گیلانیان : رئیس سازمان چای کشور از احیای چهار هزار هکتار باغ چای در کشور خبر داد و گفت: سرانه مصرف چای هر نفر در کشور 1.5 کیلو گرم است.
محمدولی روزبهان پیش از ظهر امروز در جمع خبرنگاران گیلان در محل سازمان چای مستقر در این شهرستان با اشاره به فعالیت این سازمان اظهار کرد: چای محصول مهم برای کشور است.
وی با بیان اینکه بحث اقتصاد در کشور مهم است، افزود: سرانه مصرف چای در کشور یک کیلو و نیم بوده که به 110 هزار تن می رسد و درآمد 100 هزار خانوار گیلان و مازندران در حوزه چای است.
رئیس سازمان چای کشور بدترین سال های وضعیت صنعت چای را در سال های 91، 92 و 93 عنوان کرد و ادامه داد: بخشی از وضعیت صنعت چای به دلیل خشکسالی به ویژه در سال 93 بود و در سفر رئیس جمهور به گیلان سه مشکل از جمله چای مطرح شد که نیاز به برنامه های حمایتی در این صنعت داشت.
وی با بیان اینکه با حمایت های به وجود آمده اکنون رکورد تولید برگ سبز چای در سال 95 به 130 هزار تن رسیده است، تصریح کرد: در سال 93 مبلغ درآمد چای 89 میلیارد تومان بود که سال گذشته این رقم به بالغ بر 235 میلیارد تومان رسیده و به 28 درصد خودکفایی در صنعت چای دست یافتیم.
روزبهان بازگشت روحیه نشاط و اعتماد مصرف کننده داخلی در بحث صنعت چای را دلیل افزایش تولید و خودکفایی در تولید این محصول دانست و گفت: در سال 94 مقدار تولید چای 33 درصد بود که این میزان در سال گذشته به 60 درصد تولید در چای رسید.
وی با اشاره به اینکه در سال 93 تولید چای خشک 14 هزار و 300 تن بود، بیان کرد: تمام این میزان چای به فروش نرفت و سه هزار تن باقی ماند اما سال گذشته 31 هزار و 400 تن چای خشک تولید کردیم که توانستیم 90 درصد این محصول را به فروش برسانیم و 25 هزار تن فروختیم و قیمت آن نیز افت نداشته است.
رئیس سازمان چای کشور با پیش بینی وضعیت رو به رشد صنعت چای افزود: در صنعت چای به نقشه ای رسیدیم که تصمیم های لحظه ای نگیریم و با حمایت مستمر مالی و کنترل قاچاق و ارتقای بهره وری این صنعت را جلو ببریم و آینده چای روشن است.
وی از احیای چهار هزار هکتار باغ های چای در کشور خبر داد و گفت: در مرداد سال گذشته اعتبار 100 درصد خرید برگ سبز چای را اخذ کردیم و 150 میلیارد تومان برای خرید برگ سبز پول گرفتیم که از بودجه مصوب بیشتر بود.
روزبهان با تصریح بر اینکه در صنعت چای سرمایه گذاری انجام می شود، خاطرنشان کرد: وام های مناسب و جدید در اختیار کشاورزان و کارخانه داران قرار گرفت و 6 میلیون تن وام احیا به چایکاران داده شده و وضعیت این صنعت بهبود یافته است.
وی درباره چای سنواتی متذکر شد: پس از سال 89 چای سنواتی نداشتیم و سه هزار تن چای سنواتی بود که چون سه سال از تولید گذشته بود قابلیت مصرف نداشت و باید صرف مصارف صنعتی می شد.
رئیس سازمان چای کشور تولید چای را سالم و ارگانیک دانست و یادآور شد: در باغ های چای از سم استفاده نمی شود و تاکنون با هیچ نوع تغییر کاربری در باغ های چای موافقت نکردم و مقدار باغ چای به 20 هزار هکتار رسیده است.
وی خرید تضمینی را از برنامه های حمایتی سازمان چای ذکر کرد و گفت: هفته نخست اردیبهشت امسال برداشت برگ سبز چای آغاز می شود و دولت 60 درصد به برگ سبز چای یارانه پرداخت می کند و مانند سال گذشته بسته های حمایتی نظیر آبیاری تحت فشار را در برنامه دارد و قیمت تضمینی برگ سبز چای هفت درصد افزایش یافته است.
روزبهان درباره واردات چای بیان کرد: سالانه 110 هزار تن نیاز مصرف چای کشور بوده و با توجه به اینکه به جز در گیلان و مازندران در دیگر نقاط کشور چای محصول نمی دهد، نیاز بود 80 هزار تن چای وارد شود که واردات 50 هزار تن رسمی و 30 هزار تن غیررسمی است.