با نزدیک شدن نهمین دوره ی انتخابات مجلس شورای اسلامی و دسته بندی های خاص از طرف جناح ها و کاندیداهای مختلف، تنور انتخابات نیز رو به گرم شدن می رود و در این میان نقش مطبوعات از اولویت خاصی برخوردار خواهد بود.
گیلانیان به نقل از ایلنا : مطبوعات در انتخابات نقشی مهم و تاثیر گذار در جهت اطلاع رسانی و آگاهی بخشیدن صحیح، صادقانه، عالمانه و همچنین شفاف را برای مردم ایفا می کنند و این نقش زمانی خود را نشان می دهد که نماینده ای روانه مجلس می شود
در نظام سیاسی – اجتمایی کشور، نهادی همچون مجلس شورای اسلامی در تعیین و ترسیم اهداف خرد و کلان جامعه جایگاه خاصی دارد و می تواند سرنوشت مملکت را تغییر دهد بنابراین وظیفه و جایگاه مطبوعات در انتخابات از این جهت مهم است که می تواند سرنوشت کاندیداها را بصورت مستقیم و سرنوشت مملکت را بصورت غیر مستقیم تغییر دهد.
یکی از سوالاتی که از دیر باز ذهن خیلی از افراد فعال در امور سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و… را به خود معطوف ساخته این است که ضرورت چاپ و نشر مطبوعات در جوامع بشری چیست؟ و در نظام جمهوری اسلامی ایران مطبوعات چه رسالتی بر عهده دارند؟
امروزه مطبوعات در جوامع بشری بواسطه نقش کلیدی و مهمی که در کنترل عملکرد دولتمردان دارند به عنوان رکن چهارم دموکراسی شناخته شده و از شاخص های توسعه یافتگی و پیشرفت به شمار می آیند و این در حالی است که اصول و اعتقادات اسلامی و باورهای دینی و ارزش های اجتماعی ایران اسلامی همانند سایر حوزه ها در موضوع مطبوعات نیز تاثیر گذار بوده و بر حساسیت مطبوعات در تنظیم روابط اجتماعی و افزایش آگاهی ها و رشد و بالندگی فرهنگی افزوده است.
مطبوعات و رسانه ها روح و اندیشه ملت ها را سمت دهی می نماید و به همین خاطر است که رد پای مطبوعات در همه تحولات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و دیگر رویدادها به خوبی قابل رویت و پیگیری است.
این ایفای نقش و تاثیر گذاری باعث گردیده تا مطبوعات به نوعی آموزشگاه اجتماعی و نهاد اساسی جامعه مدنی به حساب آید که افکار و اعمال افراد را باز یابی و سمت دهی نموده و در درازمدت، یک ملت را جهت نیل به ارزش های والای پذیرفته شده و اهداف کلانش یاری می رساند.
قطعا صاحبان مطبوعات و رسانه ها و سایر دست اندرکاران این حوزه به خوبی بر این نکته واقفند که به عنوان زبان گویای مردم وظیفه دارند همواره منافع عمومی و ملی را بر منافع فردی و گروهی ترجیح داده و در همه حال متوجه مسئولیت خطیر خود باشند تا آسیبی به این نقش و سمت پر ارزش که در واقع رسالت مطبوعات محسوب می شود وارد نگردد.
شکی نیست که نقش مطبوعات در افزایش آگاهى و معرفت عمومى مردم برای پیشرفت و تداوم نظام اسلامى یک نقش حقیقى، مؤثر و سازنده به شمار می آید و از نگاه عمیق تر می توان گفت: در جمهوری اسلامی ایران، رسالت اصلی مطبو عات صیانت از اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی است که زحمات زیادی برای برقراری آن ها کشیده شده و خون های مقدسی برای پاسداری از این اهداف و آرمان ها به زمین ریخته شده است.
مراجعه به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان “قانون مادر” و “قانون مطبوعات” به عنوان قانون مرجع می تواند در تطبیق وضعیت فعلی مطبوعات با اهداف تعریف شده برای آن ها کمک شایانی نماید.
اصل ۲۴ قانون اساسی در مورد نشریات و مطبوعات اشعار می دارد:
« نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزادند، مگر آنکه مخل به مبانی اسلام یا حقوق عمومی باشند. تفصیل آنرا قانون معین میکند »
قانون مطبوعات نیز پس از تعریف حقوقی مطبوعات در فصل اول خود، در فصل دوم به رسالت مطبوعات پرداخته و در پنج بند که در قالب ماده ۲ نوشته شده رسالت مطبوعات در نظام جمهوری اسلامی ایران را این گونه اعلام می نماید:
ماده ۲ ـ رسالتی که مطبوعات در نظام جمهوری اسلامی برعهده دارد، عبارتست از:
الف ـ روشن ساختن افکار عمومی و بالابردن سطح معلومات و دانش مردم در یک یا چند زمینه مورد اشاره در ماده ۱٫
ب ـ پیشبرد اهدافی که در قانون اساسی جمهوری اسلامی بیان شده است .
ج ـ تلاش برای نفی مرزبندی های کاذب و تفرقه انگیز و قرار ندادن اقشار مختلف جامعه در مقابل یکدیگر، مانند دسته بندی مردم براساس نژاد، زبان ، رسوم ، سنن محلی و…
د ـ مبارزه با مظاهر فرهنگ استعماری (اسراف ، تبذیر، لغو، تجمل پرستی ، اشاعه فحشاء و…) و ترویج و تبلیغ فرهنگ اصیل اسلامی و گسترش فضائل اخلاقی .
ﻫ ـ حفظ و تحکیم سیاست نه شرقی نه غربی .
تبصره ـ هر یک از مطبوعات باید حداقل در تحقق یکی از موارد فوق الذکر سهیم و با موارد دیگر به هیچ وجه در تضاد نبوده و در مسیر جمهوری اسلامی باشد.
کلام خود را مزین می سازم به بیانات رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) که بارها و بارها بر رسالت سنگین و سرنوشت ساز نویسندگان، مطبوعات و نشریات تاکید نموده و در هر موقعیتی این وظیفه خطیر را متذکر می شدند:
« نشریه، بسیار خوب است در صورتی که محتوای آن محتوای آموزنده باشد و دست اندرکاران آن متعهد باشند، این نشریه رأس همه امور می شود. انسان اگر انصاف داشته باشد، باید به خاطر مردمی که قلم ها را برای این ها آزاد گذاشته اند، از قلم و قدمش استفاده کند و دیانت هم اقتضای همین را می کند. ما باید نشریاتمان مفید باشد و اخلاق جامعه را اصلاح کنیم»(۱)
مقام معظم رهبری نیز ، همواره نقش رسانه ها و مطبوعات را یادآور شده و بر ارتقای جایگاه آن ها تاکید داشته اند که از آن جمله می توان به رهنمودهای معظم له در دیدار با جامعه مطبوعاتی کشور در تاریخ ۷۵/۲/۱۳ اشاره کرد:
“مطبوعات براى جمهورى اسلامى ایران مسأله اى تجملاتى و تشریفاتى نیست بلکه مسأله اى اساسى است زیرا این نظام بر خلاف نظام هاى دیکتاتورى و سرمایه دارى، نظامى مردمى است و در چنین نظامى، آگاهى و معرفت مثل آب و هوا براى جامعه ضرورى است. مردم در نظام اسلامى باید سرشار از معلومات و معرفت لازم و اهل تحلیل قوى باشند و در تحقق این هدف مهم، رسالت مطبوعات سالم با سلیقه ها و روش هاى متفاوت، اساسى و اجتناب ناپذیر است”
اینک در آستانه یکی از رویدادهای تاریخی کشور یعنی برگزاری انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی، انتظار به حق مردم از مطبوعات کشور اعم از سراسری و محلی این است که بار دیگر رسالت الهی خود را در نظر گرفته و سطور خود را صرف بازگویی حقایق و بیان ارزش ها و آرمان های ملت فهیم و مقاوم ایران نمایند.
از سویی دیگر راههای دستیابی به قله های افتخار را با توجه به پتانسیل ها و محدودیت های موجود نشان داده و امید و نشاط را بیش از پیش در جامعه جاری سازند تا زمینه برگزاری انتخاباتی آگاهانه و متعهدانه در کشور فراهم شود که این امر در واقع لازمه انتخاب شدن افراد اصلح، مومن، متعهد، کاردان، ساده زیست و مردمی، شجاع و در یک کلام نماینده ای لایق برای ملت سرافراز ایران است.
ولیکن در گیلان به گونه ای دیگر می باشد و استاندار گیلان در نشست های مختلف به ویژه جلسه روز گذشته هم اندیشی و هماهنگی پیرامون مسائل و موضوعات انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی،آن چه که دراخبار صداوسیما شبکه باران نشان داده شد تنها رسانه های محدودی ونزدیک به ایشان حضور داشتند.
این درحالیست حتی یک برگ فکس و یا تلفنی از سوی روابط عمومی استانداری گیلان از ایلنا برای شرکت در این جلسه مهم نشد و فقط دربرخی ازجلسات به صورت سلیقه ای ازجمله کلنگ زنی سایت میدان گازی سردارجنگل رودسر و نشست کارگروه اشتغال استان در هفته جاری دعوت می کنند.
استاندار گیلان باید بدانند انتخابات مجلس نهم بسیار مهم وحیاتی می باشد واثربخشی هر رسانه به اندازه مخاطبین آن است و هیچ رسانه ای نیست که از اهمیت برخوردار نباشد ،بنابراین وظیفه سنگین تنویر افکار عمومی و مخاطبین، اطلاع رسانی صحیح و از تعهدات اصحاب رسانه و مطبوعات است.
هم چنین ایجاد شور و نشاط بین مردم با وجود بسیاری از تحریم ها و توطئه های دشمن بر علیه ایران اسلامی، بخشی از وظایف خبرنگاران است.
باید تاکید داشت نقش موثر و سازنده رسانه های دیداری، شنیداری و جراید برای حضور حداکثری مردم ، با ایجاد شور و نشاط و بیان حقایق و هدایت افکار عمومی محقق می شود.
انتظار می رود استانداری گیلان برای حضور حداکثری مردم در پای صندوق های رای نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ،رویه سلیقه ای دعوت از رسانه ها به خصوص خبرگزاری ها را اصلاح کند تا شاهد اطلاع رسانی وتحقق شعار دولت مبنی برعدالت گستری در این استان باشیم.
درد اگر درد منو ناله اگر ناله تو
آنکه البته به جایی نرسد فریاد است