Monday، 08 December 2025 | دوشنبه، 17 آذر 1404

اختصاصی گیلانیان : خبرگزاری مهر و شبستان به ترتیب در تاریخ های 12 و 14 اسفند90 نوشتند: مشاور و مدیر کل حوزه استاندار گیلان از راه اندازی پایگاه اطلاع رسانی با نام (پاگ) طی سال آینده در این استان خبر داد.

مشاور و مدیر کل حوزه استاندار گیلان به خبرنگار شبستان می گوید : در این پایگاه اطلاع رسانی تمام اخبار و اطلاعات استان ساماندهی شده و مرجع کاملی از اخبار استان برای کاربران است که به وجود آورنده یک تحول بزرگ در بخش اطلاع رسانی است.

وی با بیان اینکه این پایگاه اطلاع رسانی زیر نظر شورای اطلاع رسانی استان انجام وظیفه می کند، بیان داشت: از تمام خبرنگاران استان جهت همکاری در این امر دعوت می کنم .

متأسفانه هیچیک از دو خبرنگار محترم از جناب مشاور سؤال نکردند «پاگ» یعنی چه ؟ و این نام بر چه اساس ، ملاک و معیاری برای پایگاه اطلاع رسانی گیلان انتخاب شده است؟

علی القاعده هر اسمی در وهله اول باید یک معنائی ، وجه تسمیه ای یا مؤانستی با فرهنگ جامعه داشته باشد تا قابل پذیرش باشد . حال اگر اسم غیر ایرانی و یک لغت بیگانه هم باشد خود باید موارد استعمال داشته باشد و با ذائقه جامعه سازگار ، مأنوس و مصطلح باشد.

اگر نام انسان و یا سایر مخلوقات است باید متناسب با شأن مخلوق باشد و اگر متعلق به کاری است باید تا حدودی تداعی کننده کار یا شغل یا پیشه صاحب آن باشد .

بعنوان مثال : همانطوریکه نامی مثل « حسین طبرستانی راد » بر زبان جاری می شود هر فارسی زبانی بدون درنگ می فهمد این اسم یک مرد است و در وهله دوم کسانی که در زبان فارسی مطالعه ای دارند در می یابند که (واژه) مورد نظر یک اسم مرکب از : (حسین + طبرستانی + راد ) است و زبان دانان و زبان شناسان به تجزیه و ترکیب آن می نشینند که : (حسین ) اسم مصغر (حسن) به معنی پسرک زیباست ؛ (طبرستانی) هم صفت نسبی است و از دو جزء قید مکان و علامت صفت نسبی تشکیل شده (طبرستان) + (ی) به معنی اهل طبرستان یا مازندران است و (راد) نیز به معنی (شجاع) ، صفتی از برای حسین طبرستانی است که معنی اسم مورد نظر عبارت است از : پسرک زیبا و شجاع اهل طبرستان .

اما پاگ به چه معنی است ؟ آیا از لغات فارسی است یا عربی و یا لغت بیگانه دخیل در زبان فارسی است که مردم با آن آشنائی قبلی دارند ؟ آیا تنها با حرف اول کلمات " پایگاه - اطلاع رسانی - گیلان " می توان یک اسمی ساخت که در زبان فارسی و نظام اسلامی مقبولیت عامه داشته باشد ؟ آیا یک اسم بیگانه ای که عده ای بسیار محدود و معدود بجهت غرب زدگی به آن گرایش دارند که جو غالب جامعه پذیرای آن نیست ، می تواند نام یک بنگاه خبر رسانی باشد ؟ آیا در انتخاب نام مذکور مطاله ، تحقیق و یا حداقل پرس و جوئی صورت گرفته یا خیر ؟

جناب آقای راد !

علی الظاهر سرپرست محترم اداره کل فناوری اطلاعات استانداری گیلان که عنوان (مهندس) ی را نیز یدک می کشد ، نمی داند :

«نه هر که سر بتراشد قلندری داند  نه هر که آینه گیرد سکندری داند » که با ردیف کردن چند حرف ، ( اسم ) ی موهن می سازد و شما نیز از طریق رسانه عمومی منعکس می نمایید تا سوژه دیگری برای گیلانیان و ایرانیان شود !؟

یکی از دلایلی که باعث طرح موضوع مشاوران بی تجربه شده است اقداماتی از این دست ، مانند خلق « اسم » برای پایگاه اطلاع رسانی گیلان است که حضرات علیرغم القاب دهن پرکنی که دارند زحمت کمترین تحقیق را به خود نمی دهند و بی مطالعه کاری را انجام می دهند که حتی یک روستائی گیلانی انجام آن را عار می داند !؟

بدون شک در ایام حضور در گیلان متوجه شده اید که پایگاه های اطلاع رسانی ، وبسایت ها و وبلاگ ها در گیلان آنقدر فراوان است که از شخصیت های حقیقی و حقوقی و شهرستان ها و شهرها و بخش ها گذشته و کم نیستند روستاهائی که امروز در استان دارای پایگاه اطلاع رسانی هستند و تعداد آنها به حدی است که می رود جو غالب استان را تشکیل دهد ولی در تمام این پایگاه های اطلاع رسانی یک نام نامأنوس و عجیب و غریب مشاهده نمی شود بنابراین جای شکی باقی نمی گذارد که نامگذاران این پایگاه از شیوه نامگذاری در اسلام که هیچ ، حتی از اهمیت نامگذاری در دنیای مجازی هم بی اطلاع هستند که چنین ( اسم ) ی را برای پایگاه اطلاع رسانی یک اداره سیاسی نظام جمهوری اسلامی خلق کرده اند ! البته اگر این مشاوران تافته جدا بافته غیر از این می کردند جای تعجب داشت !

اما جهت مزید اطلاع مشاور و مدیر کل محترم حوزه دفتر استاندار گیلان ، دبیر و اعضای محترم شورای اطلاع رسانی و سرپرست اداره کل فناوری اطلاعات استانداری گیلان و همه آنهایی که در خلق این اسم سخیف زحمت کشیده اند می رساند :

اگر قبل از اعلام رسمی نام ( پاگ ) کمی در مورد آن در گوگل که آسانترین راه تحقیق است جستجو می کردند به آسانی صدها شرح کشاف به همراه عکس در توضیح اسم مورد نظر و اعلان عمومی شده به دست می آوردند که خود به خود شرمنده شوند و از اعلام آن پشیمان گردند . اما جهت اطلاع از میان تمام شروح قابل دسترسی در اینجا فقط به توضیح یک منبع نام آشنا «ویکی پدیا (دانشنامه آزاد)» بسنده می کنم که چنین آورده است :

" پاگ (pug) یک نژاد سگ است ! 

پاگ دارای جثه کوچک و عضلانی می باشد. به رنگهای سیاه، نقره ای، قهوه ای و طلایی یافت می شود. گوشها مخملی و به شکل گلبرگ رز می باشند. اکثراً دارای خال بر روی گونه ها می باشند. چشمهای تیره، براق و برآمده و دم کوتاه فر خورده دارد (دم اگر دوبار فر بخورد ترجیح دارد)".

این پایگاه در مورد خلق و خوی سگ پاگ می نویسد :

"سگی است باوفا، جنجالی، بی انضباط، سرکش، با محبت و خوشحال. جذاب، باهوش و بازیگوش. آموزشها را به خوبی فرا می گیرد.

پاگ نسبت به تن صدا حساس است بنابراین نیازی به بلند کردن صدا در هنگام تنبیه حیوان نمی باشد. دیده بان خوبی است، سگ صلح طلبی می باشد و رابطه خوبی با کودکان، سایر حیوانات خانگی و حتی غریبه ها دارد. پاگ به توجه زیادی از سوی صاحبش نیاز دارد و بی توجهی او را به یک موجود حسود تبدیل می کند".!!؟؟

حال سؤال اینجاست :

"  پایگاه اطلاع رسانی  گیلان  "  پاگ " با هدف ساماندهی خبرنگاران استان سال آینده راه اندازی می شود " یعنی چه و برای چه منظوری ؟

دعوت مشاور محترم از تمام خبرنگاران استان جهت همکاری در این امر ، برای کدام مقصود است ؟  

انتظار می رود آقایان مشاوران که علی القاعده باید روزانه انبوهی از روزنامه های سراسری و محلی را جمع آوری کنند ؛  اگر کمی همان ها را مطالعه می کردند بدون شک به مقاله آقای علیرضا پورمحمدی در روزنامه سرمایه شماره 827 یا مقالاتی از این دست برخورد می کردند که ایشان می نویسد :

" بدون شک نام یک وب سایت می تواند نقش مهمی را در جذب مشتریان جدید و حفظ آنان ایفا کند. از این رو انتخاب صحیح یک دامین مرتبط با فعالیت های سازمان می تواند میزان بازدید از آن سایت را به طور چشمگیری افزایش دهد. امروزه با گسترش سایت ها و تغییر نگرش صاحبان آنها از بازاریابی سنتی به سمت بازاریابی مدرن دیگر نمی توان به راحتی از اهمیت نامی که این وب سایت ها می تواند در ذهن مشتریان ایجاد کنند، صرف نظر کرد.

وی می افزاید : "به یاد داشته باشید قبل از نامگذاری وب سایت تان حتماً از معنی آن مطمئن شوید. ممکن است نام موردنظر شما در زبان مادری معنایی پسندیده و در زبانی دیگر مفهومی ناپسند داشته باشد. ... کلمات به کار رفته در نام وب سایت ها هماهنگ با کلمات فیلتر شده زبان های دیگر نباشد. با استفاده از کلماتی که برای اکثر مردم جهان آشناست، می توانید عمومیت وب سایت خود را افزایش دهید. در این خصوص استفاده از کلماتی چون world و global بسیار توصیه می شود".

قصد ما آن نیست که بگوییم شرکت هائی مثل : گوگل ، یاهو ، اپل ، سونی ، میکروسافت ، اچ پی و غیره چگونه نامگذاری شده اند اما وقتی در شرع مقدس اسلام انواع سگ ، به استثنای سگ گله آنهم با رعایت تدابیری ، نجس شناخته شده و در نظام جمهوری اسلامی سگ بازی مذموم است تصور نمی رود شما هم راضی باشید نام پایگاه اطلاع رسانی استانداری گیلان به عنوان یکی از استانهای نظام به نام یک نژاد ( سگ ) مزین باشد ؟!

از قدیم گفته اند :

ندانستن عیب نیست ، نپرسیدن عیب است . چه خوب است آقایان کمی غرور کاذب و از بالا به مردم گیلان نگاه کردن را کنار بگذارند و در مورد چیزهائی که اطلاعی ندارند از دیگرانی که مطلع هستند پرس و جو نمایند و یا دانش خود را بومی نمایند و مطمئن باشند این عمل نه تنها چیزی از دانش نداشته و مقام و منزلت آنان کم نمی کند که هیچ ، بلکه به قدر و قیمت شان افزوده می نماید و باعث جذب قلوب هم می شود ؛

شک نکنید که مردم استان در این موارد پیش پا افتاده اگر از این آقایان برتر نباشند پائین تر هم نیستند.

روحش شاد کمال الدین اصفهانی معروف به "خلاق المعانی" از شاعران نامدار و قصیده سرای قرن هفتم که گفت:

باش تا صبح دولتت بدمد                               کین هنوز از نتایج سحر است

     
همرسانی کنید:

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان