گیلانیان : آیت الله زین العابدین قربانی گفت : گیلان از سرمایه های ارزشمندش در طول تاریخ ابریشم و نوغان بود و نوغان نفت دولت صفویه بود که به خارج از طریق جاده ابریشم صادر می کردند و لاهیجان مرکز ابریشم بود و در اصل نامش (لاسکان) بود.
نماینده ولی فقیه در گیلان افزود : کتابی به نام معجم البلدان است که در ذیل کلمه لاهیجان می نویسد : لاهیجان شهری است که از آن ابریشم به دست می آید .
وی افزود : گیلان در گذشته 8 هزار تن پیله خشک استحصال می شد و ترش بیشتر از این مقدار بود که بر اثر عدم توجه از یک سو و بروز امراض برای کرم ابریشم تولید نقصان پیدا کرد و تلمبار 5 جعبه ای از لحاظ محصول سقوط کرد و علم هم در آن زمان اینقدر پیشرفته نبود .
آیت الله قربانی گفت : مسئله برگ توت هم در آن زمان دچار افت شد و کشاورزان قادر به تهیه برگ توت لازم نبودند تا غذای نوغان را تهیه نمایند .
وی گفت : بعدها ژاپنی آمدند با ایجاد توتستان ها در صومعه سرا و پاشاکی خواستند کاری بکنند که با پیروزی انقلاب مواجه شدند و بنا به دلایلی این توتستان ها از بین رفت و متعاقب آن تلمبارهای نوغان یکی پس از دیگری نیز از بین رفت و قیمت پیله هم افت شدید پیدا کرد و کم کم این محصول سیر قهقرایی پیدا کرد .
وی افزود : این عوامل و عدم سیاستگذاری صحیح سبب شد تولید 8 هزار تن پیله به 400 تن تنزل پیدا کند و در حال حاضر از 600 تن تجاوز نمی کند که برای رسیدن به 8 هزار تن خیلی وقت نیاز داریم .
نماینده ولی فقیه در گیلان گفت : من در زمان آیت الله هاشمی به ایشان پیشنهاد کردم که اگر این کار را انجام دهید می توان تولید پیله را به 12 هزار تن افزایش داد که این اشتغال زیادی را ایجاد می کند و بیکاری را از بین می برد .
وی گفت : در گذشته مادران ما در زمستان نخ ریسی (کچریسی) می کردند و با نخ تولیدی چادر شب بافی می کردند این یک نوع اشتغالی بود که با هنر خود دیگر نیازی به خارج نداشت .
وی ادامه داد : هنر مادران در تولید محصولات ابریشمی و فروش آن در بازار های محلی (برج) خانوار تامین و کمک شایانی به اقتصاد خانوار می کرد . وی همچنین افزود : متاسفانه این هنر از بین رفت و امروز منتظرند تا با واریز چند تومان دولت اقتصاد خانوار اداره شود .
آیت الله قربانی گفت : سیاستگذاری نه تنها ابریشم ، حتی سایر محصولات کشاورزی از جمله فندق که محصول ارزشمندی است ضعیف است و این امر سبب شده محصول فندق فناوری شده هم با مشکل مواجه باشد و همینطور است گل گاوزبان و برنج و چای و غیره این تعلل باعث تضعیف اقتصاد خانوار و از بین رفتن اشتغال می شود .
وی گفت : حال در مورد ابریشم معتقدم باید یک جلسه ای با حضور سه اداره دست اندرکار ، استاندار ، همچنین نماینده وزارتخانه و نمایندگان ما که نوعا بچه کشاورز هستند تشکیل شود و پس از یک کاسه کردن نظرات در راستای بهبود وضعیت نوغانداری از وزارت خانه بخواهیم آینده ابریشم و کشاورزی را سامان بدهد .
وی ادامه داد : می دانید در یک هکتار زمین می تواند تا 5، 6 حتی 8 تن هکتار برنج تولید و چایی هم می توان از 2 تا 10 تن محصول تولید نمود که این تدبیر و سیاست می خواهد .
وی افزود : پیغمبر اکرم فرمود من برای نیازمندی شما نگران نیستم ، زیرا نیازمندی یک امر طبیعی است و در شرایط فردی و مکانی متفاوت است ، وی در ادامه فرمود : آنچه برای شما می ترسم سیاستگذاری بد در جامعه هست .
نماینده ولی فقیه در گیلان فرمود : اگر سیاست گذاری اصولی و علمی و عملی صورت گیرد نه تنها می توانیم با تولید انواع محصولات کشاورزی نیاز کشور را تامین کنیم بلکه می توانیم صادراتی هم به خارج داشته باشیم در غیر اینصورت برای تامین قوت خودمان هم درمانده می شویم .
وی ادامه داد : برای نیل به مقصود خودکفایی باید مسئولین ما با نظرات مقام معظم رهبری در مورد اقتصاد مقاومتی سیاستگذاری درست کنند که آنهم از این طریق حاصل می شود .
وی گفت : نشست هایی مثل امروز یک نشست معمولی برای درد دل است و حاصلی برای ابریشم نخواهد داشت امیدواریم با تشکیل جلسه ای که گفتم و بررسی نقاط قوت و ضعف در آینده این کارها را انجام دهیم . والسلام.
در ابتدای این دیدار دکتر رضا صورتی ، رییس مرکز تحقیقات شرکت پرورش کرم ابریشم ایران از وضعیت بانک ژن ، مراحل تحقیقات و آمار توزیع جعبه نوغان و ارتقای نسبی وضعیت کمی و کیفی پیله ابریشم در دوسال گذشته گزارشی موجز ارائه کرد .