهی در میان مسئولان کشوری پیدا کرده بود که در سال 86 وقتی برف سنگینی در کشور به ویژه در تهران بارید آیت الله جنتی در خطبه های نماز جمعه کشور گفت : – نقل به مضمون - "
کاری نکنید دو باره در مورد برف کتاب بحران مدیریت نوشته شود" .

در مورد برف اخیر ذکر این مطلب از صفحه 45 کتاب بحران سفید ضرئری است که می گوید : "
بالغ بر 41 نوع بالایای طبیعی در دنیا شناخته شده است که 31 نوع آن در کشور ما اتفاق می افتد و در استان گیلان نیز 15 مورد از بلایای از فراوانی نسبتا بالایی برخوردار است" .
بدون شک با توجه به گسترش و آموزش (
پدافند غیر عامل) مطلب فوق چیزی نیست که مدیرا استان از آن بی اطلاع باشند و یا به درستی اسامی 15 مورد از بلای طبیعی استان را نداند ولی چرا توجه کافی و وافی به آن نمی شود خود جای سوال دارد !
کمتر مدیری که سابقه و تجربه مدیریت داشته باشد نداند چه سوانح و اتفاقاتی در چند دهه گذشته در گیلان رخ داده و چه صدمات اقتصادی و جانی به استان وارد نشده باشد .
بعنوان مثال : زلزله سال 69 رودبار بالغ بر 90 میلیارد تومان خسارت مالی و به اختلاف اقوال بیش از 14 هزار کشته برجای گذاشت .
خشکسالی سال 78 به گفته مسئولان وقت خسارتی افزون بر خسارت زلزله به بخش کشاورزی وارد کرد ولی به گفته برخی از دست اندرکاران اقتصادی میزان خسارت از مرز 140 میلیارد تومان بالغ شد .
اگر از خسارات سیل ماسوله و موارد دیگر بگذریم هرگز میزان خسارت برف 83 بطور دقیق و رسمی اعلام نشد ولی در مورد عمق فاجعه فقط غلامعلی جعفرزاده ، نماینده مردم رشت روز سه شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۳به خبرگزاری مهر گیلان اعلام کرد : "
مشکلات برف سال 83 گیلان کماکان به قوت خود باقی است" .
با توجه به تجربه حوادث غیر مترقبه گذشته در گیلان و علیرغم هشدارها و اخطارها قبلی که حتی پایگاه اطلاع رسانی استانداری گیلان در 12 بهمن نوشت : "
باتوجه به پیش بینی بارش برف شدید ، استاندار گیلان آماده باش دستگاه های اجرایی را اعلام کرد " ولی باز غافلگیری چه معنی می تواند داشت ؟
عموم مردم و مسئولان مستقیم و غیر مستقیم از طریق هواشناسی های داخلی و خارجی از بارش برف حتی از ساعت 5 بعد از ظهر روز 13 آبان اطلاع داشتند ولی وقتی آهسته ، آهسته برف بارید خواب غفلت مستولی شد تا حدی که مسئولان برای رفع مشکلات عارضه استاندار گیلان را ناگزیر کرد تلفنی از وزیر نیرو درخواست اکیپ های امدادی به گیلان نماید !؟
ایرنا در مورد گفتگوی تلفنی استاندار گیلان با وزیر نیرو در 14 بهمن 95 نوشت : "
وی (استاندار گیلان) با اشاره به گستردگی قطعی برق ادامه داد: اکیپ های عملیاتی در حال تلاش هستند اما ضروری است گروه های برقراری برق مشترکان استان افزایش یابد". که ایسنا در 15 بهمن 95 در همین راستا از قول وزیر نیرو نوشت : "
اکیپ های عملیاتی برقراری برق امروز وارد گیلان می شوند" .
اگرچه شهردار رشت منکر غفلت شد و به استناد (گیل خبر) مورخ 14 بهمن 95 اعلام کرد : "
آماده بودیم/ غافلگیر نشدیم" ولی استاندار گیلان و دو تن از نمایندگان مردم رشت در مجلس شورای اسلامی تصریحا و تلویحا غفلت برخی مدیران را در بحران برف اخیر اعتراف کردند .
اعتدال شمال در تاریخ 14 بهمن 95 مطلبی با این عنوان منتشر کرد : "
به بهانه بارش برفی که شهر رشت را مختل کرد!/ نارضایتی مردم از مدیریت شهری رشت" .
دیار باران نیز در تاریخ : 14 بهمن 95 گزارشی با این تیتر منتشر کرد : "
وضعیت رشت بعد از ۲۰ ساعت بارش برف/ از قطعی برق و مسدود شدن خیابان های اصلی تا تعطیلی پمپ بنزین ها و واژگونی درختان" .
گیلان آنلاین در 14 بهمن 95 نوشت :
بحران برف در گیلان و خدمات رسانی ضعیف / خاموشی بیشتر مناطق شهر رشت " .
پایگاه اطلاع رسانی راه دانا در تاریخ 15 بهمن 95 مطلبی با این تیتر در مورد غافلگیری مسئولان نوشت: "
برف دیروز و زنده شدن خاطرات تلخ بحران مدیریتی فاجعه سال 83 در گیلان" .
خزر آنلاین در تاریخ 14 بهمن ۹۵ نوشت : "
علیرغم تمام پیش بینی ها؛ وقتی باز هم برف غافلگیرمان کرد!"
8 دی در تاریخ 15 بهمن 95 نوشت : "
قطعی ۲۸ ساعته برق در شهر رشت / مسئولان پاسخگو نیستند" .
احرار گیل و چند پایگاه خبری دیگر در تاریخ 15 بهمن 95 گزارشی با این تیتر منتشر کردند : "
از بر زمین ماندن جنازه تا قطع برق و حالا آب! عملکرد ضعیف دستگاه های خدمات رسان در گیلان" .
ایضا این پایگاه یک یاد داشتی را در تاریخ 15 بهمن 95 با این عنوان منتشر کرد :
ماکه تدبیر ندیدیم/ ۴۰ سانت برف استان گیلان را زمین گیر کرد" .
شواهد و قرائن در مورد برف 95 حکایت از آن دارد که مدیریت بحران مثل برف سال 83 از عدم وجود امکانات و تجهیزات لازم رنج می برد و و از سال 8 تا 95 یعنی در 12 سال گذشته نتوانسته و یا نخواسته امکانات لازم برای مقابله با حوادث غیر مترقبه مثل برف را تامین نماید و این ضعف در بیان استاندار گیلان در جلسه ستاد مدیریت بحران مورخه 14 بهمن 95 پیداست که گفت : "
دکتر نجفی با بیان اینکه محدودیت تجهیزات امکان بازگشایی تمامی کوچه ها و راههای فرعی را نمی دهد ..."
با توجه به اینکه برخی ها برخلاف آموزه های دینی مایلند از
یک سوراخ چندین بار گزیده شوند بنظر می رسد جهت جلوگیری از تکرار حوادث باید کتاب (
بحران مدیریت )دیگری نوشته شود تا صره از ناصره مشخص شود .
