گیلانیان به گزارش فارس : اقدام متجاوزانه بامداد امروز رژیم صهیونیستی در حمله به مناطقی از ایران واکنشهایی را به همراه داشت. کشورهای منطقه این اقدام را محکوم کرده، ولی برخی کشورهای اروپایی تنها به ابراز نگرانی بسنده کردند.
تجاوز بامداد امروز (شنبه) پنجم آبانماه رژیم صهیونیستی به ایران واکنشهایی را به همراه داشت.
این تجاوز که از سوی دانیل هاگاری سخنگوی ارتش صهیونیستی اعلام و عنوان شد که «در پاسخ به چندین ماه حملات مستمر از رژیم ایران علیه کشور اسرائیل، هماکنون ارتش اسرائیل در حال انجام حملات دقیق به اهداف نظامی در ایران است.»
از سوی سین ساوت سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا تحت عنوان «دفاع از خود» توصیف شد و البته کاخ سفید هم اعلام کرد که آمریکا در این حمله مشارکتی نداشته است.یائیر لاپید، رئیس اپوزیسیون رژیم صهیونیستی هم در این باره گفت: «تصمیم عدم حمله به مواضع استراتژیک و اقتصادی ایران اشتباه بود. ما میتوانستیم و حتی لازم بود بهای سنگینی را بر ایران تحمیل میکردیم».
لاپید گفت که ایران میبایست بهای سنگینی را به خاطر حملاتش به اسرائیل میپرداخت.اویگدور لیبرمن وزیر جنگ پیشین این رژیم در این باره ضمن تعریف از توانایی ارتش رژیم صهیونیست، نسبت به عدم تحمیل خسارت جدی به ایران معترض شد.
تالی گوتلیب عضو پارلمان رژیم صهیونیستی (کنست) هم در اظهاراتی گفت که عدم حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران مایه تأسف نسلهای بیشماری خواهد بود.این اقدام از سوی تعدادی از قانونگذاران و رهبران جمهوریخواه آمریکا مورد حمایت واقع شد.
* وزارت خارجه ایران : خود را محق و موظف به دفاع در برابر اعمال تجاوزکارانه خارجی می دانیم
قرارگاه پدافند هوایی کشور نیز در اطلاعیهای اعلام کرد: با وجود هشدارهای قبلی مسئولان جمهوری اسلامی به رژیم جنایتکار و غیرقانونی صهیونیستی مبنی بر پرهیز از هرگونه اقدام ماجراجویانه، این رژیم جعلی بامداد امروز در اقدامی تنشزا، نقاطی از مراکز نظامی در استانهای تهران، خوزستان و ایلام را مورد هجوم قرار داده که ضمن رهگیری و مقابله موفق توسط سامانه یکپارچه پدافند هوایی کشور با این اقدام تجاوزکارانه، آسیبهای محدودی به برخی از نقاط وارد شده که ابعاد این حادثه در دست بررسی است.
از سوی دیگر براساس اخبار منتشر شده تا لحظه تنظیم این گزارش چهار نفر بر اثر این اقدام متجاوزانه به شهادت رسیدهاند.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ضمن محکوم کردن این اقدام تجاوزکارانه اعلام کرد: با تأکید بر حق ذاتی دفاع مشروع، که در ماده ۵۱ منشور ملل متحد نیز منعکس شده، خود را محق و موظف به دفاع در برابر اعمال تجاوزکارانه خارجی میدانیم.این وزارتخانه اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه چند مرکز نظامی در ایران را به عنوان نقض آشکار حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل متحد، به ویژه اصل منع تهدید یا توسل به زور علیه تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی کشورها، دانست و به شدیدترین وجه محکوم کرد.
* واکنش کشورهای حوزه خلیج فارس
وزارت امور خارجه عربستان سعودی هم به این اقدام تجاوزکارانه واکنش نشان داد و اعلام کرد هدف قرار دادن اهداف نظامی در ایران را محکوم و تقبیح میکند و آن را نقض حاکمیت این کشور و نقض قوانین و پروتکلهای بینالمللی میداند.
عربستان همچنین از همه طرفها خواست که حداکثر خویشتنداری را داشته باشند و از شدت تنشها بکاهند.
عمان هم اعلام کرد: «حمله هوایی صبح امروز اسرائیل به خاک ایران را قویا محکوم و تقبیح میکنیم. این اقدام نقض آشکار حاکمیت ایران و همچنین نقض آشکار قوانین بینالمللی و اقدامی تنشزا است که گرداب خشونت را تشدید کرده و تلاشهای کنونی برای آرامسازی، کاهش تنش و مهار بحرانها از طریق ابزارهای مسالمتآمیز و دیپلماتیک را تضعیف میکند.»
امارات عربی متحده نیز این حمله را محکوم و بر اهمیت در پیش گرفتن بالاترین سطح خویشتنداری برای دور کردن خطرات و گسترش دامنه درگیری تأکید کرد.
قطر هم در این خصوص بیانیهای صادر و اعلام کرد: « قطر هدف قرار دادن جمهوری اسلامی ایران توسط اسرائیل را به شدت محکوم و تقبیح میکند و این اقدام را نقض آشکار حاکمیت ایران و زیر پا گذاشتن اصول قوانین بینالمللی میداند.»
وزارت خارجه بحرین در بیانیهای اعلام کرد که این کشور تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک جمهوری اسلامی ایران را محکوم میکند.
بحرین در این بیانیه بر لزوم برقراری فوری آتشبس در لبنان و غزه تأکید کرده است.
وزارت خارجه کویت هم این اقدام اسرائیل را محکوم و اعلام کرد این حمله امنیت منطقه را به خطر میاندازد.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «این اقدام بیانگر سیاست هرج و مرجی است که اشغالگران اسرائیلی با نقض حاکمیت کشورها و به خطر انداختن امنیت آنها و زیر پا گذاشتن حقوق بینالملل، پروتکلها و کنوانسیونهای بینالمللی در پیش میگیرند.»
دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس هم این تجاوز نظامی را محکوم کرد.
علاوه بر این، عراق ضمن محکومیت شدید اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه ایران، با جمهوری اسلامی ایران ابراز همبستگی کرد.
از سوی دیگر دفتر ریاست جمهوری عراق هم این حملات را شدیداً محکوم و آن را نقض آشکار قوانین بینالمللی و حاکمیت کشورها و گام دیگری برای برهم زدن امنیت و ثبات منطقه خواند.
* واکنش ها در لبنان ، سوریه
وزارت خارجه لبنان نیز تجاوز به ایران را محکوم کرد و آن را تهدیدی خطرناک برای منطقه خواند.
این اقدام متجاوزان با واکنش وزارت امور خارجه سوریه هم روبرو شد و این وزارتخانه در بیانیهای به این حمله واکنش نشان داد و آن را به شدت محکوم و بر حق ایران برای دفاع از خود تأکید کرد.
وزارت خارجه ترکیه هم در بیانیهای تجاوز هوایی رژیم صهیونیستی را «با شدیدترین عبارات» محکوم کرد.
در این بیانیه آمده است: «اسرائیل که در غزه نسلکشی میکند، برای الحاق کرانه باختری آماده میشود و هر روز غیرنظامیان را در لبنان میکشد، اکنون با این حمله منطقه را در آستانه یک جنگ گستردهتر قرار داده است».
ارتش اردن هم در این باره ادعا کرد که به هیچ هواپیمای نظامی اجازه عبور از حریم خود را نداده است.
یک منبع در نیروهای مسلح اردن در این باره عنوان کرد که ارتش اردن از نزدیک تنش نظامی اخیر را دنبال میکند و نیروی هوای این کشور با جدیت اوضاع را زیر نظر داشته است.
سخنگوی وزارت خارجه اردن هم ضمن محکوم کردن این حمله گفت: ما تشدید تنش در منطقه و نقض قوانین بینالمللی را رد میکنیم و در ارتباط با کشیده شدن منطقه به یک درگیری گسترده که امنیت و ثبات منطقه و جهان را به خطر بیندازد، هشدار میدهیم.
وزارت خارجه مصر هم ضمن ابراز نگرانی از این حمله، اعلام کرد که همه اقدامات علیه امنیت و ثبات منطقه را محکوم میکند.الجزایر نیز این حملات را به شدت محکوم و تقبیح کرد.
* واکنش انگلیس و سوئیس
انگلیس هم به این حمله واکنش نشان داد و یکی از سخنگویان دولت انگلیس در این باره گفت که «تشدید بیشتر تنش به نفع هیچکس نیست» و افزود: «ما از حق اسرائیل برای دفاع و محافظت از خود در راستای قوانین بینالمللی بشردوستانه حمایت میکنیم».
کییر استارمر، نخستوزیر انگلیس هم در این باره گفت: «برای من واضح است که اسرائیل حق دارد که از خود در برابر تهاجم ایران دفاع کند و به همان اندازه برای من روشن است که ما باید از تشدید بیشتر (تنشهای) منطقهای اجتناب کنیم و از تمام طرفها بخواهیم که خویشتنداری نشان دهند. ایران نباید پاسخ دهد. ما به همکاری با متحدان بهمنظور کاهش تنش در منطقه ادامه خواهیم داد.»
وزارت امور خارجه سوئیس هم در این خصوص بیانیهای صادر و اعلام کرد: «سوئیس، تشدید خطرناک خشونت در خاورمیانه از جمله حملات هوایی امروز اسرائیل به ایران را محکوم میکند. خصومتها باید از سوی همه طرف متوقف شود تا از تشدید تنش منطقهای جلوگیری شود».
* اروپائی ها چه واکنشی نشان دادند
این حمله با واکنش وزارت خارجه فرانسه هم روبرو شد.
این وزارتخانه در بیانیهای بدون محکوم کردن این اقدام از سوی اسرائیل، از همه «طرفها» خواست که خویشتنداری کنند.
اولاف شولتز صدراعظم آلمان هم در این باره عنوان کرد: اسرائیل به ما اطلاع داد که تأسیسات نظامی ایران را به صورت دقیق و هدفمند مورد هدف قرار داده است.
اسرائیل تلاش کرد (این حملات) تلفات انسانی حداقلی داشته باشد که فرصتی برای کاهش تنش ایجاد میکند. پیام ما به ایران این است که واکنش تشدید کننده باید متوقف شود تا راه حلهای مسالمت آمیز ارائه شود.
وزارت خارجه روسیه نیز در این خصوص بیانیهای صادر و اعلام کرد که «عمیقا نگران تشدید تنش بین اسرائیل و ایران هستیم».
روسیه در این بیانیه عنوان کرده است: تشدید تنش، تهدید واقعی برای ثبات و امنیت منطقه ایجاد میکند و از همه طرفها میخواهد خویشتنداری کنند و خشونت را متوقف کرده و آماده همکاری با همه برای کاهش سطح رویارویی باشند.
* محکومیت از سوی پاکستان و. افغانستان
وزارت امور خارجه پاکستان هم در بیانیهای اعلام کرد: «حملات نظامی اسرائیل علیه حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران، نقض فاحش منشور سازمان ملل و قوانین بینالمللی بود. این حملات، مسیر صلح و ثبات منطقهای را تضعیف میکند و همچنین به طور خطرناکی تنشها در منطقهای که از قبل ناآرام بوده را تشدید میکند».
پاکستان همچنین اسرائیل را «مسئول کامل چرخه فعلی تنش و گسترش درگیری» معرفی کرد.
علاوه بر این، شهباز شریف نخستوزیر پاکستان امروز در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد: «عمیقاً از اقدام تجاوزکارانه اخیر اسرائیل علیه ایران نگرانم».
وی همچنین گفت: «پاکستان در کنار ایران و سایر همسایگانش به دنبال صلح میایستد و از همه طرفها میخواهد که برای جلوگیری از تشدید تنش بیشتر با خویشتنداری عمل کنند».وزارت امور خارجه حکومت سرپرست افغانستان نیز این حملات را محکوم کرد.
* واکنش یمن ، حماس و جهاد اسلامی
دولت یمن هم تجاوز به ایران را محکوم و با دولت و ملت ایران، به دلیل الزام قاطعشان به دفاع از حقوق ملتهای فلسطین و لبنان، اعلام همبستگی کرد.
سرتیپ عبدالله بن عامر معاون اداره تبلیغات و اطلاع رسانی نیروهای مسلح یمن هم در این باره عنوان کرد که ارزیابیهای مختلف حاکی از ضعیف بودن این حمله است.
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) نیز ضمن محکومیت اقدام متجاوزانه رژیم صهیونیستی علیه ایران، عملکرد پدافند هوایی ایران در خنثیسازی حمله اسرائیل را مورد تمجید قرار داد.
این حملات واکنش جنبش جهاد اسلامی را نیز به همراه داشت و جهاد اسلامی ضمن محکوم کردن تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران، آن را حملهای آشکار به امت اسلام و منطقه و تهدیدی جدی برای امنیت همه کشورهای عربی و اسلامی دانست.
سیدعمار حکیم رئیس جریان ملی حکمت عراق نیز این حمله را محکوم و تقبیح کرد و نسبت به تلاش اسرائیل برای گسترش جنگ هشدار داد.
الصمیدعی، مفتی اهلتسنن عراق هم در این باره گفت: حملهای که نیروهای اسرائیلی به مواضعی در اراضی ایران انجام دادند تجاوز بزرگی است که ثبات را در منطقه تهدید میکند.
* مواضع کره جنوبی و مالزی
دفتر ریاستجمهوری کره جنوبی هم اعلام کرد که رئیسجمهور این کشور یون سوک یئول در پی حملات، گفت «اولویت اصلی ما حفاظت از شهروندان کرهای (در ایران و اسرائیل) و به کارگیری تمامی اقدامات ضروری به منظور آماده شدن برای وخامت اوضاع است».
دفتر ریاستجمهوری کره جنوبی همچنین اعلام کرد که کارگروه نظارت بر وضعیت منطقه غرب آسیا همچنین وظیفه دارد تا برنامهریزیهای لازم برای اقدامات ضروری را انجام دهد.
وزارت خارجه مالزی هم در بیانیهای با بیان اینکه «این حملات، نقض آشکار قوانین بینالمللی بود و به شدت ثبات منطقهای را تضعیف میکند»، خواستار «توقف فوری خصومتها و پایان چرخه خشونت» شد.
ونزوئلا نیز به این حملات واکنش نشان داد و حملات علیه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه را محکوم کرد.
وزارت امور خارجه موریتانی هم در بیانیهای اعلام کرد: «جمهوری اسلامی موریتانی حمله اسرائیل به جمهوری اسلامی ایران را به شدت محکوم میکند و آن را نقض آشکار حاکمیت کشور ایران و نقض آشکار اصول حقوق بینالملل میداند که صلح و امنیت بین المللی را تهدید میکند.