Saturday، 07 December 2024 | شنبه، 17 آذر 1403
1 2

گیلانیان : بلوار ساحلی انزلی نخستین پارک به سبک اروپایی و نوین در ایران محسوب می شود که به دلیل منظره چشم نواز، هر سال میزبان مسافران و گردشگران زیادی از داخل و خارج از کشور است.

بندر انزلی یکی از مهم ترین شهرهای گردشگری، از مراکز مهم اقتصادی و یکی از قطب های ورزشی در ایران است و بخش مرکزی شهرستان انزلی محسوب می شود. مردم انزلی گیلک هستند و به زبان گیلکی صحبت می کنند. این شهر دارای اولین و بزرگترین بندر ایران در سواحل جنوبی دریای خزر (کاسپین) است و در استان گیلان واقع شده است.

بندرانزلی از شمال به دریای خزر از جنوب به شهرستان صومعه سرا از شرق به شهرستان رشت و از غرب به شهرستان رضوانشهر متصل می شود. شهرستان بندرانزلی در ناحیه ای کاملاً جلگه ای به صورت طولی و در ساحل دریای خزر واقع شده و دارای آب و هوای مرطوب است. بخشی از محیط زیست طبیعی این شهرستان را دریا (۴۰ کیلومتر نوار ساحلی) و بخش مهم دیگر را اکوسیستم ارزشمند تالاب انزلی تشکیل می دهد.

جذابیت های گردشگری شهرستان بندر انزلی

شهر انزلی در غرب استان گیلان قرار داشته و به واسطه سواحل خزر و تالاب بین المللی بندر انزلی از چند جزیره و شبه جزیره تشکیل شده است. نام انزلی با توجه به پیشینه تاریخی آن در بیشتر شهرهای اروپایی شناخته شده است و به دلیل وجود گمرک و ارتباط تجاری از زمان های دور نزد تجار ایرانی و خارجی به دروازه اروپا شهرت یافته بود.

دریای کاسپین، سواحل ماسه ای، تالاب بین المللی انزلی، پل های تاریخی انزلی و غازیان، پارک ساحلی (بلوار)، کاخ موزه نیروی دریایی، موج شکن، مناره یا برج ساعت، عمارت قدیمی دادگستری برخی از دیدنی های شهر انزلی به شمار می روند که منطقه آزاد تجاری، اقتصادی و موقعیت استراتژیک شهر انزلی از لحاظ جاده ای سالانه موجب جذب تعداد زیادی توریست و گردشگر داخلی و خارجی است.

استان گیلان و به ویژه شهرستان انزلی به دلیل وجود سواحل دریای خزر و همچنین جاذبه های تاریخی و طبیعی بسیار زیبا و چشم نواز همیشه ایام یکی از مهم ترین پایگاه های توریستی و تفریحی کشور بوده و علاوه بر اینکه به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و همسایگی با چندین کشور حاشیه دریای خزر در حوزه تجاری نیز از جایگاه خاصی در ایران برخوردار است.

بلوار انزلی با قدمتی ۱۰۰ ساله

«بلوار انزلی» با منظره کم نظیرش، نزدیک به ۱۰۰ سالی است که چشم ها را به ضیافت تماشا فرا می خواند. بوستان ساحلی قدس (بلوار) که از مهم ترین جاذبه های گردشگری بندر انزلی محسوب می شود، در مرکز این شهر قرار گرفته و از جمله آثار میراث فرهنگی این شهرستان بوده که به ثبت ملی رسیده است.

در فضای دوست داشتنی این بوستان، تماشای کشتی های پهلو گرفته در لنگرگاه، پرواز کاکایی های سپید بال، شولای مه بر شاخ و برگ درختان سبز و پیچک ها و سوسوی فانوس های دریایی، غبار ملال را از دل و ذهن آدمی دور می کند.

اهالی شهر ساحلی انزلی لحظات تلخ و شیرین بسیاری را با قدم زدن در این بوستان پشت سر گذاشته اند. آنها شور عاشقانه های خود را به آلاچیق ها و چمن های تر از شبنم بلوار می سپارند و حکایت اندوه نشسته بر دلشان را با امواج ترانه خوان دریا در میان می گذارند. این مکان در میان گردشگران نیز بسیار شناخته شده است و بلوار انزلی میزبان گردشگران در هر ۴ فصل سال است. درخشش انوار خورشید تابستان بر گستره امواج، جامه سبز بهار بر قامت درختان، خنکای نسیم تابستان و ابرهای آسمان زمستان در این بوستان ساحلی تماشایی تر از دیگر نقاط شهر است.

یکی از اولین مکان هایی که گردشگران شهر انزلی راهی آن می شوند و همواره از منظر تحسین بر انگیزش به وجد آمده اند، این بوستان ساحلی است. چشم انداز بندرگاه، چراغ های روشن کشتی ها وقتی خورشید در حال غروب کردن است و یا صدای بوق کشتی ها که در آمدن و رفتنشان طنین انداز می شود، ذهن و خیال آدمی را مسحور می سازد.

بلوار انزلی؛ یکی از مظاهر ورود مدرنیته به ایران

«عزیز طویلی» در کتاب تاریخ جامع انزلی درباره پیشینه بلوار عنوان کرده که از تاریخ دقیق احداث بلوار سند معتبری در دست نیست ولی آنچه که مسلم است در زمان حکومت مرحوم عمید همایون بلوار وجود داشته است. وی همچنین به مدارک موجود در بایگانی شهرداری انزلی اشاره می کند که در آنها چنین نوشته شده «بلوار تحتانی و فوقانی از سال ۱۳۰۱ شمسی به وسیله شهرداری احداث و به مرور آباد شد که جمع مساحت آن ۲۳۳۸۲ متر مربع است.»

اسناد موجود نشان دهنده از این موضوع است که در ساخت، تکمیل و فضا سازی هایاین بوستان از پارک ساحلی در بادکوبه با نام بلوار و همچنین معماری اروپای شرقی الهام گرفته شده است.

مسئول کمیسیون فرهنگی انجمن توسعه انزلی در اینباره گفتگو با خبرنگار مهر اظهار می کند: بلوار انزلی را به نوعی می توان یکی از مظاهر ورود مدرنیته به ایران از طریق مهم ترین بندر شمال کشور دانست، چرا که این بلوار از اولین پارک ها یا فضاهای عمومی مدرن ایران محسوب می شود که قدمتش به ابتدای قرن جاری بر می گردد.

آرمین صافدل می افزاید: مسیر طولی و آرام این بلوار در جوار دریا برای پیاده روی، چشمانداز منحصر به فرد آن به اسکله و محوطه بندری و فضای نوستالژیک بلوار انزلی از عمده دلایل محبوبیت این بلوار است که بسیاری از گردشگران و شهروندان را در روزهای مختلف سال به اینجا کشانده و سبب شده که این بلوار از محبوب ترین جاذبه های گردشگری انزلی باشد.

صافدل یادآور می شود: البته اگر مبلمان و کف سازی مناسب تری نیز برای آن طراحی شود که تردد آسان تر همه اقشار از جمله سالمندان و معلولین فراهم شود، بیش از این می تواند شهروندان و گردشگران را به خود علاقه مند کند.

لزوم تلاش برای حفظ معماری زیبای بلوار انزلی

متأسفانه متولیان امر در حفظ شکوه بلوار انزلی چندان کوشا نبوده اند. ساماندهی دکه ها، وضعیت سرویس های بهداشتی، لزوم انجام به موقع مرمت ها، ضرورت توجه بیشتر به فضای سبز از جمله مواردی است که در این حوزه مطرح می شود.

واقعیت این است که بلوار انزلی از آنچه در عکس ها و خاطرات گذشته و تابلوهای نقاشان این شهر شاهدش هستیم، فاصله گرفته است.

صافدل در این باره به خبرنگار مهر می گوید: یکی از معمارانی که در زیباسازی این بلوار نقش بسزایی داشت، استاد «ستار روزگار» بود که جدا از ساخت پلکان ضلع شرقی بلوار که امروز به پلکانِ عشق معروف است، مجسمه های بسیاری در شمایل فرشته های بالدار نیز در بلوار انزلی وجود داشته که هنر این استاد است. متأسفانه نسل های بعد در حفظ هارمونی و شاخصه های معماری بلوار تعهد نداشتند و بلوار انزلی طی دهه های اخیر بنا به آسیب های طبیعی دچار تخریب هایی شد که بعدها در هر دوره مدیریت شهری بنا به سلیقه خویش معماری بلوار را اصلاح و مرمت کردند و امروز بلوار انزلی از آن بافت قدیمی خود دور شده است.

وی می افزاید: معماری بلوار تا حد زیادی از دست رفته و جایگاه اجتماعی بلوار انزلی نیز کمرنگ شده که انتظار می رود مدیریت شهری با اجرای طرح های هنری، فرهنگی، اجتماعی فاخر بتواند محیط بلوار را از نظر اجتماعی پویا و با نشاط سازد.

ضرورت توجه ویژه به بلوار انزلی

مدیر اداره فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری انزلی در این باره در گفتگو با خبرنگار مهراظهار می کند: بلوار انزلی یکی از مناطق ویژه گردشگری شهر انزلی است که نظیرش در کشور خودمان کمتر دیده شده هرچند معتقدم در دنیا نیز ساخت چنین بلواری کم نظیر است.

حامد سمیعی همچنین به وجود برخی ضعف ها در این بلوار به رغم وجود زیبایی هایمنحصربه فرد آن، ادامه می دهد: این بلوار هم اکنون از نظر زیبایی های طبیعی و جلوه های بصری برای گردشگران و شهروندان یک مکان قابل تحسین و جذاب است اما ضعف هایی دارد که نیازمند به بهسازی و ساماندهی است.

وی با تأکید بر لزوم ساماندهی غرفه های حاشیه بلوار، تصریح می کند: باید این دکه ها و گاری ها به تناسب با زیبایی های بصری بلوار زیباسازی شوند تا همخوانی و هارمونی خاصی با معماری این بلوار برای بیننده ایجاد کند. البته پیشنهادهایی به شهرداری انزلی داده شده است.

سمیعی درباره اجرای برنامه های فرهنگی در بلوار می گوید: یکی از مواردی که حتماً باید مورد توجه قرار گیرد، اجرای برنامه های فرهنگی در نقاط گردشگری به ویژه در اماکنی نظیر بلوار انزلی است تا مردم به واسطه برگزاری برنامه های فرهنگی، انگیزه بیشتری برای حضور در این اماکن داشته باشند.

وی با بیان اینکه یکی از برنامه ها «جمعه های فرهنگی بلوار» است که قرار بوده پیش از نوروز آغاز شود، ادامه می دهد: این برنامه به صورت آزمایشی یک هفته در بلوار اجرا شد که شاهد بازخورد بسیار خوبی بودیم.

اهمیت حفظ و معرفی جاذبه های گردشگری

بی تردید بلوار انزلی از جاذبه های گردشگری کم نظیری است که نیاز چندانی به معرفی ندارد. در آلبوم عکس اکثر مسافران و گردشگرانی که به استان گیلان و شهرستان انزلی سفر کرده اند حتماً عکس هایی از منظره زیبا و منحصربه فرد این بلوار دیده می شود.همانظور که بسیاری نیز شاهد مناظری بدیع از این بلوار در قاب جعبه جادو و پرده سینما هنگام تماشای فیلم های سینمایی و تلویزیون بوده اند. اما آنچه این روزها بیش از گذشته ضرورت آن احساس می شود، احیای بافت کهن بلوار انزلی و حفظ و نگهداری شایسته از آن است که گنجینه ای ارزشمند نه تنها برای شهر گردشگر پذیر انزلی، بلکه برای گیلان و ایران محسوب می شود.

همرسانی کنید:

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان