گیلانیان : عرشیان نالانند، لاهوتیان گریانند، فرشتگان آسمان چونان ابر بهاران دیده پربارانند، لاله گان صحرا داغدارند، گل های رنگارنگ بساتین و باغ ها جامه درانند، افلاکیان سرگشته و حیرانند، اشک ها بر رخ مومنان چونان رودهای جاری روانند، پیروان مصطفی سر به گریبانند و علی مرتضی و فرزندانش دل سوختگانند که غم جانکاه به دوشند.اینان همگی به سوگ بزرگ بانویی نشسته اند که عصاره عصمت بود و آینه پاکی. زلال کوثر بود و ترنم باران مهر الهی. ام ابیها بود و دختر پاک نبی. خامس آل عبا بود و همراز علی.
آری، دست ملک الموت بی سبب نیست که لرزان مانده، چشم جبرئیل امین بی جهت نیست که مبهوت مانده. در عزای فاطمه است که شهر پیامبر را اندوه فراگرفته، در رثای فاطمه است که نخل ها پشت سرهم بر سر و سینه کوفته، در سوگ فاطمه است که ماه بغضش را پشت ابرهای کبود پنهان ساخته، از غم فاطمه است که خورشید از تابیدن سر فروتافته، و البته چکیدن اشک حیدر به چاه، شباهنگام، تنها به خاطر داغ عطر یاس فاطمه است.
آری سخن از فاطمه (س) است، سید زنان دو عالم، محرم دیرین مصطفی، بانوی آفتاب و همسر بوتراب. مادر زینب، بزرگ بانوی کربلا، حسن، سرور اهل سخی و حسین، سید و فخر شهدا و صدالبته ائمه هدی. فاطمه ای که دریا غریق مرحمت بی کران او و هفت آسمان تجلی گاه مهر بی پایان او است. فاطمه ای که برهوت این دنیای خاکی شایستگی میزبانی چشمه سار همیشه جاری او را نداشت، فاطمه ای که تجسم راستین رحمت الهی بر خاکیان است، فاطمه ای که بشارت وحی و نوید خداوند به واپسین پیامبرش است. فاطمه ای که چهره اش از نور در احتجاب است. فاطمه ای که خدایش را چونان آیینه است. فاطمه ای که شرم و ادب از ادبش شرمسار است. فاطمه ای که عقل و خرد در پیشگاه ملکات و صفات ملکوتیش مات است. فاطمه ای که آفتاب رشک بر رخش است. فاطمه ای که مهتاب خانه به دوش رویش است. فاطمه ای که چرخ فلک ریزه خوار جامش است. فاطمه ای که شکوفه گلخانه رسول است. فاطمه ای که یاس کبود پیش او خار است. فاطمه ای که نامش با محمد و علی قرین است. فاطمه ای که در موج حادثه ها حسینش سفینه نجات است. فاطمه ای که کوثر جوشان حق است. فاطمه ای که ذکرش چراغ راز و نیاز است و ... آری، آنچه روشن است، بیش از این نه ذهن توان اندیشیدن دارد و نه دست یارای قلم فرسودن. نام فاطمه بسی فراتر از آن است که بتوان در چارچوب واژه ها و جمله ها به تبیین آن پرداخت. برای وصف کوثر تمامی کلمات نیز ابتر است. امیر نعمتی لیمائی - جام جم