اختصاصی گیلانیان | به انگیزه برداشت برنج و نیاز به برآورد خسارات حاصله به محصولات کشاورزی و پرداخت خسارت نا چیز ، حتی از مبلع پرداختی حق بیمه، بیمه گزار و از همه مهمتر پرداخت دیر هنگام خسارت لازم دیده شد با آقای مهندس پیمان عبداللهی فر، معاون بیمه محصولات کشاورزی گفتگویی صورت گیرد که ماحصل آن در پی می آید:
معاون بیمه محصولات کشاورزی استان می گوید: گیلان حدودا از 100 نوع محصول تولیدی کشاورزی برخوردار است و با توجه بخش عمده کشاورزی استان 300 هزار تولید کننده برنجکار 45 هزار نفر چایکار در استان مشغول به فعالیت هستند که هر ساله به صورت آمار رسمی از طریق سازمان جهاد کشاورزی اعلام می گردد. البته احتمال اینکه برخی از کشاورزان در تولید دو نوع محصول مشترک باشند وجود دارد.
وی با اشاره به برنجکاری می گوید: در بخش برنجکاری 11درصد از برنجکار نسبت به بیمه کردن محصول خود اقدام کردند که نسبت به سال گذشته روند کاهشی دارد، ولی به دلیل عدم وقوع خسارت در باغات چای و بالطبع عدم پرداخت غرامت باعث عدم تمایل چایکاران به خرید بیمه نامه در سال جاری است ولی در سالجاری 17 درصد نسبت به بیمه کردن محصول چای اقدام کردند که نسبت به سال گذشته روند افزایشی بوده است.
مهندس عبدالهی فر در مورد محل تامین غرامت محصولات کشاورزی گفت: خسارت وارده بر محصولات از اعتبارات پیشنهادی دولت در لایحه بودجه، پس ازتصویب مجلس شورای اسلامی قابل پرداخت است که متاسفانه به دلیل ابلاغ دیر هنگام از سوی دولت به صندوق بیمه کشاورزی غرامت با تاخیر به کشاورز پرداخت می شود.
وی در مورد اینکه با توجه به بارش های اخیر و تاثیر آن بر شلتوک نارس در مزرعه و ورس شالی ها و اینکه اعتبار تخصیصی پاسخگو خواهد بود یا خیر، گفت: پرداخت غرامت به بیمه گذاران خسارت دیده بایستی وفق اساس نامه صندوق صورت گیرد و تا ریال آخر از محل اعتبارات مصوب صندوق بیمه درکشور پرداخت می گردد. درصورت کسری از محل ترمیم اعتباردر متمم بودجه صورت خواهد گرفت.
وی ادامه داد : اینکه پرداخت غرامت بین 30 تا 50 درصد خسارت پرداخت می شود باید بگویم بیمه براساس قرارداد فی مابین کشاورز (بیمه گذار) و بیمه گر و نوع گزینه انتخابی و میزان حق بیمه پرداختی توسط کشاورز و تعهد خریداری توسط ایشان بوده درکل غرامت قسمتی از خسارت وارده را تحت پوشش قرار می دهد نه تمام خسارت را، به این صورت که تعهد پرداخت در بیمه نامه براساس بودجه ای است که دولت تخصیص می دهد و در حال حاضرتعهدات از 11 میلیون تومان تا 100 میلیون تومان درهکتار می باشد.
با توجه به ضوابط و شرایط حاکم بر بیمه محصولات کشاورزی از این صندوق بیش از حد مصوب نمی توان انتظار داشت، علی القاعده نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی بعنوان حافظ منافع مردم به ویژه کشاورز بعنوان تامین کننده مواد غذایی مردم باید در شرایط و ضوابط بیمه محصولات کشاورزی از مجاری قانونی دخالت کنند و تغییراتی در سقف تعهدات بیمه ایجاد کنند و اعتبارات مصوب صندوق بیمه به موقع تخصیص داده شود که کل رقم آن برای دولت رقم چشمگیری نیست ولی در زندگی کشاورز تاثیر گذار است. دلیل روند کاهشی بیمه برنجکاری باید هشداری برای دولتمردان باشد و می تواند امنیت غذایی را با مشکل مواجه نماید.