گیلانیان به گزارش شبستان : با گذشت پنج ماه از شیوع کرونا در گیلان و وقوع تلفات جانی و اقتصادی سنگین، همچنان این ویروس در استان می تازد.
شاید پنج ماه پیش، کمتر کسی فکر می کرد که کووید ۱۹ در گرمای شرجی تابستان همچنان بتازد و مرگ های بیشتری را رقم بزند. از زمانی که شیوع ویروس هزارچهره کرونا توانست اقشار مختلف را خانه نشین کند و کسب و کارها را از رونق بیندازد تاکنون نزدیک به پنج ماه می گذرد.
حالا دیگر، فصول زمستان و بهار سپری شده اند و نخستین ماه از تابستان هم در حالی می گذرد که مجددا آمارهای تلفات ناشی از کرونا صعودی شده است. هرچند آمارها به صورت کشوری اعلام می شود و کسی از مردم گیلان به درستی نمی داند که در این استان تا چه میزان مرگ و میر این ویروس هر شبانه روز رقم می خورد، اما به تبعیت از دستوراتی که هیئت دولت اعلام کرده، از امروز ۱۵ تیرماه، زدن ماسک در اماکن عمومی و شلوغ اجباری شده است. کاری که می تواند به گفته متخصصان، نجات بخش جان افراد در هر قشر و گروه سنی باشد.
زمانی که پیک شیوع کرونا در گیلان رقم خورد، خانه نشینی و تعطیلی اکثر کسب و کارها موجب شد که تا حدودی کنترل آن به ثمر برسد به طوریکه اگرچه روزهای سخت اسفند سال گذشته و اوایل فصل بهار امسال به راحتی از اذهان گیلانی ها پاک نمی شود، اما به نظر می رسید که همکاری اکثر قریب به اتفاق مردم این استان شمالی موجب شده که آمارها روند نزولی پیدا کند.
اما با عادی شدن شرایط و رفع محدودیت ها و شاید سهل گیری دولت در بازگشایی بسیاری از کسب و کارهایی که میزبان عموم مردم بودند و متضرر ضررهای کلانی طی دوران قرنطینه شده بودند سبب شد که مجددا روند ابتلا و مرگ و میر در سطح کشور و به دنبال آن گیلان افزایش پیدا کند.
هرچند سلامتی و حیات انسان ها نخستین طعمه ویروس کرونا است اما در عین حال، خسارات مالی و بحران های اقتصادی قابل توجهی هم از وجود آن بر کسب و کارها و شغل های متعددی وارد شده است. به طوریکه بنا بر تحقیقات سازمان بازرسی کل گیلان، طی دو ماه نخست شیوع کرونا در استان، بیش از یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان زیان مالی بر گیلان تحمیل شد.
بازرس کل گیلان می گوید: شیوع کرونا در همان ماه های اولیه ورود به گیلان، در ۲۱۱ رسته شغلی خسارت مالی وارد کرده است.
سیف الله مسرور می افزاید: طبق بررسی های انجام شده، کرونا بر ۱۴۵ هزار شغل آسیب وارد کرده و همچنان هم تلفات قابل توجهی را بر گیلان تحمیل می کند.
هرچند به گفته بازرس کل گیلان ورود ویروس ناشناخته کرونا در بهمن ماه به دانشگاه علوم پزشکی استان هشدار داده شده بود و انسداد مرزها و آزمایش پزشکی افراد در مبادی ورودی و خروجی استان به عنوان پیشنهادهای اولیه برای مهار و کنترل این بیماری مطرح بود اما جدی گرفته نشدن این هشدارها منجر شد که شیوع کرونا در گیلان بحران بیافریند و همچنان هم تلفات غیرقابل جبران و خسارت های مالی از خود بر جای می گذارد.
حال با گذشت پنج ماه از آن روزهای سخت پیک شیوع کرونا، هشدارها مجددا بازگشته و آمار مبتلایان نسبت به ماه گذشته، طی چند روز قبل، بیشتر شده است.
از سوی دیگر در استان مازندران، استان هم مرز گیلان به عنوان یک استان گردشگرپذیر، وضعیت هشدار اعلام شده بدین معنا که شرایط در مازندران به سمت قرمز شدن و موج دوم پیک کرونا پیش می رود. به نظر می رسد در صورتی که در گیلان هم به عنوان استانی مسافرپذیر مجددا هشدارها نادیده گرفته شود و مردم در کوچه و خیابان، پروتکل های بهداشتی شامل رعایت فاصله گذاری اجتماعی و ماسک زدن را رعایت نکنند، وضعیت این استان شمالی هم به سمت هشدار و قرمز پیش رود.
هرچند هم اکنون نیز روزانه آمار مبتلایان گیلانی بین ۴۰ تا ۵۰ نفر در سطح استان می رسد و این در حالیست که رییس دانشگاه علوم پزشکی گیلان طی یک سال گذشته بارها نسبت به کمبود زیرساخت های درمانی در استان هشدار داده است.
ارسلان سالاری می گوید: دانشگاه علوم پزشکی گیلان از کمبودهایی رنج می برد که سال ها پیش باید در اختیار حوزه سلامت قرار می گرفت.
وی می افزاید: برخی از اقدامات در بخش درمان باید طی سال های گذشته به هر دلیلی انجام می گرفت که نسبت به آن بی توجهی شده و اکنون مردم خدمات درمانی را به سختی دریافت می کنند.
با چنین وضعیتی به نظر می رسد همه راه ها به همت مردم برای رعایت پروتکل بهداشتی و مراقبت از خود ختم می شود. رعایت اصولی نه چندان سخت مانند ماسک زدن و ممانعت از حضور خود و دیگران در مراسم ها و مکان های شلوغ می تواند تضمین کننده سلامت افراد و به دنبال آن جلوگیری از بروز خسارت های اقتصادی بیشتری شود. خسارت ها و بحران های اقتصادی که به راحتی می تواند شاکله اقتصاد استان را از هم بپاشد.