Friday، 06 December 2024 | جمعه، 16 آذر 1403
1 2

گیلانیان به گزارش فرارو : در حالی وزیر بهداشت از سرنوشت نامعلوم یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار ارز دولتی در حوزه واردات تجهیزات پزشکی خبر می دهد که مجموع ارز دریافتی ۲۶ شرکت معتبر در حوزه واردات تجهیزات پزشکی که اتفاقا جزء شرکت های بزرگ وارداتی و توزیعی در کشور هستند، معادل ۲۲ درصد رقم ارز مورد اشاره وزیر است.

رانت چشمگیر ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان قربانی می گیرد؛ جدیدترین خبر از توزیع این رانت گسترده، اظهارات اخیر وزیر بهداشت است.
سعید نمکی در جمع نمایندگان عضو فراکسیون ولایی مجلس شورای اسلامی گفت: «یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار ارز به حوزه تجهیزات پزشکی اختصاص یافته است، اما هنوز دقیقا معلوم نیست چه کسی این ارز ها را برده و چه چیزی آورده و به چه کسانی داده است.»
وی ادامه داد: «بنده در سرازیری عمر خود هستم و البته از پیگیری، شناسایی و افشاگری علیه این شبکه رانت و فساد عقب نشینی نمی کنم. با یک فساد سازمان یافته در دارو و تجهیزات پزشکی و حتی برخی شرکت های وابسته به وزارت بهداشت درگیر بودیم، ابایی ندارم بگویم بسیاری از این شرکت های وابسته به هیات امنای ارزی هریک به نوعی مشکل دارند، یک جریان از بیرون وزارت بهداشت هدایت می شود و عده ای را تطمیع می کند که اتفاقا من را مصمم تر کرده با جدیت و سرعت بیشتری برخورد کنم.»
وزیر بهداشت همچنین از پول های کثیفی حرف می زند که علیه او در فضای مجازی هزینه می شود که جلوی افشاگری و پیگیری های وی را بگیرد. اگرچه اظهارات جنجالی وزیر بهداشت طولی نکشید که به سرعت در فضای مجازی پخش شد، اما حال این سوال ها بدون پاسخ مانده است که ۱- چه کسانی، ۲- چرا، ۳- چگونه و ۴- کجا این ارز های دولتی را دریافت و سپس هزینه کرده اند. در این زمینه «فرهیختگان» با تحلیل آمار های لیست دریافت کنندگان ارز دولتی در بخش واردات دارو و تجهیزات پزشکی را بررسی کرده است که نتایج آن بسیار قابل تامل است، به طوری که بررسی لیست دریافت کنندکان ارز دولتی نشان می دهد در بخش واردات دارو و تجهیزات پزشکی بیش از ۳.۵ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی از سوی دولت تخصیص داده شده که با فرض ۱.۵ میلیارد دلار سهم واردات دارو، سهم واردات تجهیزات پزشکی به دومیلیارد دلار می رسد که این میزان ۷۰۰ میلیون دلار هم بیش از رقم مورد اشاره وزیر بهداشت است.
همچنین طبق بررسی ها، فروش آزاد دومیلیارد دلار ارز تجهیزات پزشکی برای دریافت کنندگان آن در کمترین برآورد معادل ۲۵ هزار میلیارد تومان رانت ایجاد می کند که این مقدار معادل بودجه پنج استان کشور شامل البرز (۴.۳ هزار میلیارد تومان)، خراسان جنوبی (۵.۴ هزار میلیارد تومان)، خراسان شمالی (۴.۵ هزار میلیارد تومان)، گلستان (۶.۷ هزار میلیارد تومان) و قزوین (۴.۱ هزار میلیارد تومان) در سال ۹۸ است.
اما سرنوشت نامعلوم ارز دریافتی در حوزه واردات تجهیزات پزشکی به همین جا ختم نمی شود، به طوری که بررسی ها نشان می دهد در حالی طی یک سال اخیر برای واردات تجهیزات پزشکی دومیلیارد دلار ارز دولتی اختصاص یافته که بررسی ها نشان می دهد میزان ارز دریافتی ۲۶ برند حوزه تجهیزات پزشکی در یک سال اخیر حدود ۲۷۸ میلیون دلار ارز است.
به عبارت دیگر، بررسی موردی وضعیت ۲۶ برند فعال در حوزه واردات تجهیزات پزشکی طی یک سال اخیر نشان می دهد کل ارز دریافتی این شرکت ها فقط معادل ۱۴ درصد ارز اختصاص یافته به این حوزه است، در یک جمع بندی، بررسی آماری موید این امر است که دست های پنهان زیادی در حوزه واردات تجهیزات پزشکی بوده که در شرایط محدودیت ارزی به طور چراغ خاموش ارز های دولتی را بلعیده اند. ۲۵ هزار میلیارد برای واردات تجهیزات پزشکی گرچه در زمینه واردات تجهیزات پزشکی آمار مستندی وجود ندارد، با این حال در گزارش حاضر با مدنظر قراردادن عنوان شرکت های واردکننده به ارقام جالب توجهی در زمینه واردات این اقلام رسیده ایم، به طوری که بررسی لیست دریافت کنندگان ارز دولتی نشان می دهد در یک سال اخیر شرکت هایی با عناوین «طب، تجهیزات پزشکی، پزشکی، درمان، دارو و سلامت» بیش از ۳.۵ میلیارد دلار ارز دولتی برای واردات دریافت کرده اند که در نوع خود رقم شگفت انگیزی است.
حال از آنجاکه طبق اظهارات مدیرکل نظارت و ارزیابی دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو در سال ۹۵ میزان واردات دارویی کشور ۱.۱ میلیارد دلار و در سال ۹۶ نیز حدود ۱.۳ میلیارد دلار بوده، بنابراین به فرض هم میزان واردات دارو در سال ۹۷ را هم ۱.۵ میلیارد دلار در نظر بگیریم، بر این اساس از مجموع ۳.۵ میلیارد دلار ارز اختصاص داده شده به حوزه دارو و تجهیزات پزشکی، دومیلیارد دلار برای تجهیزات پزشکی باقی می ماند که رقمی بسیار عجیب و چشمگیر است.
بر این اساس، با این حجم از اختصاص ارز دولتی برای واردات تجهیزات پزشکی، قطعا رانت چشمگیری در حوزه واردات تجهیزات پزشکی وجود دارد، به طوری که اگر فرض بگیریم واردکنندگان کالا های پزشکی ارز دریافتی خود را با دلار آزاد ۱۲.۵ هزار تومانی در بازار عرضه کنند، گردش مالی این دومیلیارد دلار ۲۵ هزار میلیارد تومان خواهد بود که این رقم معادل بودجه ۶ استان کشور در سال ۹۸ است. چه کسی یک میلیارد دلار را برد؟ یکی از نکات جالب توجه در سخنان اخیر وزیر بهداشت، بلاتکیلفی سرنوشت یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار ارز دولتی است. نمکی در جمع فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس گفته است: «ما نمی دانیم یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار تجهیزات پزشکی را کجا و چطور هزینه کردند.»
در این زمینه با توجه به اینکه آمار و لیست مستندی از تعداد واردکنندگان تجهیزات پزشکی وجود ندارد، «فرهیختگان» میزان واردات ۲۶ شرکت معتبر در حوزه واردات و توزیع تجهیزات پزشکی در کشور را بررسی کرده است که این آمار ابعاد پیچیده تری به اظهارات وزیر بهداشت می افزاید، به طوری که طبق لیست دریافت کنندگان ارز دولتی، ۲۶ شرکت معتبر در حوزه واردات تجهیزات پزشکی از اول فروردین سال ۹۷ تا ششم تیرماه سال جاری (آخرین آمار منتشرشده از سوی بانک مرکزی) درمجموع فقط ۲۷۹ میلیون دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت کرده اند.
به عبارت دیگر، در حالی وزیر بهداشت از سرنوشت نامعلوم یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار ارز دولتی در حوزه واردات تجهیزات پزشکی خبر می دهد که مجموع ارز دریافتی ۲۶ شرکت معتبر در حوزه واردات تجهیزات پزشکی که اتفاقا جزء شرکت های بزرگ وارداتی و توزیعی در کشور هستند، معادل ۲۲ درصد رقم ارز مورد اشاره وزیر است.
بر این اساس می توان گفت: این یک میلیارد دلار مورد اشاره وزیر بهداشت را آن شرکت ها یا اشخاص حقیقی دریافت کرده اند که چندان فعالیت اقتصادی نداشته و اتفاقا ارز را برای خروج سرمایه از کشور یا موارد دیگر همچون فروش در بازار آزاد و پولشویی دریافت کرده اند.
فساد این بار در نظام پزشکی؛ چه کسی ۵۰ هزار میلیارد تومان را برد؟
فساد این بار در نظام پزشکی؛ چه کسی ۵۰ هزار میلیارد تومان را برد؟
همرسانی کنید:

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان