Tuesday، 15 October 2024 | سه شنبه، 24 مهر 1403
1 2

اختصاصی گیلانیان : جهاد کشاورزی و سازمان شیلات ایران دو پر پرواز وزارت جهاد کشاورزی است که عمده وظایف این دو حمایت تامین امنیت غذایی و پایداری ارزاق عمومی است.

شیلات گیلان در راستای حمایت از صیادان و به منظور حفظ ذخایر آبزیان سالانه میلیون ها قطعه بچه ماهی تولید و به صورت رایگان در دریای خزر رها سازی می کند ولی در مقابل اداره همطرازش یعنی سازمان جهاد کشاورزی دقیقا برعکس این اداره در تلاش است از طریق واسطه گری از قبل ولینعمت خود کسب درآمد و ثروت نماید.

در گذشته نرخ برنج بر اثر عرضه و تقاضا در بازار مشخص می شد و به تبع آن قیمت جو (شلتوک) نیز به دلیل اینکه در تبدیل به برنج سفید حدود 50 درصد کاهش داشت به نصف قیمت برنج معامله می شد ولی با کاسب شدن سازمان جهاد کشاورزی این عرف بازار شکسته شد.

جهاد کشاورزی گیلان بعنوان متولی کشاورزی طی نامه شماره 78198/01/104 – 9/6/1401 به آب منطقه ای گیلان جهت تعیین آب بهای کشاورزی قیمت عمده فروشی برنج را در پای مزرعه را ۵۸ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم برنج محلی اعلام کرد و افزود با کاهش ۷ تا ۱۰ درصدی معامله خواهد شد و در حقیقت قیمت برنج کیلویی 54 هزار تومان اعلام شد.

بحث این نیست قیمت اعلامی کم یا زیاد است ولی بحث اینجاست وقتی قیمت برنج این مقدار است باید قیمت جو نصف قیمت برنج یعنی بیست و هفت، هشت و یا در نهایت سی تومان باشد که این سازمان متاثر از افزایش روز افزون قیمت ها در بازار بذر اصلاح شده خود را گران تر از قیمت اعلامی برنج به مبلغ کیلویی70 هزار تومان به کشاورزان عرضه می نماید!؟

این عمل را نمی توان حمایت از کشاورزی نامید بلکه باید گفت: جهاد کشاورزی در جهت عکس رسالت خود وارد تجارت شده و با گران کردن بذر و پیچیده کردن توزیع نهاده های کشاورزی و ایجاد هزینه زاید بین راهی بر این نهاده عملا در جهت درآمد زایی است !

مورد دیگری که گناه آن را نیز به پای سازمان جهاد کشاورزی می نویسند چون متولی آن برخاسته از متن این سازمان است شرکت خدمات حمایتی کشاورزی است که دقیقا عکس نام خود در حرکت است.

کشاورز برای گرفتن کود باید اول به خدمات ترویج کشاورزی مراجعه نماید! اداره ای که به جای آموزش روش های بهزراعی و غیره ثبت نام کود شیمیایی را انجام می دهد که آنهم به دلیل ضعف یا قطعی اینترنت و یا کمبود کود شیمیایی خود مشکلات و سرگردانی خاصی برای مجریان و کشاورزان در پی دارد.

جالب است میزان سهمیه کود کشاورز با کاهش 25 درصدی نسبت به سال قبل توسط مقام بالادستی تنظیم و در سیستم ترویج خدمات کشاورزی و تعاونی روستایی - هر دو - نمایش داده می شود و تنها کار خدمات کشاورزی تیک دار کردن سهمیه و حواله کشاورز به تعاونی روستایی است در حالیکه همین لیست در سیستم تعاون روستایی موجود است معلوم نیست موازی کاری این دو بخش دولتی و تعاونی به نفع کیست؟ البته این فکر را متبادر می کند که طولانی کردن مسیر توزیع کود افزایش هزینه بین راهی و افزودن آن به قیمت تمام شده نهاده کشاورزی است.

جالب است اعتبار ثبت نام این چنینی10 روز است ، البته اگر شانس یاری کند پس از رسیدن کود از استانی باشد که ثبت نام شده! زیرا کود فلان استان را به بهمان استان نمی دهند و بالعکس حتی اگر نوبت بگذرد !؟ که در صورت مواجهه با کمبود یا فقدان کود و سپری شدن 10 روز ، روز از نو، روزی از نو باید دو باره سیکل ثبت نام و صف انتظار در ترویج و تعاونی را دو باره طی کرد که این مرحله نیز شانسسی و یا بخت و یا اقبال است.

آنچه مسلم است سازمان تعاون روستایی و تعاونی روستایی هزینه هایی دارد چون بودجه مملکتی ندارد باید هزینه های خود را از طریق فروش کالا به کشاورز تامین نماید ولی خدمات ترویجی در این میان چه کاره هست؟ معطلی و سرگردانی کشاورز در این دو خان چه سودی در پی دارد ؟  س از عبور از این دو خان و اتلاف وقت و عمر کشاورز جالب است گفته شود در تعاون روستایی یک روز کود هست ولی سیستم قطع است، یا به قول خودشان (سیستم بسته است!!)، روز دیگر سیستم برقرار است ولی کود نیست، روز سوم سیستم برقرار و کود موجود است ولی تاریخ ثبت نام کشاورز از 10 روز گذشته باید راه رفته را از نو شروع نماید، تصور می شود طراحان این روش توزیع خودشان قادر به تحمل این همه سرگردانی بلاوجه را نتوانند تحمل کنند.

 به نظر شما طی این مراحل هزینه بین راهی ندارد؟ به قیمت تمام شده کالا افزوده و در نهایت به کشاورز تحمیل نمی شود؟ وقتی جهاد کشاورزی (جو) را گرانتر از برنج می فروشد می توان باور کرد دست گردانی کود بدون چشم داشت مالی صورت می گیرد؟

اخیرا از یک منیع موثق و مرتبط شنیده شد: در جلسه شورای آب کود شیمیایی را ازران کردند! جالب است تا به امروز شرکتی که نامش شرکت حمایتی کشاورزی است نوعی کود را از قرار کیسه ای یک میلیون و 600 هزار و نوع دیگر را از قرار کیسه ای یک میلیون و 400هزار تومان می فروخت که ناگهان قیمت ها به ترتیب به 600 و 550 هزار تومان تقلیل پیدا کرد!؟ به نظر شما این مبلغ اضافی کجا می رفت!؟

فراموش نشود که این پاس کاری ها مغایر با اهداف ادغام جهاد و کشاورزی در برنامه سوم است که یاد آوری آن خالی از لطف نیست"اصلاح نظام اداری، کاهش تصدی های غیر ضروری، ارتقای بهره وری و کارایی نیروی انسانی و مدیریت دستگاه های اجرایی، حذف موازی کاری ها و تجمع امور کشاورزی و توسعه و عمران روستایی، لایحه ادغام وزارت جهاد سازندگی و وزارت کشاورزی و تشکیل وزارت جهاد کشاورزی توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی"!؟

نویسنده:
حسین لطفی
همرسانی کنید:

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان