گیلانیان : مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان با اشاره به آغاز طرح اصلاح ساختار کارخانه های روغن کشی زیتون طی امسال گفت: تاکنون دو سرمایه گذار را برای دریافت تسهیلات اصلاح ساختار به بانک های عامل معرفی کرده ایم و تعدادی هم در مرحله بررسی تقاضا هستند.
قاسم جواد زاده روز یکشنبه در گفت وگو با ایرنا با اشاره به وجود هفت کارخانه روغن کشی در گیلان و تولید سالانه حدود پنج هزار تن روغن زیتون اظهار داشت: میزان تولید روغن زیتون گیلان بیشتر از این آمارهای رسمی است چرا که تعداد زیادی از کارگاه های خانگی، به صورت سنتی از زیتون روغن می گیرند و به بازار عرضه می کنند که در آمارهای تولید نمی گنجد.
وی افزود: اگرچه گیلان جایگاه نخست تولید روغن زیتون گیلان را دارد، اما در عین حال مشکلاتی در بخش فرآوری، روغن کشی و بازار مصرف آن وجود دارد.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی گیلان، پایین بودن سرانه مصرف روغن زیتون، کمبود ماده اولیه کارخانه های روغن کشی، تعداد زیاد واحدهای دیگر محصولات جانبی زیتون، تمایل بیشتر باغداران به فروش زیتون سبز در مقایسه با زیتون روغنی، ساختار قدیمی کارخانه های روغن کشی و وجود کارگاه های روغن کشی غیر مجاز خانگی را از مهمترین مشکلات صنایع روغن کشی زیتون در گیلان عنوان کرد. وی سرانه جهانی مصرف روغن زیتون را 500 گرم اعلام کرد و ادامه داد: در کشور ما سرانه مصرف روغن زیتون حدود 200 گرم است و این یعنی ذائقه ایرانی ها کمتر با روغن زیتون سازگار است و همین موضوع باعث می شود انگیزه تولید بیشتر، کاهش یابد.
جوادزاده قیمت ها را نیز در پایین بودن سرانه مصرف روغن زیتون بی تاثیر ندانست و خاطر نشان کرد: در حالیکه قیمت هر کیلو روغن معمولی در بازار حدود هشت هزار تومان است، قیمت هر کیلو روغن زیتون بر اساس میزان کیفیت بین 55 تا 80 هزار تومان است.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه ظرفیت واقعی کارخانه های روغن زیتون استان حدود هشت هزار تن است، گفت: به علت کمبود مواد اولیه فقط از پنج هزار تن از این ظرفیت استفاده می شود.
به گفته جواد زاده ، پنج هزار تن روغن زیتون هم به حدود 35 هزار تن میوه زیتون به عنوان ماده اولیه روغن کشی نیاز دارد و فقط 12 هزار تن از زیتون تولیدی گیلان سر از کارخانه های روغن کشی این استان در می آورد و کارخانه داران مجبورند بقیه نیاز کارخانه های روغن کشی را از
زیتون تولیدی استان های دیگر تامین می کنند.
وی خاطرنشان کرد: یکی از دلایل کمبود زیتون برای روغن کشی در سومین قطب تولید زیتون، تعداد زیاد صنایع دیگر محصولات جانبی زیتون از جمله زیتون کنسروی، شور و پرورده است به گونه ای که علاوه بر هفت کارخانه روغن کشی زیتون، 15 واحد فرآوری محصولات جانبی دیگر زیتون با ظرفیت 12هزار تن در گیلان فعال است که بیشتر محصول باغداران را بصورت سردرختی و سبز از آنان می خرند و کشاورزان برای اینکه می خواهند زودتر به پول برسند، محصول زیتون را زودتر برداشت کرده و بصورت زیتون سبز می فروشند؛ این درحالیست که زیتون مخصوص روغن کشی باید دیرتر برداشت شود تا دانه ها روغن بیندازند.
وی افزود: برای ایجاد تعادل در صنایع فرآوری زیتون به سرمایه گذارانی که برای دریافت مجوز مراجعه می کنند، پیشنهاد می دهیم در کنار محصولات جانبی جدید زیتون به روغن کشی هم روی بیاوردند.
جواد زاده در خصوص کارگاه های فرآوری خانگی زیتون گفت: اگرچه این کارگاه ها در رودبار تنها شهرستان گیلان که در آن زیتون تولید می شود، برای خیلی ها اشتغالزایی و درآمدزایی در پی داشته اما از آنجا که محصول تولیدی آنان، شناسنامه دار نیست و از زیر ذره بین کیفیت و سلامت نمی گذرد با اما و اگرهایی روبروست و کیفیت نه چندان مطلوب آن که به عنوان روغن زیتون رودبار فروخته می شود، ممکن است به برند روغن زیتون رودبار لطمه بزند.
وی افزود: یکی از برنامه های مهمی که مدیریت صنایع جهاد کشاورزی پیگیر آن است، شناسایی و ساماندهی این کارگاه هاست تا در سایه مشاوره، نظارت و کنترل کیفیت و سلامت، در قالب مشاغل خانگی بصورت مجاز روغن زیتون تولید کنند.
وی افزود: پیشنهاد اختصاص خط اعتباری ویژه برای اصلاح ساختار باغ های زیتون و ایجاد زنجیره تولید از باغدار تا کارخانه دار و بازار را به وزارت جهاد کشاورزی ارائه کرده ایم تا با این کار مشکلات و موانعی که بر سر راه فرآوری زیتون بویژه روغن کشی وجود دارد، تا حدود زیادی رفع شود.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه تلاش می کنیم از تحقیقات و پژوهش هایی که در حوزه تولید و فرآوری زیتون انجام شده بهره بگیریم، گفت: از طرفی با کمک توان نظارتی برخی دستگاه ها در صدد بهبود کیفیت روغن زیتون تولیدی گیلان هستیم.
کشت زیتون در رودبار قدمتی 900 ساله دارد و از مهمترین ارقام کشت شده می توان به زرد زیتون، روغنی محلی، فیشمی، شنگه زیتون، ماری، گلوله زیتون و ارقام جدید مانزانیلا، کنسروالیا، آربکین، کروناکی و آربوسانا اشاره کرد.
گیلان در مساحت و تولید زیتون، رتبه سوم کشور را دارد و زمان برداشت زیتون از شهریورماه آغاز و تا پایان آذر ادامه دارد. سطح زیر کشت زیتون در شهرستان رودبار به افزون بر هشت هزار هکتار می رسد.
شهرستان رودبار در 67 کیلومتری جنوب مرکز استان گیلان واقع است.