گیلانیان : پژوهشگر حوزه و دانشگاه گفت: تحلیل درست و دقیق وقایع تاریخی، گواه آن است که تدابیر امام سجاد(ع) در دوره اسارت، ندبه ها و نوحه ها، سخنرانی ها و روشنگری های آن حضرت در مدینه، به منزله جهاد سیاسی و فرهنگی، جهت حفظ نهضت عاشورا بسیار مفید و ثمربخش بود.
حجت الاسلام محمد ساجدی، پژوهشگر حوزه و دانشگاه ضمن عرض تسلیت به مناسبت فرارسیدن شهادت امام سجاد(ع)، اظهار کرد: حضرت علی بن الحسین(ع) از همراهان کاروان حسینی در کربلا بود که پس از شهادت مظلومانه پدر بزرگوارش در روز عاشورا و در سخت ترین شرایط تاریخی پس از آن واقعه جانسوز، امامت شیعیان اثنی عشری را برعهده گرفت .
وی با بیان اینکه حضرت زین العابدین(ع) همراه زینب کبری(س)، در پیام رسانی مظلومیت شهیدان کربلا و افشای ماهیت پلید دشمنان سفاک و مکّار آنان نقش اساسی ایفا کرد، افزود: پس از آن در طول بیش از سی سال در ضمن برافراشته نگه داشتن پرچم مظلومیت سالار شهیدان، به تبیین و ترویج فرهنگ ناب اسلامی پرداخت و با تربیت شاگردان، زمینه را برای شکل گیری مکتب و آموزه های ناب شیعی در عصر امام محمدباقر (ع) و امام جعفرصادق (ع)، با بهره مندی از شرایط خاص و تداوم آن فراهم ساخت.
ساجدی بیان کرد: بروز جنایت بی نظیر تاریخ اسلام و انسان در کربلا علیه حسین بن علی(ع) و یاران و خاندان او به دست مسلمانان ظاهری در دوره سرشار از خدعه و نیرنگ خلافت اموی و با رهبری دستگاه فاسد یزیدی، خلأ معرفت و معنویت در جامعه مسلمانان را نمایان ساخت. از این رو، امام چهارم باتوجه به چنین وضعیتی، اولویت رسالت خویش را در بعد فرهنگی تشخیص داد و آموزه های اصیل اسلامی همراه با سلوک عملی و عبادی خویش، به ارائه عرفان ناب الهی پرداخت.
وی در خصوص حساسیت دوران امامت حضرت زین العابدین(ع)، گفت: در تاریخ حدود 250 ساله شیعه و امامت 11 امام بزرگوار، قبل از دوران غیبت امام عصر(عج) دوران امامت 34 ساله امام سجاد(ع)، سخت ترین دوران بود. در این مدت، جامعه اسلامی سرشار از فتنه و اضطراب و همراه با نگرانی ها و سختی های فراوان بود. بعد از عاشورا، بنی امیه و دشمنان درصدد تحریف وقایع برآمدند و سعی کردند تا شهادت امام حسین(ع) را خواست و جبر خدا معرفی کنند؛ در چنین شرایطی، حضرت سجاد(ع) با روشنگری های هوشمندانه و شجاعانه در حفظ نهضت عاشورا کوشید.
این پژوهشگر حوزه و دانشگاه با بیان اینکه رفتار و گفتار امام سجاد(ع)، در اوج استیلا و قدرت نمایی دشمن پس از عاشورا، در مجلس ابن زیاد و مجلس یزید و روی منبر در مسجد شام، گویای شجاعت ایشان است، تصریح کرد: با توجه به سخنان زین العابدین(ع) در مجلس ابن زیاد و در مجلس یزید و به ویژه خطبه آن حضرت در مسجد شام، شجاعت این امام همام بر ما روشن می شود.
ساجدی با اشاره به تدبیر و سیاست حضرت سجاد(ع) در مبارزه و برخورد با حکام زمان، گفت: امام سجاد(ع) در طول دوران امامتش در شرایط دشوار پس از واقعه عاشورا، حریم تشیع را پاس داشت. به عقیده مورخین، تدبیر آن حضرت، در حوادث هولناکی مانند واقعه «حَرّه»، شهر مدینه و بسیاری از شیعیان را از دست کسانی چون یزید و عبدالملک مروان صیانت کرد و در عین حال، از هر فرصتی برای برخورد و مبارزه با حکام زمان خود بهره برداری کرد.
وی در خصوص جهاد فرهنگی و تبیین معارف توسط علی بن حسین(ع)، بیان کرد: امام سجاد(ع) به مشیت الهی در جریان حادثه کربلا بیمار بود و در رکاب سیدالشهداء(ع) جهاد نکرد و به شهادت نرسید اما بقا و اسارتش عامل بقای اسلام شد. نهالی که با قیام امام حسین(ع) غرس شد، به دست فرزند بزرگوارش علی بن الحسین(ع)و خواهر ارجمندش زینب کبری(ع) آب یاری شد و به ثمر نشست. تحلیل درست و دقیق وقایع تاریخی، گواه آن است که تدابیر امام سجاد (ع) در دوره اسارت، ندبه ها و نوحه ها، سخنرانی ها و روشنگری های آن حضرت در مدینه، به منزله جهاد سیاسی و فرهنگی، جهت حفظ نهضت عاشورا بسیار مفید و ثمربخش بود.
این پژوهشگر حوزه و دانشگاه اضافه کرد: «صحیفه سجادیه» که به زبور آل محمد(ص) ملقب شده است و دعاهای فراوانی که از سیدالساجدین(ع) به یادگار مانده است، گنجینه ای از فرهنگ و معارف اسلامی و ارمغان گران سنگی از آن حضرت برای شیعیان و شیفتگان معرفت و عرفان ناب است.
وی افزود: امام چهارم در طول دوران امامت خود، شاگردان بسیاری مانند أبو حمزه ثمالی تربیت کرد، تا جایی که حلقه نخست شاگردان امام محمد باقر(ع) و امام صادق(ع)، را شاگردان ایشان تشکیل می دادند.
ساجدی یادآور شد: نقل کرده اند که در محضر امام صادق(ع) از مناقب امیرالمؤمنین علی(ع) صحبت شد و گفته شد هیچ کس قادر نیست مانند آن حضرت عمل کند و هیچ کس بیش تر از علی بن الحسین(ع) به امیرالمؤمنین، شباهت نداشته است. ایشان معیشت صد خانواده را تأمین می کرد...». حتی از طریق اهل سنت روایت شده است هنگامی که امام سجاد(ع) به شهادت رسید، معلوم شد که آن حضرت به طور مخفی، زندگی صد خانواده را تأمین می کرد.