گیلانیان : آقامحمدی عضو مجمع، فولادگر و حسینی کیا اعضای کمیسیون صنایع مجلس و بسیاری از کارشناسان مطرح به قرارداد با پژو اعتراض کردند
باید دولتمردان در زمینه لطف بیش از حد خود به کشور فرانسه که بیشترین فشارها را در دوران تحریمها و مذاکرات به ایران وارد کردند پاسخ دهند.
چند روز دیگر اجرای برجام 13 ماهه می شود و قدمت آن به یک سال و یک ماه می رسد. دولت یازدهم از 3.5 سال قبل امید زیادی به ثمر بخش بودن توافق هسته ای برای اقتصاد ایران بسته بود، اما به نظر می رسد تا به این لحظه به توفیق خاصی دست پیدا نکرده است. اما در میان کشورهایی که از قِبل توافق هسته ای با ایران سود زیادی برده اند نمی توان از نام فرانسه به سادگی عبور کرد.
در واقع باید گفت در میان همه کشورهایی که برای روابط اقتصادی با ایران در دوران پسابرجام ابراز تمایل کرده اند فرانسه بیش از همه به موفقیت رسیده است. طبق آمار گمرک بعد از برجام واردات از فرانسه 11 درصد افزایش یافته که بررسی جزئیات آن نشان می دهد که در میان کالاهای وارداتی فرانسوی ها به ایران کالاهای لوکس و مصرفی سهم بسیار بالایی را دارند.
دولت یازدهم در دوران پسابرجام برای خرید هواپیما هم دست به دامن فرانسوی ها شد و یک قرارداد 10.5 میلیارد دلاری برای خرید 100 فروند هواپیما با شرکت ایرباس امضا کرد. براساس گزارش سازمان توسعه تجارت بزرگترین هیات های تجاری که بعد از برجام به تهران آمده اند هم فرانسوی بوده اند. در حوزه نفت و گاز هم دولت تدبیر و امید از فرانسوی ها غافل نشده و یک قرارداد از نوع IPC برای توسعه فاز 11 میدان گازی پارس جنوبی با شرکت بدنام توتال فرانسه بسته که البته ظاهرا تهدیدهای ترامپ فرانسوی ها را برای ادامه همکاری با ایران دو دل کرده است.
حتی اخیرا در سفری که وزیر امورخارجه فرانسه به تهران داشت، در کمال ناباوری قرار شد که بازسازی فرودگاه شهید هاشمی نژاد مشهد هم به فرانسوی ها سپرده شود!
چسبندگی عجیب خودروسازان داخلی به فرانسوی ها در پسابرجام
اما در این میان صنعت خودروی ایران هم در دوران پسابرجام مثل همیشه به سمت فرانسوی ها متمایل شد. از ماههای قبل از برجام مسئولان گروه صنعتی ایران خودرو برای بازگشت شرکت پژو به ایران تلاش کردند و در نهایت هم بعد از برجام در قالب اولین سفر اروپایی رئیس جمهور در دوران پسابرجام توانستند که با شرکت پژو تفاهم کنند. چند ماه بعد هم این تفاهم تبدیل به قرارداد شد و فرانسوی ها قول تولید سه خودروی از رده خارج شده خودشان یعنی پژو 301، 2008 و 208 را به ایران خودرو دادند! اما پژو یک قرارداد دیگر هم با ایرانی ها بست و این بار تصمیم گرفت با دیگر غول بزرگ خودروسازی ایران یعنی شرکت سایپا توافق کند. پژویی ها در قراردادی عجیب با شرکت سایپا گل سرسبد کارخانه های زیر مجموعه این شرکت خودرو سازی یعنی سایپای کاشان را با نصف قیمت خریداری کردند. اولویت قائل شدن دولتمردان تدبیر و امید برای فرانسوی ها به خصوص برای شرکت پژو در دوران پسابرجام در شرایطی اتفاق افتاد که این شرکتِ نه چندان خوش نام فرانسوی جز اولین هایی بود که با شدت یافتن تحریمهای ظالمانه بر علیه ایران، کشورمان را ترک کرد.
اما دیگر شرکت خودروساز فرانسوی که سابقه حضور در ایران را دارد، در دوران پسابرجام از بهره برداری از اقتصاد کشورمان غافل نشد. رنویی ها این بار به سراغ سازمان گسترش و نوسازی صنایع یا همان ایدرو برای بستن قرارداد رفتند و تصمیم گرفتند که یک شرکت مشترک با مشارکت 60 درصدی فرانسه و 40 درصدی -ایران- تاسیس کنند.
با این حساب باید گفت سایه فرانسوی ها در قراردادهای پسابرجام دولت روحانی بدجوری سنگینی می کند. با این حساب تحلیلگران اقتصادی، فعالان اقتصادی و آحاد جامعه دو معادله حل نشده در خصوص این حجم از مبادلات اقتصادی میان تهران و پاریس دارند.
حلقه طرفدار رابطه اقتصادی و تجاری با فرانسه در دولت روحانی
معادله اول به تمایل عجیب دولت تدبیر و امید برای قرارداد بستن با چشم آبی های فرانسوی برمی گردد. شواهد و بررسی های خبرنگار «نسیم آنلاین» از کم و کیف قراردادهای اقتصادی دولت یازدهم با فرانسوی ها نشان می دهد بسیاری از تمایلات مدیران دولتی برای قرارداد بستن با این کشور اروپایی به صورت دستوری و از جانب مقامات ارشد دولت یازدهم بوده است.
فربد زاوه یکی از کارشناسان صنعت خودرو در این مورد معتقد است که دلیل شرکت بیش از حد خودروسازان ایرانی با فرانسوی ها سیاست دستوری است که حسن روحانی و یارانش در پاستور از آن ها خواسته اند. او از این حضور دستوری انتقاد کرده و گفته که دولتمردان با الزامی که برای حضور فرانسوی ها در ایران دارند روح رقابت در صنعت خودروی ایران از بین برده اند.
براساس یافته های خبرنگار «نسیم آنلاین» ظاهرا حلقه ای اقتصادی در درون دولت با رهبری دو تن از وزرای دولت یعنی عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی و محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت اعتقاد خاصی به مشارکت تجاری با فرانسوی ها دارند. به همین دلیل هم تمام سیاستگذاری های اقتصادی را به خصوص در وزارتخانه های زیر مجموعه خودشان به سمت چشم آبی های فرانسوی سوق می دهند.
چرا همه قراردادهای ایران و فرانسه محرمانه است؟
اما یک معادله محرمانه دیگر هم در قراردادهای پسابرجامی دولت روحانی به خصوص در قراردادهای خودرویی دیده می شود. این معادله هم به محرمانه بودن این قراردادها اشاره دارد. محرمانه بودنی که حتی صدای جمشید ایمانی عضو هیات مدیره ایران خودرو را هم در آورده است. ایمانی دیروز در نامه استعفای خود از این که نتوانسته قرارداد ایران خودرو و پژو را ببیند انتقاد کرد. چندی قبل علی آقا محمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هم نسبت به قرارداد رنو و سازمان گسترش و نوسازی اعتراض کرده و اعلام کرده این سازمان حق امضای قرارداد با رنو را نداشت. سازمان گسترشی ها هم در پاسخ به انتقادات این عضو مجمع تشخیص مصلت نظام اعلام کردند که قراردادهای صنعت خودرو را به اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نشان داده اند. اما دیروز دو تن از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس این ادعا را رد کرده اند. حمیدرضا فولادگر عضو شاخص کمیسیون صنایع مجلس اعلام کرده که یک برگ هم از قراردادهای جدید ایران خودرو و پژو ندیده است. سید جواد حسینی کیا عضو دیگر کمیسیون صنایع مجلس هم از جلسه ای در این کمیسیون روایت کرده که طی آن نعمت زاده به نمایندگان مجلس گفته که قراردادهای خودرویی به خصوص قرارداد ایران خودرو پژو محرمانه است.
واهمه دولت روحانی از انتشار قرارداد با پژو
بسیاری از کارشناسان خودرویی معتقدند که در قراردادهای جدید خودروسازان ایران با فرانسوی ها قرار نیست دانش و تکنولوژی به ایران منتقل شود و پژو و رنو مانند قراردادهای قبلی قصد دارند خودروهای خود را در ایران مونتاژ کنند. به نظر می رسد همین مسئله هم باعث شده تا دولتمردان از انتشار این قراردادها واهمه داشته باشند. حالا باید دید دولتمردان در زمینه لطف بیش از حد خود به کشور فرانسه که بیشترین فشارها را در دوران تحریم و مذاکرات به ایران وارد خواهند داشت؟ همچنین آیا دولتی پاسخی در برابر چرایی قراردادهای پسابرجام با فرانسه از جمله قرارداد با پژو دارد؟/ منبع : آنلاین