Friday، 04 October 2024 | جمعه، 13 مهر 1403
1 2

گیلانیان : عنوان «رییس جمهور» در اکثر کشورهای دنیا ـ چه نظام پارلمانی و چه ریاستی ـ از جایگاه مهم اجتماعی و سیاسی برخوردار است. در کشور ما نیز این اهمیت در باره جایگاه یادشده، به عنوان دومین شخصیت ارشد نظام اسلامی، کاملا احساس می شود.

رجل سیاسی

بدین خاطر لازم و ضروری است که شخصی که قرار است برای انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا شود، از یک سری امتیازات، برخوردار باشد تا به عنوان «رجل سیاسی» شناخته گردد. جهت تحقق صفت رجل سیاسی، نامزد انتخابات، باید با علاوه بر مشهور بودن در سطح کشور، با وظایف رییس جمهور در قانون اساسی و مقررات کشور، آشنا بوده و توان لازم برای پیاده سازی را داشته باشد که برخی از آن ها عبارتند از:

1ـ تدبیر امور

کشور ما و هر مملکت دیگر، در طول زمان و به تناسب حوادث و اتفاقات، دستخوش ماجرایی هایی می شود که کامیابی در برون رفت از آن ها، نیازمند تدبیر امور به شکلی شایسته است، آن هم در عمل و اجرا نه در شعار و حرف، تا از تنش های بیهوده داخلی و خارجی، پیشگیری گردد.

برای تحقق این امر، لازم است رییس جمهور به قوانین مصوب داخلی و نیز مقررات بین المللی، مسلط باشد تا هنگام استناد به آن ها، دچار مشکل نشود.

2ـ برقراری ارتباط

ارتباط سازمان های اداری کشور با کشورهای دیگر و نیز ارتباط هر کدام از این مراکز تصمیم ساز با یکدیگر در داخل کشور و پیشگیری از تداخل فعالیت ها، هنری است که هر کسی از پس انجام آن برنمی آید و نیازمند سال ها کارکردن موفق در سطوح ابتدایی و میانی نظام و همچنین کسب تجربیات مفید است، تا در هنگام حضور در جایگاه ریاست جمهوری، به کار آید.

3ـ کسب اطلاعات ضروری

جهت اداره صحیح کشور در زمینه روابط خارجی، داشتن اطلاعات درست از اوضاع سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ممالک همسایه یا کشورهای دورتر، از ضروری ترین امور است.

تجهیز به اطلاعات به روز، مطلع بودن از رموز و شیوه های کاری، شگردهای فریبنده و ظاهرسازی های حق به جانب طرف های مقابل، می تواند کارآیی دولت ها را به نحو مطلوب، بالا برده و موجب موفقیت های بیشتر شود.

از سوی دیگر، این اطلاعات گرانبها، سبب می شود که رییس جمهور و هیئت دولت، گرفتار «خطای در محاسبه» نشده و غفلت ها یا اشتباهات دولت های قبل را مجددا تکرار نکرده و در دام توطئه های بیگانگان گرفتار نشوند.

3ـ اطلاع رسانی به مردم

بر اساس رهنمود حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری، دولت ها باید کارهایی را که برای رفاه و آسایش اقشار مختلف مردم انجام داده اند، باید به طور منظم و به موقع ـ نه صرفا در زمان فعالیت های انتخاباتی ـ به اطلاع مردم برسانند و جلوی تبلیغات دشمنان و تولید شایعات را بگیرند.

یکی از هنرهای رییس جمهور، آن است که درهنگام اطلاع رسانی، با رأی دهندگان، راستگو و درستکار باشد و از هر نوع فریبکاری شخصی و اجتماعی، در گفتار و اجرا، به شدت پرهیز نماید.

4ـ نمایندگی از سوی ملت

رییس جمهور، بر اساس قانون، نماینده رسمی ملت و زبان گویای آنان، در مجالس و کنفرانس های داخلی و بین المللی است. بنابراین باید از آگاهی های کافی سیاسی و اقتصادی و اجتماعی در سطوح منطقه ای و جهانی، در سطحی بالاتر از مسئولین میانی و ارشد نظام، برخوردار باشد.

5 ـ خلاقیت در تولید فکر

اداره مناسب کشور، نیازمند خلاقیت در تولید فکر و شناور بودن قدرت ذهنی مسئولین ارشد است که در این مسیر، شخص رییس جمهور، باید بسیار جلوتر از اعضای هیئت دولت حرکت کرده و روش های نو و تازه ای را برای حل مشکلات ارایه دهد نه آن که تنها منتظر نظریه پردازی و ایده سازی کارشناسان بدنه دولت یا خارج از آن، باقی بماند.

6 ـ ارایه راه چاره

اداره کشور، به تناسب رویدادهای سیاسی و تاثیرپذیری از حوادث بین المللی، گاهی دچار بن بست های موقت و موردی می شود، که نیازمند ارایه راه چاره قابل قبول از سوی رییس جمهور می باشد تا با تدابیری که او و وزیرانش می اندیشند، راه حل ها، یکی پس از دیگری خود را نشان داده و آرامش روحی و روانی بر جامعه، حاکم گردد.

7 ـ تأمین بودجه

هر مملکت، برای اداره امور خویش، به بودجه مناسب نیاز دارد تا بتواند به اهداف تعیین شده خود در امر تعلیم و تربیت، مسایل اقتصادی و اجتماعی، پیشرفت های علمی و فعالیت های دفاعی خرد و کلان، دست یابد.

تدوین بودجه سالیانه و تقسیم صحیح آن در میان وزارت خانه ها، نهادها و سازمان های مرتبط و بردن آن به مجلس شورای اسلامی و گرفتن موافقت خانه ملت برای اجرا، از ریزه کاری های دولت ها است و رییس جمهور در جریان قانع سازی نمایندگان، همراه کردن آن ها با خود و تصویب بودجه، نقش تعیین کننده دارد.

به همین دلیل، وی باید به خوبی از اطلاعات اقتصاد کلان مطلع باشد تا مدام چشم و گوشش به دهان کارشناسان دوخته نشود و بدون حضور آن ها نتواند، از اظهار نظر در کوچکترین مسایل برآید. البته آگاهی رییس جمهور از جزئیات امور، برای او یک امتیاز بزرگ محسوب می شود که می تواند قدرت چانه زنی وی را در هنگام مذاکرات، افزایش دهد.

8 ـ نماد ملی

در جریان ارتباط کشور ما با سایر کشورها، رییس جمهور، طی مدت 4 سال مسئولیت خویش، خود را به شکل یک «نماد ملی» زنده و فعال، به نمایش می گذارد. بنابراین نحوه حضور او در جلسات بین المللی، شرکت در میهمانی های سیاسی، افتتاح طرح های اقتصادی داخلی و خارجی و اصولا هر نوع تشریفات، در زمره وظایف رییس جمهور است که در صورت عملکرد درست، می تواند برای نظام، امتیاز آور باشد.

بدین خاطر لازم است رییس جمهور، از تاریخ، آداب و سنت های اجتماعی و نیز رویدادهای کشوری که مراسمی در آنجا برگزار می شود، به خوبی مطلع باشد و بداند که در آن شرایط، چگونه سخن بگوید و چه رفتاری از خود بروز دهد تا بهترین نتیجه برای کشورش حاصل گردد.

9ـ  ولایتمداری

نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، توانسته است با تکیه بر اصل«ولایت فقیه» و پای بندی به لوازم آن، از بحران های متعدد و بسیار دشوار داخلی و بین المللی با موفقیت، عبور کند و میزان قدرت خود را در عرصه مختلف، به نمایش بگذارد.

تحریم های اقتصادی، جنگ تحمیلی هشت ساله، فعالیت های گروهک های محارب در استان های مرزی و سردادن شعار استقلال طلبی از سوی آنان در سال های ابتدایی انقلاب، فتنه بنی صدر، فتنه سال 88، کشف و خنثی سازی توطئه های پی در پی تیم های جاسوسی و تروریستی اعزامی از کشورهای اروپایی و عربی، حملات سایبری و...، گوشه هایی از مشکلاتی بود که حتی یکی از آن ها، برای براندازی نظام سیاسی هر کشوری در دنیا، کفایت می کرد که با درایت و تدبیر هوشیارانه حضرت امام خمینی و مقام معظم رهبری در مقاطع مختلف، خنثی گردیده و کشور از مهلکه های بزرگ، نجات یافت.

رییس جمهور، بیش از هر مقام دولتی، باید پیرو منویات ولی فقیه باشد و پای بندی خود را در اجرا نشان دهد نه آن که هر جا مطابق میل او باشد، خود را ولایتمدار وانمود کند و هر جا که خلاف نظر او باشد، از اطاعت طفره برود و مطالبی بر زبان آورد که موجب خشنودی دشمنان گردد.

10ـ پای بندی به وعده ها

آغاز فعالیت های انتخاباتی در هر دوره ریاست جمهوری، مصادف است با طرح وعده ها و قول و قرارهای گوناگون از سوی نامزدها، که ظاهرا پس از موفقیت فردی که بیشترین آرای عمومی را کسب کرده و به مقام ریاست جمهوری رسیده، گویا بیماری فراموشی بر وی عارض گشته و سخنان خود را از یاد می برد، در حالی که حرف های او در حافظه ملت باقی مانده و فیلم های سخنان و اظهارات وی در آرشیو صدا و سیما، مطبوعات و سایر رسانه های جمعی، موجود است.

به همین دلیل «رییس جمهور مفید» کسی است بتواند کلیه ویژگی های بیان شده را داشته باشد و با شایستگی از عهده مسئولیت هایش برآید.

همرسانی کنید:
برچسب‎ها : مقالات

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان